Φουρνιέ: Ένας παρ' ολίγον τζουντόκα που τον κέρδισε το μπάσκετ και ο... Παπαλουκάς!

Εβάν Φουρνιέ - Φωτ. IMAGO

i

© Imago

Φουρνιέ: Ένας παρ' ολίγον τζουντόκα που τον κέρδισε το μπάσκετ και ο... Παπαλουκάς!

Ευτυχία Οικονομίδου 17:47 - 04.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:15 - 04.09.2024

Ο Ολυμπιακός πυροδότησε τη «βόμβα» της απόκτησης του Εβάν Φουρνιέ και το Sportal σας παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του Γάλλου παίκτη που βρήκε το... λιμάνι του στον Πειραιά.

Η φρενίτιδα που επικρατεί στις τάξεις των Πειραιωτών είναι δεδομένη για την έλευση του Εβάν Φουρνιέ με την κλάση του 31χρονου γκαρντ/ φόργουορντ να έρχεται για να προσδώσει ακόμη περισσότερη ποιότητα στον Ολυμπιακό, που φέτος αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με τις σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο 31χρονος Γάλλος σταρ, ο οποίος το καλοκαίρι πανηγύρισε την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο «καυτά» ονόματα του φετινού καλοκαιριού όσον αφορά τα μεταγραφικά σενάρια και, αφού πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά τη 12χρονη πορεία του στο NBA και να εξετάσει τις επιλογές του από ομάδες της EuroLeague, η σύνδεση με τον Ολυμπιακό ήταν μονόδρομος.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Φουρνιέ έχει χτίσει τη δική του καριέρα με τη 12χρονη πορεία του στο NBA και θα κουβαλήσει αυτή την εμπειρία στο υπερατλαντικό του ταξίδι στη γηραιά ήπειρο. Μπορεί η προτεραιότητά του όλο το καλοκαίρι να ήταν ένα συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ωστόσο οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που η σκέψη για επιστροφή στην Ευρώπη μετουσιώθηκε σε πραγματική επιθυμία και μονόδρομο.

Από το... τζούντο στο μπάσκετ

Γεννημένος στο Σαιν - Μορίς, ένα μικρό προάστιο της Γαλλίας μακριά από το Παρίσι από γονείς που ασχολούνταν κι εκείνοι με τον αθλητισμό. Τόσο η μητέρα του, η οποία έχει ρίζες από την Αλγερία, όσο και ο πατέρας του, ήταν αθλητές του τζούντο, ενώ και ο ίδιος ο Φουρνιέ σε μικρή ηλικία ακολούθησε τα βήματα των γονιών του πριν τον κερδίσει μια και καλή το μπάσκετ. Ωστόσο, μέσω αυτού και με πρότυπα τον πατέρα και τη μητέρα του μπόρεσε να αναπτύξει την σκληρή και ανταγωνιστική του νοοτροπία σε οποιοδήποτε σπορ κι αν επέλεγε.

Έτοιμη η «βόμβα»: Κλείνει Φουρνιέ ο Ολυμπιακός!
EUROLEAGUE

17:36 - 02.09.2024

Έτοιμη η «βόμβα»: Κλείνει Φουρνιέ ο Ολυμπιακός!

Όλα έτοιμα για το απόλυτο «μπαμ» του καλοκαιριού από τον Ολυμπιακό! Σύμφωνα με όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, αλλά και με ρεπορτάζ του εξωτερικού, ο Εβάν Φουρνιέ αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά των «ερυθρολεύκων» και θα υπογράψει συμβόλαιο διετούς διάρκειας.

Ο αθλητισμός ήταν στο αίμα του μικρού Εβάν, ο οποίος μέσω του τζούντο μπορεί να... παραστράτησε λίγο από την πορεία που ήταν προδιαγεγραμμένη για εκείνον, όμως βρήκε τον δρόμο του και από νεαρή ηλικία λάτρεψε την «πορτοκαλί θεά». Ήταν μόλις 10 χρονών, όταν την έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του με την τότε ομάδα των Σακραμέντο Κίνγκς (2001-02) να τον εμπνέει τόσο ώστε όχι μόνο να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά και στα χρόνια του στους Ορλάντο Μάτζικ επέλεγε να φορά τη φανέλα με το νούμερο «10» προς τιμήν του Μάικ Μπίμπι, που αγωνιζόταν τότε στους «βασιλιάδες».

Η επαγγελματική του πορεία

Από το 2009, όταν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, πέρασε από τη δεύτερη και την πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος πριν γίνει draft το 2012 στο νούμερο 20 από τους Ντένβερ Νάγκετς, όπου κι έμεινε για δύο χρόνια πριν συνεχίσει την καριέρα του στους Ορλάντο Μάτζικ για τα επόμενα επτά χρόνια, όπου και ήταν τα πιο ώριμα της μπασκετικής του πορείας με μέσο όρο σχεδόν 20 πόντους. Εκεί έκανε και το μέχρι τότε ρεκόρ του στο σκοράρισμα με 32 πόντους στη νίκη κόντρα στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς τον Δεκέμβριο του 2018 το οποίο μάλιστα ισοφάρισε έναν μήνα αργότερα σε νίκη απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

O Φουρνιέ έφερε ανατροπή και στις στοιχηματικές: Πρώτο φαβορί για τη Euroleague ο Ολυμπιακός!
EUROLEAGUE

20:07 - 02.09.2024

O Φουρνιέ έφερε ανατροπή και στις στοιχηματικές: Πρώτο φαβορί για τη Euroleague ο Ολυμπιακός!

Η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Εβάν Φουρνιέ εκθρόνισε τον Παναθηναϊκό AKTOR από τη θέση του φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου της EuroLeague κι έφερε στην πρώτη θέση τους «ερυθρόλευκους».

Τον Μάρτιο του 2021 ο Φουρνιέ πήγε ως ανταλλαγή στους Μπόστον Σέλτικς, όπου κι έμεινε για μερικούς μήνες πριν οδηγηθεί την επόμενη σεζόν στους Νιου Γιορκ Νικς ως... πενταδάτος. Την κορυφαία του εμφάνιση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την πραγματοποίησε για λογαριασμό της ομάδας της Νέας Υόρκης, όταν οι Νικς υποδέχτηκαν την πρώην ομάδα του τον Ιανουάριο του 2022, τους Σέλτικς, με τον Φουρνιέ να παίρνει πραγματικά... φωτιά. Ο Γάλλος γκαρντ/ φόργουορντ έβαλε την υπογραφή του στη νίκη των Νικς σταματώντας στους 41 πόντους σε 42 λεπτά συμμετοχής, με 10/14 τρίποντα, 5/11 δίποντα, μαζί με 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ και 2 λάθη.

Η επόμενη χρονιά στον σύλλογο δεν έμοιαζε σε τίποτα με την πρώτη του στην ομάδα της Νέας Υόρκης με τον Τομ Τιμποντό όχι απλά να τον αφήνει εκτός ροτέισιον, αλλά να μην τον υπολογίζει καθόλου με αποτέλεσμα εμφανιστεί σε μόλις 27 παιχνίδια και σε άλλα τρία την επόμενη σεζόν πριν δοθεί ανταλλαγή στους Πίστονς τον περασμένο Φεβρουάριο αριθμώντας 7.2 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ σε σχεδόν 19 λεπτά συμμετοχής.

Παράλληλα, είναι διεθνής με τη Γαλλία και έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις κατακτώντας δύο φορές αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2020, 2024), δύο χάλκινα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2014 και του 2019, αλλά και ένα αργυρό στο EuroBasket του 2022 και του 2015.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Φουρνιέ είναι γνωστό πως από παλιότερα είχε δείξει έτσι κι αλλιώς τον θαυμασμό του στον «ερυθρόλευκο» σύλλογο τονίζοντας στο παρελθόν πως αν αποφάσιζε να επιστρέψει στην Ευρώπη θα ήταν για χάρη του Ολυμπιακού. «Αν μία ημέρα γυρίσω στην Ευρώπη και έχω την επιλογή να πάω σε όποια ομάδα θέλω, πιστεύω πως θα πήγαινα στον Ολυμπιακό. Είναι και παραμένει φοβερό club», είχε πει χαρακτηριστικά το 2022.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό και γενικότερα στην Ελλάδα, αφού τον Δεκέμβριο του 2023 αποθέωσε στο προσωπικό του προφίλ στο «Χ» τον Θοδωρή Παπαλουκά. Ο λογαριασμός της EuroLeague έθεσε ένα ερώτημα για το «ποιος είναι ο αγαπημένος σας Έλληνας παίκτης όλων των εποχών στη διοργάνωση;» με τον Γάλλο γκαρντ/ φόργουορντ να σπεύδει να σχολιάσει την ανάρτηση και γράφοντας απλώς: «Παπαλουκάς, χωρίς αμφιβολία»

Ένα μικρό fun fact!

Υπάρχει ένα αστείο που κρατάει χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφορά το όνομα του Εβάν Φουρνιέ. Σίγουρα αν γκουγκλάρει κανείς ολόκληρο το όνομά του στα αγγλικά (ή και όχι) θα δει άπειρα δημοσιεύματα για τα κατορθώματά του και φυσικά πλέον όλα τα άρθρα «μιλούν» για τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, αν πληκτρολογήσει κανείς σκέτο το επίθετό του στα αγγλικά θα ανακαλύψει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Το επίθετό του αποτελεί ονομασία μίας πάθησης που προκαλεί νεκρωτική λοίμωξη στα γεννητικά όργανα, με τον ίδιο τον παίκτη να κάνει χιούμορ με το συγκεκριμένο εύρημα κατά την άφιξή του στους Σέλτικς το 2021. «Γεια σας φίλοι των Σέλτικς. Αν δεν γνωρίζετε το όνομά μου γκουγκλάρετε το επίθετό μου. Παρακαλώ», είχε γράψει με περίσσιο χιούμορ στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» τότε.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!