Ολυμπιακός - Μονακό: Τα πιόνια στη σκακιέρα (δεν) θα τοποθετηθούν με γνώμονα το 2-0

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας

Ολυμπιακός - Μονακό: Τα πιόνια στη σκακιέρα (δεν) θα τοποθετηθούν με γνώμονα το 2-0

Γιώργος Περπερίδης 14:17 - 19.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:12 - 14.08.2024

Τι έδειξαν τα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου, πόση σημασία έχουν ενόψει της αποψινής μάχης στη Zalgirio Arena για Ολυμπιακό και Μονακό και οι συσχετισμοί που δεδομένα θα επιχειρήσουν να διαφοροποιήσουν οι Μπαρτζώκας και Ομπράντοβιτς.

Η ώρα του πρώτου ημιτελικού στη Zalgirio Arena έφτασε. Ολυμπιακός και Μονακό ρίχνονται στη μάχη του Final 4 διεκδικώντας το πρώτο -χρονικά- εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης. Δύο... ξένοι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, Πειραιώτες και Μονεγάσκοι γνωρίστηκαν καλά την τελευταία διετία. 

Πέρσι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα playoffs της Euroleague, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 3-2 στη σειρά μετά από συγκλονιστικά ματς. Και φέτος, η Μονακό απέδειξε για τα καλά πως αποτελεί σκληρό καρύδι για τον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του. Κερδίζοντας και τα δύο ματς της κανονικής περιόδου, με σκορ 64-60 και 81-76.

Οι μπασκετάνθρωποι σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν πως αυτά τα παιχνίδια δεν έχουν σχέση με το Final 4. Και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο, αφού πλέον το format της διοργάνωσης αλλάζει. Δεν μιλάμε για πλασάρισμα, δεν μιλάμε για μια διαδικασία αγώνων, αλλά πρόκειται για ένα νοκ άουτ 40λεπτο σε ένα σημείο της σεζόν όπου το πράγμα πλέον έχει... παρασοβαρέψει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, στη διάρκεια μιας περιόδου οι ομάδες έχουν χτίσει μια φιλοσοφία στο παρκέ. Έχουν φανερώσει προτερήματα και αδυναμίες σε ποσοστό άνω του 90%, κρατώντας μονάχα κάποια λίγα «μυστικά» για την τελική ευθεία. 

Τα τμήματα σκάουτινγκ των ομάδων έχουν κάνει... πενηνταράκια το αντίπαλο ρόστερ και πέραν κάποιων τρικ που εμφανίζονται στη διάρκεια των αναμετρήσεων, τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Εν προκειμένω, ο Ολυμπιακός ξέρει σε μεγάλο βαθμό τι να περιμένει από τη Μονακό και vice versa.

Με βάση αυτή την εικόνα λοιπόν, Ολυμπιακός και Μονακό, Μπαρτζώκας και Ομπράντοβιτς θα καταστρώσουν το βασικό τους πλάνο για τον πρώτο ημιτελικό. Αμφότεροι δεδομένα θα αλλάξουν πράγματα, με οδηγό τα δύο ματς της κανονικής περιόδου. 

Η τοποθέτηση του Μπαρτζώκα για το γνωστό σύνθημα που «ξέρανε» τους δημοσιογράφους (vid)
EUROLEAGUE

16:45 - 18.05.2023

Η τοποθέτηση του Μπαρτζώκα για το γνωστό σύνθημα που «ξέρανε» τους δημοσιογράφους (vid)

Οι φίλοι του Ολυμπιακού τραγούδησαν το γνωστό σύνθημα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και την κούπα, τη στιγμή που ετοιμαζόταν για δηλώσεις στη media zone. Και σε σχετική ερώτηση του Sportal, ο τεχνικός των Πειραιωτών έδωσε μια απάντηση που «ξέρανε» τους εκπροσώπους του Τύπου.

Και ναι, αυτό ισχύει και για τον προπονητή των Μονεγάσκων, παρά το 2/2 που προηγήθηκε μέσα στη σεζόν, αφού ο Ομπράντοβιτς καταλαβαίνει πως δεν αρκεί η ίδια συνταγή για να κερδίσει τρεις φορές σερί τους «ερυθρόλευκους»...

Στο 76-81 του περασμένου Οκτώβρη στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες ασίστ (20-17) και λιγότερα λάθη (12-14), έχασε ωστόσο τη μάχη των ριμπάουντ (28-34). Και παρά το γεγονός πως αμφότερες οι ομάδες σούταραν συνολικά με ποσοστό 50%, το 41,7% της Μονακό από τη γραμμή του τριπόντου σε σχέση με το «ερυθρόλευκο» 33,3%, έπαιξε τον ρόλο του. 

Οκόμπο (23π.), Τζέιμς (20π.) και Λόιντ (10π.) σκόραραν σχεδόν το 60% των συνολικών πόντων της ομάδας τους, τη στιγμή που οι Σλούκας, Γουόκαπ, Κάνααν και Λαρεντζάκης είχαν μαζί 2/12 τρίποντα και 30 πόντους συνολικά. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι Μπολομπόι και Φαλ κέρδιζαν τη μάχη από Μοτιεγιούνας και Χαλ, με απολογισμό ως δίδυμα 15π., 7ρ. - 10π., 4ρ.

Σίγουρα ασυνήθιστο το σκορ της αναμέτρησης στο Πριγκιπάτο στις 10 του περασμένου Γενάρη, ίδιο όμως το αποτέλεσμα αλλά και πανομοιότυπος ο τρόπος που διαμορφώθηκε εκείνο το 64-60. Περισσότερες ασίστ (16-11) και λιγότερα λάθη (19-15) για τον Ολυμπιακό, υπέρ της Μονακό η μάχη των ριμπάουντ (41-36). Ακολουθώντας το μοτίβο, οι Μονεγάσκοι σούταραν ελάχιστα καλύτερα από τον Ολυμπιακό και πήραν τη νίκη.

Τζέιμς, Οκόμπο και Ντιαλό αυτή τη φορά (έλειπε ο Λόιντ) ήταν οι πρωταγωνιστές, καθώς σκόραραν 41 πόντους και μοίρασαν 10 ασίστ συνολικά. Με τους Γουόκαπ, Κάνααν, Λαρεντζάκη, Σλούκα, να έχουν όλοι μαζί 15 πόντους και 12 ασίστ. Στη μάχη των ψηλών επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία, με τους Φαλ και Μπλακ να μετρούν 16 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ οι Μοτιεγιούνας - Χαλ έμειναν στους 8 πόντους και τα 13 ριμπάουντ.

Συμπερασματικά, η Μονακό κράτησε ασυνήθιστα χαμηλά τον Ολυμπιακό στην επίθεση, αφού έβγαλε εκτός ρυθμού τους περιφερειακούς του. Ειδικότερα, από τη θέση «2» οι Πειραιώτες σε εκείνα τα ματς πήραν μόλις 3/14 τρίποντα από Κάνααν, Λαρεντζάκη. 

Παράλληλα οι Μονεγάσκοι και στις δύο εκείνες βραδιές, βρήκαν σκορ και ρυθμό από τα δικά τους γκαρντ. Αυτό είναι και το πρώτο στοιχείο που δεδομένα θα κοιτάξει να διαφοροποιήσει ο Ολυμπιακός απόψε (19/5, 18:00) στη Zalgirio Arena. Και αφορά τον τρόπο που θα περιορίσει την δράση των Τζέιμς, Οκόμπο, Λόιντ αλλά και Ντιαλό, επιχειρώντας παράλληλα να τους φθείρει στην άμυνα προκειμένου να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στον αντίποδα, ο Σάσα Ομπράντοβιτς καλείται να βρει αντίδοτο για τις χαμένες μάχες στο «5» που δεν θα περνούν πάντα δίχως συνέπειες. Η σχετική αδυναμία του Μοτιεγιούνας στην άμυνα αποτελεί πάντα στόχο προς εκμετάλλευση και ο Χαλ δύσκολα θα αντέξει μόνος του απέναντι στη γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού. Διόλου απίθανο να δούμε τη Μονακό για κάποιο διάστημα με τον Μπράουν στο «5», σε ένα σχήμα πιο ευέλικτο -θεωρητικά- στην άμυνα.

Τα καλύτερα νούμερα στον συσχετισμό ασίστ/λάθη δεν βοήθησαν τον Ολυμπιακό, όσο βοήθησε τη Μονακό το γεγονός πως κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ στα δύο ματς της κανονικής διάρκειας. Και μέσω αυτού κατάφερε εκείνη να ελέγξει τον ρυθμό, συνθήκη που σαφώς θέλουν να διαφοροποιήσουν οι Πειραιώτες στον ημιτελικό του Κάουνας. 

Σχετικά άνετοι, λίγοι μπλαζέ και σίγουρα με άγνοια κινδύνου έχουν φτάσει στη Γαλλία οι Μονεγάσκοι, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός αποπνέει μια σιγουριά σε όλες τις κινήσεις του. Και δεδομένα η ψυχολογική προσέγγιση του Final 4 και η πνευματική ετοιμότητα είναι δύο παράγοντες απρόβλεπτοι, σίγουρα μη ορατοί παρά μόνο αξιολογήσιμοι μετά τον πρώτο ημιτελικό στη Zalgirio Arena. 

Εκεί όπου νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο Ολυμπιακός θα έχει κατακτήσει την πρώτη του και «καλή» νίκη για φέτος επί της Μονακό ή οι Μονεγάσκοι θα έχουν φτάσει σε ένα 3-0, που μάλλον ούτε οι ίδιοι θα υπολόγιζαν...