Οι λόγοι για τους οποίους ο Αταμάν πρέπει να... χαμογελά

Οι λόγοι για τους οποίους ο Αταμάν πρέπει να... χαμογελά

Απόστολος Μαυράκης 16:10 - 16.09.2024 / Ανανεώθηκε: 16:25 - 16.09.2024

Για την μεγαλύτερη διάρκεια του φιλικού κόντρα στην Μπάγερν, ο Παναθηναϊκός έδειξε μια εικόνα που κάνει τον Αταμάν και τους φίλους της ομάδας να... τρίβουν τα χέρια τους.

Τα πρώτα δείγματα του -σχεδόν- πλήρη καινούργιου Παναθηναϊκού ήταν πολύ ενθαρρυντικά για τον κόουτς Αταμάν. Η άνετη νίκη κόντρα στην Μπάγερν με το 86-69, σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις των παικτών του Τούρκου προπονητή, δίνουν στον ίδιο αρκετούς λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να είναι αισιόδοξος και φιλόδοξος και για την νέα σεζόν.

Οι πρώτες εντυπώσεις του Γιουρτσεβέν

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να είναι άστοχες. Στα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου, καμία ομάδα δεν είχε ξεπεράσει διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ υπήρχε και σχετική αστοχία από το τρίποντο (1/4 ο Παναθηναϊκός, 1/3 η Μπάγερν).

Σαρωτικό ντεμπούτο Γιούρτσεβεν στην Κύπρο και άνετη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν
EUROLEAGUE

20:49 - 15.09.2024

Σαρωτικό ντεμπούτο Γιούρτσεβεν στην Κύπρο και άνετη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επικράτησε 86-69 της Μπάγερν Μονάχου στην Κύπρο για το τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», με τον Ομέρ Γιούρτσεβεν να... συστήνεται με εντυπωσιακό τρόπο, στο ανεπίσημο ντεμπούτο του (22 πόντοι, 8 ριμπάουντ).

Όλα άλλαξαν αφού μπήκε μέσα ο Γιουρτσεβέν, φορώντας μάλιστα για πρώτη φορά τα πράσινα. Ο Τούρκος πάτησε παρκέ στα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου με το σκορ στο 10-8 υπέρ του Παναθηναϊκο, το οποίο έπειτα από ένα 8-0 σερί των πράσινων, έμελλε να γίνει 18-8 με την λήξη της περιόδου. Οι 6 από τους 8 αυτούς πόντους δε, ανήκαν στον Γιουρτσεβέν.

Ο ίδιος, έδειξε μεγάλη άνεση στο να «κλειδώνει» τον αντίπαλό του δημιουργώντας έτσι άπλετο χώρο στον ίδιο και τους συμπαίκτες του. Τοποθετώντας δηλαδή το κορμί του μπροστά από τον παίκτη που τον μαρκάρει, τον εξουδετερώνει και τον καθιστά ανήμπορο να εμποδίσει την πάσα στο ζωγραφιστό ή να «βγει» στην βοήθεια από την αδύνατη πλευρά.

Με το «κλείδωμα» αυτό, ο Γιουρτσεβέν βρήκε αρκετά εύκολα καλάθια, ενώ σε άλλες φάσεις δημιούργησε χώρο στο ζωγραφιστό, προκειμένου να έχουν ελεύθερο διάδρομο τα γκαρντ της ομάδας του. Η κίνηση αυτή είναι γνωστή και ως «Gortat screen», εμπνευσμένη από τον πρώην NBAer, Μαρσίν Γκορτάτ.

© Intime

Η δύναμη του... πάγκου

Το 18-8 του πρώτου δεκαλέπτου ακολούθησε ένα επιμέρους 25-23 υπέρ των πρασίνων στο δεύτερο δεκάλεπτο, αφού η Μπάγερν αναγκάστηκε να... μπει στον «χορό» του υψηλού τέμπο που είχε θέσει ο Παναθηναϊκός. Κάθε φορά που οι Βαυαροί ωστόσο πήγαιναν να πλησιάσουν, όλο και κάποιος παίκτης του Αταμάν τους χάλαγε τα σχέδια. Η επιθετική πολυφωνία που έχει ο Παναθηναϊκός φαίνεται να λύνει τα χέρια του Τούρκου προπονητή και να του καθιστά πιο εύκολο το εκτεταμένο rotation.

Στα μέσα της δεύτερης περιόδου, η Μπάγερν είχε τα διπλάσια λάθη από τον Παναθηναϊκό (8-4), με τους πράσινους να καταφέρνουν να προηγηθούν ακόμη και με 15. Πέρα από την επίθεσή της, η Μπάγερν ήταν αρκετά αναποφάσιστη και στην άμυνα, αφήνοντας αρκετούς χώρους στα γκαρντ του Παναθηναϊκού μετά τα σκριν. Η αντιμετώπισή των ψηλών στα pick n' roll μόνο ξεκάθαρη δεν ήταν, καθώς την μία θύμιζε περίπου... hedge-out, την άλλη περίπου αλλαγή.

Από την άλλη, ούτε τα γκαρντ της Μπάγερν βοηθούσαν τους ψηλούς τους, αφού η εντολή ήταν να περνούν από «πάνω» τα σκριν, δηλαδή να «βγαίνουν» μπροστά από τον screener και όχι στην πλάτη του. Αυτό συνέβη για να μην βρουν εύκολο σουτ κυρίως οι Ναν, Μπράουν και Σλούκας, ωστόσο η ασυνεννοησία κοντών-ψηλών «έβγαλε» αρκετές φάσεις για τους πράσινους.

Το ημίχρονο βρήκε τον Παναθηναϊκό μπροστά με 12 (43-31). Οι πράσινοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο στον «αέρα» με 21 ριμπάουντ (8 επιθετικά) έναντι μόλις 10 της Μπάγερν. Ακόμη, μετρούσαν μόλις 6 λάθη έχοντας μάλιστα τις διπλάσιες ασίστ (12), με τους Βαυαρούς από την άλλη να έχουν αρνητική αναλογία, με 7 ασίστ για 8 λάθη.

Ένα κακό δεκάλεπτο, χωρίς όμως κόστος

Στη επανάληψη, οι παίκτες του Χέρμπερτ μπήκαν πιο αποφασισμένοι και φόρτωσαν τον Παναθηναϊκό με 2 φάουλ ήδη από το πρώτο λεπτό. Αμυντικά, όση διάθεση κι αν έδειχναν, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να βρίσκει σκορ είτε από τον Ναν, τον Λεσόρ, τον Μήτογλου, τα τρίποντα του Γκριγκόνις και εννοείται τον Γιουρτσεβέν.

Μελανό στίγμα για τον Παναθηναϊκό ίσως μπορούμε να θεωρήσουμε τις φορές που κυρίως ο Νέιπιερ και ο Έντουαρντς βρήκαν παραπάνω χώρους από ότι θα έπρεπε. Μάλιστα, αυτό δεν γινόταν μέσω κάποιου σκριν, αλλά με ατομικές ενέργειες. Για αυτό και ίσως ένα πράγμα το οποίο ο Παναθηναϊκός καλείται να βελτιώσει στα επόμενα παιχνίδια, είναι η προσωπική του άμυνα, το 1-εναντίον-1.

Επιθετικά, η ομάδα του Αταμάν έδειχνε κάπως αφηρημένη στην επανάληψη, με τα μόλις 6 λάθη του πρώτου ημιχρόνου να γίνονται σχεδόν τα διπλάσια (11) στο δεύτερο και να ολοκληρώνουν την αναμέτρηση με περισσότερα από την Μπάγερν (17 έναντι 14).

Παρόλα αυτά, η αναλογία ασίστ-λαθών συνέχισε να είναι θετική για τους πράσινους, έχοντας 23 ασίστ για 17 λάθη. Δημιουργείται κάπως έτσι η αίσθηση πως ο Παναθηναϊκός «δικαιούται» και ένα κακό δεκάλεπτο κάθε ματς, εφόσον ακόμα και έτσι δεν φαίνεται να του στοιχίζει κάτι.

Το μαχητικό 3ο δεκάλεπτο της Μπάγερν ήταν και το μόνο στο οποίο επικράτησε στο επιμέρους σκορ (19-20). Η τελευταία περίοδος ήταν περισσότερο διαδικαστική και φαινόταν πως όσο κι αν η Μπάγερν κυνηγούσε το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός πάντα έβρισκε εναλλακτικές για να μην της το επιτρέψει.

Κάπως έτσι το παιχνίδι έληξε με το τελικό 86-69 και τα πρώτα δείγματα του -σχεδόν- πλήρη Παναθηναϊκού δίνουν το δικαίωμα στον Αταμάν να ελπίζει για άλλη μια απολαυστική χρονιά. Αυτό ωστόσο που πρέπει να κάνει περισσότερο από όλα χαρούμενο τον Τούρκο προπονητή, είναι το βάθος που φαίνεται να έχει αποκτήσει το ρόστερ του. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να την... «βγάζει» με 6 και 7 μόνο παίκτες σε κρίσιμα παιχνίδια.

Οι πρωταγωνιστές και τα συμπεράσματα

Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής ήταν ο Ομέρ Γιουρτσεβέν των 22 πόντων και των 8 ριμπάουντ. Ο ίδιος αστόχησε μόλις σε ένα σουτ εντός πεδιάς (9/10 σύνολο) και είχε 2/2 τρίποντα, πράγμα που ξεκλειδώνει μια νέα πτυχή στην θέση «5» για τον Παναθηναϊκό. Η αυτοκρατορική μάλιστα παρουσία του στο ζωγραφιστό, μπορεί να ανακουφίσει τον Λεσόρ από τον... πόνο των 32+ λεπτών κάθε παιχνίδι.

Μιλώντας για τον Γάλλο σέντερ, είδαμε πώς απέδωσε έχοντας πάρει τις κατάλληλες ανάσες από τον Γιουρτσεβέν. Όχι πως δεν γνωρίζουμε το πάθος του για το άθλημα, αλλά τα 3 κλεψίματα και οι 2 τάπες που... φιλοδώρησε τους αντίπαλούς του, δείχνουν πως πέρα από επιθετική απειλή μπορεί να είναι αποδοτικότατος και στην άμυνα.

Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες, οι Ναν, Γκριγκόνις και Μήτογλου είχαν επίσης διψήφιο αριθμό πόντων. Ιδίως ο Λιθουανός φόργουορντ, έδειξε πως το σουτ του είναι τόσο αξιόπιστο, που ο Αταμάν σίγουρα δεν θα ήθελε να το χάσει από τις επιλογές του.

Ο νεοαποκτηθείς Τσεντί Οσμάν έδειξε κάποιες από τις αρετές του (αιφνδιασμός, αντίληψη του χώρου στην άμυνα), παρόλα αυτά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Από την άλλη, ξέρουμε πως πρόκειται για έναν παίκτη που έχει διαγράψει μια σοβαρή καριέρα στον μαγικό κόσμο του NBA, οπότε και ο Αταμάν πιθανότατα δεν θα προβληματίστηκε από το ντεμπούτο του Τούρκου φόργουορντ.

Τέλος, αν και δεν φάνηκαν στο κομμάτι του σκορ, οι Μπράουν και Σλούκας τα πήγαν περίφημα στο δημιουργικό κομμάτι, έχοντας από 6 και 4 ασίστ αντίστοιχα. Άλλωστε, ο Μπράουν ήταν άχαστος με 3/3 σουτ εντός πεδιάς, όσο ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν χρειάστηκε να πάρει καν προσπάθεια, με τους μόλις 2 πόντους του να έρχονται από την γραμμή της φιλανθρωπίας.

Ως συμπέρασμα του φιλικού, φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να συνεχίζει να βασίζεται στο περσινό του κορμό, με περισσότερες πλέον λύσεις. Σίγουρα υπάρχουν τρωτά σημεία που πρέπει να διορθώσει (κυρίως αμυντικά), ωστόσο έχοντας την ίδια αποτελεσματικότητα και δημιουργία, ο Αταμάν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την ποιότητα και το βάθος που έχει -πλέον- το ρόστερ του. Χαρακτηριστικοί άλλωστε είναι και οι συνολικά 47 πόντοι που πήρε από μη-βασικούς παίκτες.

22:45 - 15.09.2024

Τα highlights της φιλικής νίκης του Παναθηναϊκού Aktor επί της Μπάγερν

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επικράτησε 86-69 της Μπάγερν Μονάχου στην Κύπρο για το τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», με τον Ομέρ Γιούρτσεβεν να... συστήνεται με εντυπωσιακό τρόπο, στο ανεπίσημο ντεμπούτο του (22 πόντοι, 8 ριμπάουντ).