O Γκόγκα Μπιτάτζε είναι ο ιδανικός ψηλός για να «μπει» δίπλα στον Ματίας Λεσόρ (vids)

O Γκόγκα Μπιτάτζε είναι ο ιδανικός ψηλός για να «μπει» δίπλα στον Ματίας Λεσόρ (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 17:44 - 29.05.2024 / Ανανεώθηκε: 17:57 - 29.05.2024

O Έντι Ταβέρες θα μείνει στη Ρεάλ, ο Βενσάν Πουαριέ θα φύγει από τη Μαδρίτη, αλλά κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολης και ο Παναθηναϊκός όταν θα ψάξει τον σέντερ που θα κάνει συντροφιά στον Ματίας Λεσόρ τη νέα σεζόν, τότε οι... συντεταγμένες θα είναι οι εξής: Ο 24χρονος Γεωργιανός NBAer ύψους 213 εκατοστών, Γκόγκα Μπιτάτζε.

Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός, ως πρωταθλητής Ευρώπης πλέον, το καλοκαίρι θα προσπαθήσει να αναβαθμιστεί σε... σημεία του παιχνιδιού του. Και η απόκτηση ενός σέντερ, που θα κάνει... συντροφιά στον Ματίας Λεσόρ, είναι η πρώτη του ευδιάκριτη ανάγκη.

Γι' αυτό άλλωστε, είχε ξεκινήσει από καιρό η ιστορία προσέγγισης (σύμφωνα με τους Ισπανούς) του Έντι Ταβάρες, πριν βέβαια ο Αφρικανός σέντερ αποφασίσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Ρεάλ Μαδρίτης -κάτι που απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση της Βασίλισσας για να αποκτήσει οριστικό και αμετάκλητο χαρακτήρα. Κάπως, έτσι «γεννήθηκαν» και οι φήμες, πάλι από την ιβηρική χερσόνησο, που ανέφεραν πως οι «πράσινοι» ασχολούνται (ασχολήθηκαν ή θα ασχοληθούν) με τον Βενσάν Πουαριέ. Ο συμπαίκτης του Ταβάρες, θα μείνει επίσης ελεύθερος, αλλά φαίνεται πως η Αναντολού Εφές τον έχει πείσει ήδη, προσφέροντάς του 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οπότε, όπως ο Ολυμπιακός δημιουργεί το Plan B του έπειτα από τον τραυματισμό του Κίναν Έβανς της Ζαλγκίρις Κάουνας, με τον οποίο έχει προσυμφωνήσει, το ίδιο κάνει και ο Παναθηναϊκός για το πλάνο του που έχει να κάνει με τον back up σέντερ. Έναν ρόλο που δεν μπόρεσε να «αρπάξει» ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, ο οποίος δεν έδειξε έτοιμος (προς το παρόν) για το επίπεδο της Euroleague, αλλά υπάρχει μία... πορτοκαλιά στην Γεωργία που έχει φτιάξει ένα πεντανόστιμο πορτοκάλι: Τον Γκόγκα Μπιτάτζε.

Έναν σέντερ, 24ων ετών με ύψος στα 213 εκατοστά, που ξέρει να επιτίθεται με διάφορους τρόπους, είναι προσηλωμένος και έξυπνος αμυντικός, ενώ έχει ιδέα από Euroleague, μιας και τη σεζόν 2018-19 (σε ηλικία 19 ετών) έπαιξε με την Μπουντούτσνοστ 13 αγώνες και είχε 12,1 πόντους με 59,7% στα δίποντα, 31,2% στα τρίποντα, 6,4 ριμπάουντ και 2,3 μπλοκ!

Ήταν τόσο εντυπωσιακός ως νεαρός στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, που στο NBA Draft του 2019, οι Ιντιάνα Πέισερς τον επέλεξαν στο Νο 18. Σε μία λοταρία που Νο 1 ήταν ο Ζάιον Ουίλιαμσον των Νιου Ορλίνς Πέλικανς, στο Νο 30 ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, ο οποίος (ω του θαύματος) φέτος έπαιξε έξι ματς με τον ΠΑΟΚ και στο Νο 47 ο Ίγκνας Μπραζντέικις του Ολυμπιακού.

Ο Γκόγκα Μπιτάτζε σιγά σιγά απέκτησε ρόλο στην Ιντιάνα, αλλά η καλύτερη σεζόν του ήταν η τρίτη του. Το 2021-22 είχε 7 πόντους και 3,5 ριμπάουντ μέσο όρο, αλλά δεν μπόρεσε να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στα μέσα της σεζόν 2022-23 έγινε ανταλλαγή στους Ορλάντο Μάτζικ, με τους οποίου την τρέχουσα σεζόν και στην πορεία τους μέχρι τα Playoffs προσέφερε 5 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 1,2 μπλοκ μέσο όρο σε 15,4 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Έπαιξε σε 62 ματς και το τελευταίο έτος του συμβολαίου του με την ομάδα της Φλόριντα έχει ολοκληρωθεί!

Για το 2023-24 ο Γεωργιανός σέντερ έπαιξε με ετήσια αμοιβή τα 2 εκατομμύρια δολάρια (μεικτά), πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν μπορεί να βρει, με σχετική ευκολία, ένα παρόμοιο μισθό στο ΝΒΑ, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να διεκδικήσει διπλάσια χρήματα και απείρως μεγαλύτερο ρόλο σε μία ομάδα στην Euroleague. Ήδη αυτό το ενδεχόμενο έχει αρχίσει να μελετάται από τον ίδιο και τον ατζέντη του και ήδη το όνομά του αρχίζει να φιγουράρει στις λίστες ομάδων. Και ο Παναθηναϊκός μοιραία είναι μία από αυτές.

«Ο Ολυμπιακός για το... μπαμ με Φουρνιέ» - Ποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα τον θέλει, τι σκέφτεται ο ίδιος (vids)
EUROLEAGUE

16:57 - 29.05.2024

«Ο Ολυμπιακός για το... μπαμ με Φουρνιέ» - Ποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα τον θέλει, τι σκέφτεται ο ίδιος (vids)

Σύντομα οι Πίστονς θα τον αποδεσμεύσουν και ο Εβάν Φουρνιέ ναι μεν θέλει να ψάξει ένα ακόμα συμβόλαιο στο ΝΒΑ, αλλά οι προσφορές ομάδων της Euroleague δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τον Γάλλο. Oι συμπατριώτες του στη Βιλερμπάν, αλλά και ο Ολυμπιακός είναι οι πρώτοι δύο που αρχίζουν να φιγουράρουν ως οι επιλογές του!

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως το καλύτερο παιχνίδι του στην Euroleague, ο Μπιτάτζε το έχει κάνει στο ΟΑΚΑ. Τότε που με την Μπουντούτσνοστ είχε βάλει στον Παναθηναϊκό 16 πόντους με 3/6 τρίποντα, είχε πάρει 8 ριμπάουντ, είχε κάνει δύο κλεψίματα και όλα αυτά σε 23 λεπτά συμμετοχής. Λίγο καιρό αργότερα έφυγε για το ΝΒΑ, αλλά όταν γυρίσει δεν αποκλείεται να εμφανίζεται στο ΟΑΚΑ πολύ... συχνά!