Οι 20+1 ευρωπαίοι NBAers και οι πιθανότητες να βρίσκονται τη νέα σεζόν στην Euroleague (vids)

Οι 20+1 ευρωπαίοι NBAers και οι πιθανότητες να βρίσκονται τη νέα σεζόν στην Euroleague (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 17:03 - 26.06.2024 / Ανανεώθηκε: 17:04 - 26.06.2024

Η μεταγραφική περίοδος ξεκίνησε, αλλά δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Για ένα ακόμα καλοκαίρι οι ομάδες της Euroleague θα στρέψουν το ένα τους μάτι στην αγορά των free agents από το ΝΒΑ. Εκεί θα υπάρξουν περιπτώσεις Αμερικανών που θα κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά αυτή τη στιγμή εστιάζουμε σε όλους τους Ευρωπαίους του «μαγικού πλανήτη» που είναι ελεύθεροι, ψάχνουν ομάδα και κάποιοι από αυτούς σκέφτονται από τώρα το δρομολόγιο της επιστροφής…

Σε μία ελεύθερη αγορά που επικεντρώνεται στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, οι συνθήκες που δημιουργούνται για κάποιους είναι καταδικαστικές. Και για κάποιους άλλους μία πρώτης τάξεως ευκαιρία. Είτε για να βρουν ένα συμβόλαιο προσφέροντας τα χαρίσματά τους ή ακόμα και να κάνουν μία έξυπνη συμφωνία που ίσως να είναι και η τελευταία, ή μία από τις τελευταίες, της καριέρας τους. 

Στο NBA τα βλέμματα εστιάζουν στους Free Agents. Σε αυτούς που είναι ή θα μείνουν ελεύθεροι. Και φυσικά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι ανταλλαγές και οι σούπερ σταρς που δεν αποκλείεται να αλλάξουν λημέρια. Ειδικά από τι στιγμή που στις φήμες αυτών (trades) μπαίνει αυτή τη μεταγραφική περίοδο ακόμα και το όνομα του Κέβιν Ντουράντ των Φοίνιξ Σανς τα πράγματα φαίνεται πως θα έχουν πολύ μέλλον. 

Μόνο που ο «μαγικός πλανήτης» δεν είναι απλώς ένα είδος εσωτερικής κατανάλωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα πρωταθλήματα ανά τον πλανήτη. Ακόμα και αυτό της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Σίγουρα όμως, επηρεάζει κομβικά την Euroleague

Είδατε τι έγινε όταν ένας χαρισματικός NBAer, ο Κέντρικ Ναν, ήρθε στην Ευρώπη. Μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε σε ασταμάτητη μηχανή και με τον Παναθηναϊκό βρέθηκε στην κορυφή. Τέτοιου είδους περιπτώσεις παικτών, εμφανίζονται στην Γηραιά Ήπειρο συχνά πυκνά, με τα ίδια αγωνιστικά αποτελέσματα ή παρόμοια. Μόνο που οι Αμερικάνοι αυτού του επιπέδου κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν μία θέση στο ΝΒΑ και χρειάζεται να φθάσει Αύγουστος, ακόμα και… Οκτώβριος για να επιλέξουν την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο έγινε και με τον Ναν πριν από 10 μήνες, το ίδιο θα συμβεί και με αντίστοιχες περιπτώσεις φέτος. 

Γι’ αυτό και θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον στις περιπτώσεις των Ευρωπαίων NBAers που έχουν μείνει ή θα μείνουν ελεύθεροι άμεσα. Κι εκεί υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αθλητών. Κάποιοι που τα ‘φαγαν τα ψωμιά τους στο ΝΒΑ, έβγαλαν πολλά λεφτά και έκαναν σπουδαίες σεζόν και κάποιοι άλλοι που θέλουν να γίνουν πρωταγωνιστές και επειδή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν τα κατάφεραν, σκοπεύουν να επιστρέψουν πίσω. 

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που περνάει ακόμα η μπογιά τους κι ενώ θα ήθελαν να ολοκληρώσουν την καριέρα τους στη γενέτειρά τους ή στην ομάδα που τους ανέδειξε, βρίσκουν ακόμα μεγάλα συμβόλαια στις ΗΠΑ και δεν σκοπεύουν να φύγουν άμεσα. Στο μέλλον θα το επαναδιαπραγματευτούν. 

Στην Euroleague όμως, ήδη αρχίζει να… βουίζει ο τόπος γι’ αυτούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που θεωρείται δεδομένο πως θα επιστρέψουν πίσω και κάποιοι αποτελούν τα πιο hot ονόματα ολόκληρης της αγοράς. 

Έτσι, ο Σβι Μιχάιλιουκ επανέρχεται σιγά σιγά στην επικαιρότητα. Πέρσι αντί για τον Παναθηναϊκό (και τους υπόλοιπους σφετεριστές του στην Ευρώπη) επέλεξε τους Μπόστον Σέλτικς. Δεν έβγαλε αρκετά χρήματα, αλλά έζησε την εμπειρία μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ως θεατής όμως και όχι ως ένας παίκτης με ρόλο. Τώρα είναι και πάλι ελεύθερος και έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα προσανατολιστεί αυτή τη φορά. Στην Euroleague δεν έχει παίξει ποτέ στη ζωή του ο Ουκρανός, μιας και από μικρός αγωνίζεται στις ΗΠΑ. Όπως και ο Γάλλος, Εβάν Φουρνιέ, ο οποίος έχει πίσω του ένα βαρύ βιογραφικό, αλλά μπροστά του όχι δα και λαμπρό μέλλον στο ΝΒΑ. Σίγουρα όχι στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Η περίπτωσή του απασχολεί ήδη όσους ψάχνουν ένα περιφερειακό σκόρερ ολκής και μαζί με τον Τούρκο, Φουρκάν Κορκμάζ, είναι ίσως οι δύο ευρωπαίοι που υπάρχει περίπτωση να εμφανίζονται στην Euroleague άμεσα, έχοντας τα προσόντα για να κάνουν την διαφορά στις ομάδες που θα τους επιλέξουν. 

Ο Λιθουανός Γιόνας Βαλαντσιούνας από την άλλη, στα 32 του παραμένει ως επιλογή αρκετών ομάδων του NBA. Ίσως τη νέα σεζόν δεν θα είναι βασικός, όπως ήταν στους Νιου Ορλίνς Πέλικανς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρει ένα συμβόλαιο για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Ντάριο Σάριτς, που έκανε καλή σεζόν στο Γκόλντεν Στέιτ, μάλλον δεν θα μείνει στους Ουόριορς, αλλά μπορεί να… πουλήσει σε κάποια άλλη πόλη και σε κάποια άλλη ομάδα του 10+ πόντους και τα 4+ ριμπάουντ που είχε τη σεζόν 2023-24. 

Υπάρχουν όμως, κι άλλα ονόματα στη λίστα που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και ένα που αφαιρέθηκε από αυτήν μιας και η Παρτίζαν έχει ήδη ανακοινώσει τον Γάλλο, Φρανκ Ντιλικινά. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν δύο περιπτώσεις Γεωργιανών. Ο Γκόγκα Μπιτάτζε και ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι.

Επίσης, ένας βετεράνος Ιταλός, ο Λούκα Γκαλινάρι και ένας… ανερχόμενος, ο Σιμόνε Φοντέκιο. Ένας τρομερός σουτέρ από τη Λετονία, ο Ντάβις Μπέρτανς και επιλογές για όλα τα γούστα και για διαφορετικά πορτοφόλια. Ονόματα που θα συζητηθούν -ο καθένας για τους λόγους του. Όπως ο Γερμανός, Ντάνιελ Τάις, που πολλαπλά δημοσιεύματα τον τοποθετούν στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού ή ο Ισπανός Ουσμάν Γκαρούμπα, που αν του στείλει σήμερα η Ρεάλ Μαδρίτης τα συμβόλαια, μονομιάς θα τα υπογράψει -αν δεν το έχει κάνει ήδη! 

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA
EUROLEAGUE

10:41 - 20.06.2024

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA

Μία κομβική αλλαγή στον (για 118 χρόνια) απαράβατο νόμο του Κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, οδηγεί πολλούς νεαρούς ευρωπαίους παίκτες, να εγκαταλείπουν την ήπειρο για να παίξουν μπάσκετ σε Πανεπιστήμια της Αμερικής. Διότι, πλέον μπορούν και εκεί να βγάλουν χρήματα και μάλιστα περισσότερα απ' ότι θα έβγαζαν στην Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα ή την Παρτίζαν. Άλλωστε τέσσερις 18χρονοι από αυτές τις ομάδες έχουν φύγει ήδη για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εβάν Φουρνιέ (Γαλλία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 31 (12)
Τελευταία ομάδα: Ντιτρόιτ Πίστονς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 4 χρόνια / $73 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $145,4 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 6,9 πόντοι με 35.7% στα τρίποντα / $18,8 εκατ.

Status για τη νέα σεζόν: Οι Πίστονς έχουν option για να τον κρατήσουν με $19 εκατομμύρια. Δεν θα το κάνουν και οι Φουρνιέ ως ελεύθερος θα αναζητήσει (σύμφωνα με τον ίδιο) άλλο ένα συμβόλαιο στις ΗΠΑ. Αν δεν βρει κάτι που θα τον ικανοποιήσει τότε η Euroleague θα πέσει… μαζικά πάνω του. 

Ντάβις Μπέρτανς (Λετονία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 31 (8)
Τελευταία ομάδα: Σάρλοτ Χόρνετς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 5 χρόνια / $80 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $79,4 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 6,7 πόντοι με 18% στα τρίποντα / $17 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Οι Χόρνετς θα τον αποδεσμεύσουν, αφού πρώτα πληρώσουν πέντε από τα 17 εκατομμύρια του τελευταίου έτους του συμβολαίου του. Οι… μετοχές του στη λίγκα έχουν πέσει και το πιθανότερο είναι το ταξίδι της επιστροφής. 

Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 32 (12)
Τελευταία ομάδα: Νιου Ορλίνς Πέλικανς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 2 χρόνια / $30,1 εκατομμύρια 
Συνολικές αμοιβές: $135,7 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 12,2 πόντοι, 8,8 ριμπάουντ,  2,1 ασίστ / $ 15 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Οι Πέλικανς τον άφησαν ελεύθερο, αλλά πολλές ομάδες τον διεκδικούν και οι περισσότερες του δίνουν έως και 12 εκατομμύρια το χρόνο για διετές συμβόλαιο. Οι Λέικερς είναι μία από αυτές. 

Νικολά Μπατούμ (Γαλλία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 35 (16)
Τελευταία ομάδα: Φιλαδέλφεια Σίξερς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 2 χρόνια / $22,5 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $199,1 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 5,3 πόντοι, 4,1 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ / $11,2 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Είχε σχεδόν αποφασίσει να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και να σταματήσει το μπάσκετ. Οι Σίξερς όμως, τον θέλουν για άλλη μία σεζόν και δεν θα πει όχι σε μερικά ακόμα… ζεστά εκατομμύρια. 

Μο Βάγκνερ (Γερμανία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 27 (6)
Τελευταία ομάδα: Ορλάντο Μάτζικ
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 2 χρόνια / $16 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $17,68 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 10,9 πόντοι, 4,3 ριμπάουντ / $8 εκατομμύρια 

Status για τη νέα σεζόν: Οι Μάτζικ, που έχουν στο ρόστερ τους και τον αδελφό του Φραντζ, θα ήθελαν να τον κρατήσουν ως μπακ απ του βασικού τους σέντερ. Δεν αποκλείεται να βρει καλύτερο συμβόλαιο σε άλλη ομάδα του ΝΒΑ, αλλά σίγουρα το μέλλον του βρίσκεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Τσέντι Οσμάν (Τουρκία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 29 (7)
Τελευταία ομάδα: Σαν Αντόνιο Σπερς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 4 χρόνια / $31,1 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $39,3 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 6,8 πόντοι, 2,5 ριμπάουντ / $6,7 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Είναι ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους από τους Σπερς. Είναι από αυτούς που… ακούνε προτάσεις από την Euroleague σε μία διοργάνωση που έπαιξε με την Αναντολού Εφές από το 2013 έως το 2017. Πάντως, αν θέσει προτεραιότητά του το ΝΒΑ, εύκολα ή δύσκολα, θα βρει ένα συμβόλαιο ακόμα. 

Φουρκάν Κορκμάζ (Τουρκία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 27 (7)
Τελευταία ομάδα: Φιλαδέλφεια Σίξερς (*)
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 3 χρόνια / $15 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $21,48 εκατομμύρια 
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 2,5 πόντοι σε 8,6 λεπτά / $5 εκατομμύρια 

Status για τη νέα σεζόν: Σε επτά σεζόν με τους Σίξερς έκανε μερικά καλά συμβόλαια, στιγμιαία κάποιες καλές εμφανίσεις, αλλά πλέον φαίνεται πως ο κύκλος του έχει ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ. Όταν οι Πέισερς τον απέκτησαν μέσω ανταλλαγής (*), δεν είχαν σκοπό να τον ενεργοποιήσουν. Τον αποδέσμευσαν και πλέον κυκλοφορεί ως ελεύθερος. Από το NBA θα έχει κάποιες προτάσεις, αλλά από την Ευρώπη θα είναι περισσότερες και μάλλον πιο… δελεαστικές. 

Ντάνιελ Τάις (Γερμανία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 32 (7)
Τελευταία ομάδα: Λος Άντζελες Κλίπερς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $2,2 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $37,9 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 6,3 πόντοι, 4,1 ριμπάουντ / $2,2 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Είναι ελεύθερος από τους Κλίπερς με τους οποίους είχε υπογράψει για ένα χρόνο, όταν «κόπηκε» από τους Ιντιάνα Πέισερς. Είναι ένας σέντερ με αμυντικά χαρίσματα και αξιόλογο μακρινό σουτ, από αυτούς που βρίσκουν δουλειά στο ΝΒΑ. Οι φήμες όμως που κυκλοφορούν για τον Γερμανό στην Euroleague είναι έντονες!

Άλεξ Λεν (Ουκρανία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 31 (11) 
Τελευταία ομάδα: Σακραμέντο Κινγκς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $3,2 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $43 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 2,5 πόντοι, 2,7 ριμπάουντ / $3,2 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Οι Κινγκς ψάχνουν ψηλό για να ενισχύσουν την front line τους, αλλά ο Ουκρανός σέντερ δεν φαίνεται πως καλύπτει τις ανάγκες του και τώρα που είναι ελεύθερος, σκοπεύουν να μην ασχοληθούν μαζί του. Δύσκολα θα βρει στις ΗΠΑ κάτι περισσότερο από μία μονοετή συνεργασία για το μίνιμουμ των αποδοχών που προβλέπονται για παίκτη με τη δική του προϋπηρεσία στο πρωτάθλημα. 

Σιμόνε Φοντέκιο

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 28 (2)
Τελευταία ομάδα: Ντιτρόιτ Πίστονς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 2 χρόνια / $6,25 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $6,25 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 10,5 πόντοι, 3,7 ριμπάουντ / $3,1 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Σε ατομικό επίπεδο έκανε μία παραγωγική χρονιά με τους Πίστονς, αναμένεται ακόμα κι αν δεν μείνει στο Ντιτρόιτ να συνεχίσει να βγάζει το ψωμί του στο Ντιτρόιτ. Προέρχεται από τραυματισμό που ίσως επηρεάσει την πορεία του στην Free Agency. 

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Σερβία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 36 (9)
Τελευταία ομάδα: Χιούστον Ρόκετς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $2,9 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $39,7 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 3,2 πόντοι, 2,3 ριμπάουντ / $2,9 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Στο Χιούστον δεν έχουν πια θέση για τον Σέρβο σέντερ των 224 εκατοστών, ο οποίος γενικά ό,τι ήταν να κάνει στο NBA το έκανε. Πλέον στις ΗΠΑ ασχολείται περισσότερο με το Hollywood παρά με το μπάσκετ. 

Ντάριο Σάριτς (Κροατία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 30 (8)
Τελευταία ομάδα: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $2,7 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $40,2 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός 2023-24: 8 πόντοι, 4,4 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ

Status για τη νέα σεζόν: Ήταν η καλύτερη σεζόν του της τελευταίας τετραετίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ουόριορς θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν. Στο Γκόλντεν Στέιτ η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο θα είναι… καυτή και ο Κροάτης δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 

Τρίσταν Βούκτσεβιτς (Σερβία**)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 21 (1)
Τελευταία ομάδα: Ουάσινγκτον Ουίζαρντς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1+1 χρόνια / $4,84 εκατομμυρια
Συνολικές αμοιβές: $2,4 εκατομμύρια 
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 8,5 πόντοι, 3,6 ριμπάουντ / $2,4 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Οι Ουίζαρντς έχουν option στη διάθεσή τους για να τον κρατήσουν. Και θα το κάνουν, ενεργοποιόντας την συμφωνία με τον νεαρό Σέρβο (**) πολλαπλών καταγωγών και υπηκοοτήτων (μέχρι και ελληνικής) και για την επόμενη σεζόν. Σύντομα πάντως, θα ετοιμάζουν και ένα πιο μακροχρόνιο συμβόλαιο για τον Βούκτσεβιτς, που φαίνεται πως έχει σημαντική θέση στο… μέλλον της Ουάσινγκτον.  

Θανάσης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 32 (6)
Τελευταία ομάδα: Μιλγουόκι Μπακς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $2,34 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $9,1 εκατομμύρια 
Στατιστικά / ετήσιος μισθός 2023-24: 0,9 πόντοι, 0,4 ριμπάουντ, 0,5 ασίστ 

Status για τη νέα σεζόν: Έχει μείνει ελεύθερος από τους Μπακς, ενώ ο σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα σίγουρα θα ασκήσει επιρροή στην αναζήτηση νέου συμβολαίου. Η παραμονή του στους Μπακς με τον… κλασικό του ρόλο, ίσως να είναι η πιθανότερη περίπτωση αυτή τη στιγμή. 

Σβι Μιχάιλιουκ (Ουκρανία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 27 (6)
Τελευταία ομάδα: Μπόστον Σέλτικς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $2,34 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $12,4 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 4 πόντοι με 38,9% στα τρίποντα / $2,01 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Το περασμένο καλοκαίρι επέλεξε αντί για τον Παναθηναϊκό (και τους λοιπούς διεκδικητές του στην Ευρώπη) να παραμείνει στο ΝΒΑ και με τους Σέλτικς κατέκτησε το πρωτάθλημα. Με το ζόρι όμως, κατάφερε να βρει ένα μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο, που στην πορεία της σεζόν έγινε εγγυημένο, αλλά δεν ήταν δα και πλουσιοπάροχο. Αν θέλει μπορεί να περιμένει για μία θέση στον «μαγικό πλανήτη» μέχρι την τελευταία στιγμή (Σεπτέμβρη), αλλά η Euroleague θα μπει για μία ακόμα φορά στο πλάνο του ως ένας πιθανός προορισμός. 

Βλάτκο Τσάντσαρ (Σλοβενία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 27 (5)
Τελευταία ομάδα: Ντένβερ Νάγκετς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 3 χρόνια / $6,8 εκατομμύρια 
Συνολικές αμοιβές: $8,6 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): - / $2,2 εκατομμύρια 

Status για τη νέα σεζόν: Ο τραυματισμός του στο γόνατο δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Οι Νάγκετς δεν άσκησαν την… αυτόματη option ανανέωσης που είχαν στη διάθεσή τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σλοβένος θα φύγει από το Ντένβερ. Το άμεσο μέλλον του είναι στην Ευρώπη, αλλά μάλλον θα έχει άλλη μία προσφορά από τους Σβόλους, με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2023. 

Σάντρο Μαμουκελασβίλι (Γεωργία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 25 (3)
Τελευταία ομάδα: Σαν Αντόνιο Σπερς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $2 εκατομμύρια
Συνολικές αμοιβές: $2,37 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 4,1 πόντοι, 3,2 ριμπάουντ σε 9,8 λεπτά

Status για τη νέα σεζόν: Η παρουσία του Βικτόρ Ουεμπανιάμα στους Σπερς εκτόπησε την προοπτική που είχε δημιουργήσει ο Γεωργιανός φόργουρντ/σέντερ από την εντυπωσιακή του παρουσία στο δεύτερο μισό της σεζόν 2022-23. Τότε που πήγε στο Σαν Αντόνιο (από το Μιλγουόκι) και σε 19 αγώνες με την ομάδα του Τέξας είχε 10,8 πόντους και 6,8 ριμπάουντ. Έχει τα αγωνιστικά και κυρίως τα αθλητικά προσόντα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων του NBA και πολύ δύσκολα θα έρθει τώρα στην Ευρώπη. Στο μέλλον σίγουρα! 

Γκόγκα Μπιτάτζε (Γεωργία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 25 (4)
Τελευταία ομάδα: Ορλάντο Μάτζικ
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 2 χρόνια / $2,68 εκατομμύρια 
Συνολικές αμοιβές: $16,3 εκατομμύρια 
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 5 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ, 1,2 μπλοκ / $2,06 εκατομμύρια

Status για τη νέα σεζόν: Είναι ελεύθερος από τους Μάτζικ και το ερώτημα στην περίπτωσή του είναι τι θα επιλέξει να κάνει αν βρει και πάλι ένα μικρό συμβόλαιο (και σε διάρκεια και σε χρήματα) σε μία ομάδα που θα είναι συμπληρωματικός. Ή θα πρέπει να βολευτεί με αυτά ή αν θέλει να πρωταγωνιστήσει η Euroleague είναι το πεδίο του. Εδώ και τώρα μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη. 

Ντανίλο Γκαλινάρι (Ιταλία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 36 (16)
Τελευταία ομάδα: Μιλγουόκι Μπακς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: 1 χρόνο / $1,04 εκατομμύριο 
Συνολικές αμοιβές: $202,8 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 5,7 πόντοι, 2,2 ριμπάουντ / $1,04 εκατομμύριο 

Status για τη νέα σεζόν: Έβγαλε πολλά εκατομμύρια στο ΝΒΑ και έκανε τρομερές σεζόν με 20+ πόντους μέσο όρο. Ο Ιταλός όμως, στα 36 του δεν έχει πολύ καύσιμο ακόμα και μάλλον ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο Μιλάνο. 

Λούκα Γκάρζα (Βοσνία***)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 25 (3)
Τελευταία ομάδα: Μινεσότα Τίμπεργουλβς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: Two-way (G-League) που μετατράπηκε σε ΝΒΑ contract / $687.000
Συνολικές αμοιβές: $2,3 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 4 πόντοι, 1,2 ριμπάουντ σε 4,9 λεπτά / $687.000

Status για τη νέα σεζόν: Ο Βοσνιακής καταγωγής σέντερ έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ (***). Γι’ αυτόν η Ευρώπη δεν είναι προτεραιότητα, μόνο που στο NBA δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής πολλά και δύσκολα θα πάρει ευκαιρίες στο μέλλον. Οπότε αργά ή γρήγορα θα στρέψει το ενδιαφέρον του στην Ήπειρο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς του. 

Ουσμάν Γκαρούμπα (Ισπανία)

Ηλικία (σεζόν στο ΝΒΑ): 22 (3)
Τελευταία ομάδα: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
Το τελευταίο του συμβόλαιο: Two-way (G-League) που μετατράπηκε σε ΝΒΑ contract / $572.000
Συνολικές αμοιβές: $7,4 εκατομμύρια
Στατιστικά / ετήσιος μισθός (2023-24): 0,5 πόντοι 1,2 ριμπάουντ σε έξι συμμετοχές / $572.000

Status για τη νέα σεζόν: Η επιστροφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης κάποια στιγμή θεωρήθηκε σίγουρη, από τη στιγμή που ο πρώτος έστω κύκλο του νεαρού Ισπανού φόργουορντ/σέντερ φαίνεται πως ολοκληρώθηκε. Απομένει ουσιαστικά να δούμε αν θα συνεχίσει στη Βασίλισσα την καριέρα του, εκεί όπου την ξεκίνησε ή αν κάποια άλλη ομάδα της Euroleague τον… κλέψει.