Εκτός από ένας από τους κορυφαίους προπονητές του ελληνικού μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης έμεινε στην ιστορία και για τις φοβερές ατάκες του, με το «Μην υποτιμάτε την καρδιά του πρωταθλητή» να είναι ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές.
Φτωχότερος έγινε ο κόσμος του μπάσκετ αλλά και γενικότερα του ελληνικού και όχι μόνο αθλητισμού μετά τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη χτες (4/10) σε ηλικία 78 ετών. Τα κατορθώματά του τεράστια. Οι ατάκες του το ίδιο.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1978 από τον Άρη, με τον οποίο στην δεκαετία του '80 μεγαλούργησε. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε δώδεκα πρωταθλήματα Ελλάδος (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990), πέντε Κύπελλα Ελλάδος (1985, 1987, 1988, 1989, 1990) και την οδήγησε σε τρία σερί φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (1988, 1989, 1990).
Με τον Ολυμπιακό ο «Ξανθός» κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1993, 1994, 1995, 1996) και ένα Κύπελλο Ελλάδος (1994), ενώ τον οδήγησε και σε δύο φάιναλ φορ (1994, 1995).
«Μην υποτιμάτε την καρδιά του πρωταθλητή»
Η ίσως πιο εμβληματική του ατάκα έγινε στο τελευταίο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το 1996 απέναντι μάλιστα στον Παναθηναϊκό, τον οποίο εκείνη την ημέρα διέλυσε με 73-38 και με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ελλάδος στο πέμπτο ματς της σειράς των τελικών της Α1.
Στη συνέντευξη Τύπου του εν λόγω αγώνα χρησιμοποίησε τη φράση που έμεινε χαραγμένη στην αιωνιότητα: «Είχα πει να μην υποτιμούν κάποιοι την καρδιά του πρωταθλητή, αφού οι παίκτες μου από μικροί κολυμπούν στα βαθιά και τα καταφέρνουν. Αυτά τα παιδιά από 18 χρόνων μυήθηκαν στο να νικούν και να παίρνουν πρωταθλήματα».
Οι θρυλικές ατάκες του:
- «Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ θα έπρεπε να πληρώνουν έναν ειδικό φόρο, το… Γκαλόσημο» (μιλώντας για το Νίκο Γκάλη)
- «Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο» (αναφερόμενος στο χαμένο τελικό του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ το 1994)
- «Εγώ μετά το σεξ, θέλω πάντοτε ένα τσιγάρο». Το 1994 ο Ολυμπιακός νίκησε με 77-42 την τότε Εφές Πίλσεν. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Γιάννης Ιωαννίδης για να γιορτάσει την μεγάλη αυτή επικράτηση άναψε ένα τσιγάρο έξω από τα αποδυτήρια. Τότε, ήρθε ο υπεύθυνος ασφαλείας του «Αμπντί Ιπεκτσί», ζητώντας από τον «Ξανθό» να το σβήσει, διαφορετικά θα τον έστελνε ακόμα και φυλακή. Τότε, ο Γιάννης Ιωαννίδης τον κοίταξε και του είπε την εν λόγω ατάκα.
- «Το μπάσκετ εξουσιάζεται από τη σερβική μαφία»
11:50 - 05.10.2023
Ο Ιωαννίδης, ο Πούτιν και η Νέα Δημοκρατία - Από τους πάγκους των γηπέδων στα έδρανα της Βουλής
Την πρώτη φορά που ο Γιάννης Ιωαννίδης έπιασε τη μπάλα κατάλαβε ότι θα γίνει παίκτης. Κι όταν έπαιζε ήξερε πως σύντομα θα γίνει προπονητής. Όταν αποσύρθηκε από τους πάγκους, αποφάσισε να γίνει βουλευτής και εξελέγη. Η Νέα Δημοκρατία τον έκανε Yπουργό, ενώ για την γενικότερη προσφορά του τού απονεμήθηκε ένας τίτλος τιμής που έχει αποδοθεί μέχρι και στον Βλαδίμηρο Πούτιν, τον Νικολά Σαρκοζί και τη Σιμόν Λε Μπαρόν.
- «Είχα μια εμμονή με τον Διαμαντίδη, τον πήρα στην Εθνική, ενώ δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ως βασικός στον Ηρακλή. Κάποιοι τότε μου έλεγαν ”Το κάνεις γιατί αγωνίζεται σε ομάδα της Θεσσαλονίκης” και τους απάντησα ότι ”εγώ αβάντες δεν κάνω σε κανέναν, περιμένετε και θα δείτε”. Ήμουν σίγουρος. Έκανε 15 δουλειές στο γήπεδο, σκοτώνεται για το σύνολο… Πώς να μην εμπιστευτείς τέτοιον παίκτη; Είναι ντροπαλός, σου μιλάει με σεβασμό και στο γήπεδο είναι σκυλί. Παίκτης πρότυπο».
- «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» (το 1994, απαντώντας στον Κώστα Πολίτη, ο οποίος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων προπονητών στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ είπε ότι «είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη να μου δώσει το χέρι του»)