H καριέρα τους έχει συνδιαστεί με τα Final Four. Ο Σλούκας παίζει για 10η φορά και έχει ήδη τρεις κατακτήσεις και ο Γιουλ μία λιγότερη κατάκτηση και μία λιγότερη συμμετοχή. Ο πρώτος χρειάζεται 6 πόντους για να μπει στην πρώτη δεκάδα όλων των εποχών και οκτώ ασίστ για να φθάσει τον Παπαλουκά. Ο δεύτερος είναι ήδη ο κορυφαίος πασέρ και ψάχνει 4 πόντους για να γίνει και o πρώτος σκόρερ.
Υπάρχει περίπτωση, εντός και εκτός ορίων στατιστικού λάθους, ένας από τους δύο να επιστρέψει σπίτι με την κούπα στις αποσκευές του και με τον τίτλο του πρωταθλητής Ευρώπης να τον συνοδεύει. Αν κάποιος από τους δύο καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδρομή και να τερματίσει την πίστα δεν θα είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που θα βιώσει ανάλογη εμπειρία.
Ο Κώστας Σλούκας στα 33 του έχει κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ηπείρου. Ήταν κι αυτός εκεί όταν ο Ολυμπιακός έκανε το back-to-back το 2013, ενώ τo 2017 παρέα με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους συμπαίκτες του στην Φενέρμπαχτσε ήταν το Νο 1 της Euroleague.
O Σέρχιο Γιουλ από την άλλη, στα 35 του χρόνια, έχει περάσει μία ζωή στη Μαδρίτη. Αγωνίζεται στη Ρεάλ από το 2007 μέχρι σήμερα ασταμάτητα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πρωταθλητής το 2015 με τον Φακούντο Καμπάτσο και τον Γιάννη Μπουρούση και το 2018 με τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Καμπάτσο ξανά.
13:13 - 17.05.2023
Καινοτομία της Euroleague! Κάμερες στα σώματα των διαιτητών θα καταγράφουν τα πάντα στο Final Four (vid)
Η τεχνολογία Mindfly θα κάνει... ντεμπούτο στο Final Four του Κάουνας και οι φίλαθλοι θα μπορούν νοητικά να μπουν στο γήπεδο παρακολουθώντας φάσεις που θα καταγράφονται από κάμερες που θα βρίσκονται πάνω στα σώματα των διαιτητών!
Οι δυο τους, ο Σλούκας και ο Γιουλ δηλαδή, εμφανίζονται φέτος για μία ακόμη φορά στην πλούσια καριέρα τους σε Final Four και είναι η 10η του Έλληνα γκαρντ και η 9η του Ισπανού. Γενικά τα έχουν πάει περίφημα. Κατ’ αρχάς σε ομαδικό επίπεδο έχουν κατακτήσει τίτλους, έχουν συμμετάσχει σε ξεχωριστές προσπάθειες και έβαλαν λιθαρακια και κυρίως τρίποντα σε πορείες που οδήγησαν τις ομάδες τους μέχρι την κορυφή.
Σε ατομικό επίπεδο πάντως, δεν έχουν (απλώς) ξεχωρίσει. Έχουν διαγράψει μία πορεία που έχει σημαδέψει με ανεξίτηλα και καλλιγραφικά γράμματα τα ονόματά τους στα κατάστιχα της ιστορίας.
Οι δυο τους αποτελούν δύο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των Final Four. Οι επιδόσεις τους έχουν φθάσει τους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ και σε αρκετές περιπτώσεις τους έχουν ξεπεράσει κιόλας. Φέτος έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους σε (στατιστικές) κατηγορίες εμπλουτισμένες με μπόλικη αστερόσκονη…
Ο Γιουλ θέλει 4 πόντους και τότε μόνο ο Γκάλης θα έχει περισσότερους
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με τον Σέρχιο Γιουλ, δις πρωταθλητή στη διοργάνωση και κορυφαίο πασέρ στην ιστορία των Final Four. Έχει εμφανιστεί -όπως και ο Σλούκας- εννιά φορές σε αυτό το σημείο της λίγκας και έχει αγωνιστεί συνολικά σε 16 παιχνίδια, υπολογίζοντας τους ημιτελικούς και τον μεγάλο ή τον… μικρό τελικό.
Σε αυτά τα 16 ματς έχει προσφέρει στους εκάστοτε συμπαίκτες του στη Ρεάλ Μαδρίτης συνολικά 62 τελικές πάσες. Είναι ο πρώτος στις ασίστ στο βάθος της ιστορίας και φέτος -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα διευρύνει τη διαφορά του από τον δεύτερο της λίστας, τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα του έχοντας καταγράψει 59 ασίστ, αγωνιζόμενος με τον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Πέραν όμως, από την κυριαρχία του 35χρονου Γιουλ στο μοίρασμα της μπάλας, αναμένεται να γίνει και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Εκτός κι αν δεν μπορέσει να σκοράρει 4 πόντους στα δύο παιχνίδια που θα παίξει στο Κάουνας, αρχής γενομένης από τον ημιτελικό της 19ης Μαϊου κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Χρειάζεται τρεις για να ισοφαρίσει στην πρώτη θέση τον Τζέι Αρ Χόλντεν, o οποίος έκανε πάταγο στο ξεκίνημα του αιώνα και στο σύνολο της πρώτης δεκαετίας του.
Ο Αμερικανός γκαρντ, που αργότερα έγινε… Ρώσος, έπαιξε με την ΑΕΚ τη σεζόν 2001-02 και για σχεδόν δέκα χρόνια (από το 2002 μέχρι το τέλος της καριέρας του το 2011) στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με 194 πόντους είναι ο πρώτος σκόρερ των Final Four, αλλά ο Γιούλ έχει ήδη 191 και μόνο αν τον πάρει ο ύπνος και δεν πάει στο γήπεδο θα παραμείνει πίσω του.
Πάντως και ο Γιουλ και ο Χόλντεν, αν υπολογίζουμε το σύνολο των Final Four στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματος (δηλαδή και προ του format της Euroleague) μόνο ένας… γκάνγκστερ κατάφερε να βάλει περισσότερους από αυτούς. Ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος στις μισές εμφανίσεις (δηλαδή σε 8 αγώνες) είχε σκοράρει 231. Άρα τις μέρες που έπαιξε σε Final Four είχε 28,9 πόντους μέσο όρο. Πάλι καλά να λένε οι αντίπαλοι…
Η αναρρίχηση του Σλούκα μέχρι τα υψηλά πατώματα
Αυτή τη στιγμη και πριν τον ημιτελικό με τη Μονακό, ο Κώστας Σλούκας κατέχει την 11η θέση στη λίστα των σκόρερ της τελικής φάσης των «τεσσάρων». Χρειάζεται έξι πόντους για να φθάσει τον Ντέιβιντ Άντερσεν και να μπει στη δεκάδα, ενώ απέχει 24 πόντους για να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα και να κάνει παρέα στον Γκάλη, τον Χόλντεν, τον Γιούλ και τον Νάντο Ντε Κολό.
Ο 33χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού έχει 148 πόντους και στο ενδιάμεσο ο Μίλος Τεόντοσιτς έχει 155, ο Θοδωρής Παπαλουκάς 164, όσους και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έχει 168, βρισκεται στην 6η θέση της λίστας και αν ο Σλούκας τιμήσει τους μέσους όρους του τότε θα τον ξεπεράσει. Αν τους… μεγαλώσει τότε μπορεί να φθάσει τους 172 του Λάνγκτον, γιατί όχι και τους 179 του Ντε Κολό.
Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!
Όσον αφορά στις ασίστ, τα πράγματα είναι εξίσου ξεκάθαρα για τον Σλούκα. Με 51 βρίσκεται στο Νο 4 και μπροστά του είναι ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος αγωνίζεται με τη Ρεάλ και έχει 56 ασίστ φιλοδοξώντας να τις αυξήσει. Ο Θοδωρή Παπαλουκά βρίσκεται και πάλι στη συζήτηση, αφού είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ της διοργάνωσης (59) πίσω μόνο από τον μεγάλο… αντίπαλο του Σλούκα. Τον Σέρχιο Γιουλ!