Η ταπεινωτική πρόταση της Μπαρτσελόνα οδήγησε τον Γιασικεβίτσιους στην έξοδο - Ποια ήταν η μείωση που απαίτησαν οι Καταλανοί

Η ταπεινωτική πρόταση της Μπαρτσελόνα οδήγησε τον Γιασικεβίτσιους στην έξοδο - Ποια ήταν η μείωση που απαίτησαν οι Καταλανοί

Άγγελος Φραγκισκάτος 19:39 - 26.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:18 - 14.08.2024

Έπειτα από τρία χρόνια στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτελεί παρελθόν από τους Καταλανούς και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν στη σημερινή απρόσμενη εξέλιξη.

Με το που ανακοινώθηκε η συμφωνία της Μπαρτσελόνα με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το όχι πολύ μακρινό 2020, πολλοί από τον μπασκετικό κόσμο έκαναν λόγο για τον τέλειο γάμο. Δύο πλευρές που έλαμψαν στην κοινή τους πορεία στο παρελθόν, όταν ο Λιθουανός ήταν παίκτης των «μπλαουγράνα».

Από τη μία, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θεωρούνταν ό,τι καλύτερο ως προοπτική στους ευρωπαϊκούς πάγκους, έχοντας πραγματικά καταπλήξει τα πλήθη με τα όσα έκανε στη Ζαλγκίρις Κάουνας του περιορισμένου μπάτζετ και από την άλλη η Μπαρτσελόνα, που του έδινε «λευκή επιταγή» για να τα αλλάξει όλα ώστε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση της Euroleague.

Αποδείχθηκε ότι η θεωρία απέχει από την πράξη. Ναι μεν, ο απολογισμός του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έγραψε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, αλλά η Euroleague δεν κατακτήθηκε ποτέ, έχοντας μία ήττα στον τελικό από την Αναντολού Εφές και δύο ήττες στον ημιτελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το πιο σημαντικό ήταν, όμως, ότι η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ελκυστική στο… μάτι του κόσμου, αντιθέτως κατηγορήθηκε πολλάκις για την κακή ποιότητα του μπάσκετ της.

Το κλίμα ήταν βαρύ τις τελευταίες μέρες και μέσω των ισπανικών ΜΜΕ προκύπτει ότι υπήρχαν ξεκάθαρα και ρεαλιστικά προβλήματα για τη συνέχιση της συνεργασία των δύο πλευρών, τα οποία βγήκαν σήμερα στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Γιασικεβίτσιους από τον πάγκο των Καταλανών.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι η διάδοχη κατάσταση ανακοινώθηκε άμεσα, με τον Ρότζερ Γκριμάου να αναλαμβάνει τα ηνία.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗΣ

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, πρώτο και κύριο στοιχείο που ήταν και σημείο τριβής ήταν η έλλειψη κατανόησης από τη μία πλευρά στην άλλη. Ούτε η Μπαρτσελόνα δεχόταν κάποια συγκεκριμένα θέματα που είχε ο Γιασικεβίτσιους, αλλά ούτε ο Λιθουανός από τη δική του μεριά ήταν δεκτικός στο να ρίξει νερό στο κρασί του, σε ζητήματα που άπτονται κυρίως στο αγωνιστικό κι όχι για παράδειγμα στο δικό του συμβόλαιο.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα είχε ανοικτή μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας, το σκηνικό θύμιζε περίπου καταστραμμένο, με αποκορύφωμα τις συνεχόμενες δηλώσεις του Νίκολα Μίροτιτς ότι η ομάδα του είπε να φύγει και φυσικά δεν υπάρχει γυρισμός σε αυτό. Ο Σάρας δεν είχε δώσει καμία έγκριση για όλες αυτές τις κινήσεις. Ούτε για τη μείωση του μπάτζετ, ούτε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ομάδα του θέμα του Μίροτιτς.

ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ωστόσο, και το νέο συμβόλαιο που του προσέφερε η Μπαρτσελόνα ήταν σχεδόν σοκαριστικό, αν συλλάβει κανείς τη μείωση που του πρότειναν οι Καταλανοί. Θα έλεγε κανείς ότι η προσφορά ήταν περισσότερο για να φύγει παρά για να μείνει. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από τα 3,5 εκατ. ευρώ που αμειβόταν ετησίως ο πρώην πλέον τεχνικός των «μπλαουγράνα», το συμβόλαιο που του προτάθηκε δεν ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ!

Ήταν σαφές, λοιπόν, ότι το γυαλί είχε ραγίσει!