Μπλοκ άουτ, δημιουργία και ο «τζόγος» του σφιχτού ροτέισον: Πώς ο Ολυμπιακός θα ψάξει τη ρελάνς στην Πόλη

Αϊζάια Κάνααν

i

Αϊζάια Κάνααν / © tourette photography

Μπλοκ άουτ, δημιουργία και ο «τζόγος» του σφιχτού ροτέισον: Πώς ο Ολυμπιακός θα ψάξει τη ρελάνς στην Πόλη

Aχιλλέας Μαυροδόντης 23:55 - 01.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:41 - 14.08.2024

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για τα παιχνίδια στην Πόλη με την Φενέρμπαχτσε και το Sportal σας παραθέτει τα κομμάτια του αγώνα στα οποία οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο, καθώς, μετά την ήττα στο Game 2, στόχος είναι τουλάχιστον ένα «διπλό» στην Πόλη, προκειμένου να επιστρέψει τη σειρά στο ΣΕΦ και να διεκδικήσει μαζί με τον κόσμο του την πρόκριση στο Final 4.

Όπως είπαμε βέβαια, ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει από τα παιχνίδια του ΣΕΦ, αλλά όχι να μείνει σε αυτά. Το παιχνίδι ξεκινάει πάντα από το μηδέν, οπότε από εκεί πρέπει να ξεκινήσει και ο τρόπος με τον οποίο θα κοιτάξουν στον Πειραιά τα ματς.

Στην Πόλη τον περιμένει «κόλαση», αλλά μπορεί να γίνει... Lucifer

Στην Πόλη τον περιμένει «κόλαση», αλλά μπορεί να γίνει... Lucifer

Ο Ολυμπιακός καλείται να επιστρέψει άμεσα και να δείξει πως είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, περνώντας ξανά από την «κόλαση» της έδρας της Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Είπαμε όμως: Από τα παιχνίδια του ΣΕΦ ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει. Στο Sportal λοιπόν θα κάνουμε μια απόπειρα να μπούμε στα... παπούτσια του προπονητικού επιτελείου των Ερυθρόλευκων και να σταθούμε στα κομμάτια που πρέπει να προσέξουν στην προετοιμασία για τα ματς που ακολουθούν.

Ριμπάουντ

Τα χαμένα ριμπάουντ ήταν κάτι που κόστισε τρομακτικά πολύ στον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι είδαν τη Φενέρμπαχτσε να τους κερδίζει σε αυτόν τον τομέα και στο πρώτο ματς (28-34 και 9 επιθετικά για τους Τούρκους), όμως αυτό δεν κόστισε, χάρη στην άμυνα και τα τρίποντα. Στο δεύτερο παιχνίδι όμως τα δεδομένα δεν ήταν υπέρ της ομάδας του Πειραιά.

30-34 ήταν αυτή τη φορά τα ριμπάουντ, όμως η Φενέρμπαχτσε ανανέωσε 15(!) φορές τις επιθέσεις της! Συνολικά η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε 83 κατοχές, την ώρα που εκείνη του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε 74.

Όπως καταλαβαίνετε, το ριμπάουντ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα επόμενα παιχνίδια και παρότι η Φενέρμπαχτσε είναι μια τρομερά αθλητική ομάδα, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάει καλά στα «μπλοκ άουτ» και να κόψει αυτό το... όπλο των αντιπάλων του.

Ασίστ

Ο Ολυμπιακός, με το μπάσκετ που έπαιξε όλη τη σεζόν, εντυπωσίασε, καθώς ηγήθηκε ολόκληρης της Euroleague με 21,5 ασίστ ανά αγώνα. Στη σειρά με τη Φενέρμπαχτσέ όμως τα δεδομένα δεν έχουν πάει όπως θα ήθελαν οι Ερυθρόλευκοι.

Στο πρώτο παιχνίδι οι ασίστ ήταν 18, ενώ στο δεύτερο 16. Αυτό μεταφράζεται σε 17 ασίστ κατά μέσο όρο, δηλαδή 4,5 λιγότερες από τον μέσο όρο του Ολυμπιακού!

Βέβαια αυτό πρέπει να πιστωθεί και στην Φενέρμπαχτσε, η οποία έχει αναγκάσει τους Ερυθρόλευκους σε πολλές επιθέσεις 1-1, όμως είναι δεδομένο ότι οι Πειραιώτες θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν και παίζοντας το ομαδικό μπάσκετ τους, να παλέψουν για το πολυπόθητο «διπλό».

Λάθη

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο παιχνίδι δεν μπόρεσε να προστατέψει τη μπάλα, έχοντας 14 λάθη, έναντι μόλις 7 της Φενέρμπαχτσε, νούμερα αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με το Game 1 (7-14 σε εκείνο).

Αυτό οδήγησε την Φενέρμπαχτσε σε 20 εύκολους πόντους, νούμερο απαγορευτικό για ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Είναι δεδομένο λοιπόν πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας μαζί με τους Παππά, Μποζίκα, Τριαντάφυλλο και Καλαβρό θα έχουν δείξει πολλές φάσεις στους παίκτες, προκειμένου να «μάθουν και να μην ξαναπάθουν» σε αυτό τον τομέα.

Τρίποντα

Το μπάσκετ είναι απλό άθλημα, όσο κι αν εμείς οι δημοσιογράφοι παλεύουμε να το κάνουμε πιο περίπλο απ' όσο είναι. Αν βάλεις τη μπάλα στο καλάθι θα κερδίσεις.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός το έβλεπε... βαρέλι, έχοντας 55% από το τρίποντο, όμως στο δεύτερο, με μόλις 32% (σουτάρει με 37.5% στη σεζόν), δεν μπόρεσε να πάρει το αποτέλεσμα που ήθελε.

Φυσικά δεν μπορεί να γίνει κάποια... έξτρα δουλειά τώρα για τον Ολυμπιακό σε αυτό τον τομέα. Έτσι κι αλλιώς οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δουλεύουν πολύ από μόνοι τους για την ατομική τους βελτίωση, μαζί με τον Μάικ Καλαβρό.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε οι παίκτες του Ολυμπιακού να παίρνουν τις καλύτερες επιλογές και να σουτάρουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις (βλέπε ελεύθερα σουτ και όχι τραβηγμένα και μετά από ντρίπλα πάνω σε άμυνα).

Ήρθε η ώρα της υπέρβασης

Είναι δεδομένο πως στα πλέι οφς οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν το κάτι παραπάνω, αλλά και πως το ροτέισιον θα κλείσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η χρησιμοποίηση του Τόμας Ουόκαπ και του Σάσα Βεζένκοφ σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Ο ένας είχε αμυντικούς προσανατολισμούς, καθώς η πίεσή του και η δυνατότητα να είναι αποτελεσματικός στις αλλαγές ήταν απαραίτητες. Ο άλλος έπρεπε να βρει τον ρυθμό του (όπως και τον βρήκε), όμως στο τέλος η κούραση τον πρόδωσε στο σουτ στο οποίο αστόχησε.

Μην σας κάνει εντύπωση να δείτε πάλι το ροτέισιον να είναι σφιχτό, με τους Σλούκα, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ να παίζουν 30+. Είναι λογικά εδώ που φτάσαμε. Θα ζήσεις και θα πεθάνεις με εκείνους που σε κουβάλησαν όλη τη σεζόν.

Αρκετά είπαμε όμως. Ο Ολυμπιακός πετάει για την Πόλη την Τρίτη (2/5) το μεσημέρι και την Τετάρτη θα δώσει τον πρώτο από τους δύο τελικούς που έχει μπροστά του.

Τα υπόλοιπα λοιπόν θα τα πούμε από την Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου θα βρεθεί και το Sportal, ώστε να σας μεταφέρει τον παλμό από την τουρκική πόλη...