Πώς το ξύλινο παρκέ ξαφνικά έγινε… γυάλινο: Η πορεία του Glass Floor από το εργοστάσιο στην Γερμανία μέχρι το ΟΑΚΑ και το Κεντάκι (vids)
i

ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός / EuroLeague Basketball

Πώς το ξύλινο παρκέ ξαφνικά έγινε… γυάλινο: Η πορεία του Glass Floor από το εργοστάσιο στην Γερμανία μέχρι το ΟΑΚΑ και το Κεντάκι (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 08:40 - 13.10.2024 / Ανανεώθηκε: 09:01 - 13.10.2024

Μία διαδοχή από πολλαπλές διόδους εκπομπής φωτός αντικατέστησαν τα κομμάτια ξύλου που όλα μαζί συνθέτουν το παραδοσιακό παρκέ του μπάσκετμπολ, που κάποτε θα το θυμούνται και θα το περιγράφουν οι γέροι και οι νέοι δεν θα καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται…

Σε έναν πλανήτη που όλα γίνονται πιο οικολογικά, για να μην πνιγούμε οι άνθρωποι όλοι από το πλαστικό, αφού πρώτα τα καλαμάκια έγιναν χάρτινα (χωρίς ιδιαίτερη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό), τα κουταλάκια -αυτά που τρώγαμε το παγωτό- έγιναν ξύλινα. Και ξαφνικά τα παραδοσιακά ξύλινα παρκέ του μπάσκετμπολ, έγιναν… γυάλινα! Καθόλου εύθραυστα όμως και με επιλογές που ούτε ο καλύτερος ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν έχει στα settings του.  

Διότι, με το που παρέχεται ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης, εκπέμπεται μέσω ημιαγωγού φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος. Έτσι, η εγκατάσταση που αποτελείται από πολλαπλές διόδους εκπομπής φωτός (LED, light-emitting diode) ορίζει το υπερθέαμα! Ποιο υπερθέαμα;

OAKA / © EuroLeague Basketball

Αυτό που παρουσιάστηκε στο ΟΑΚΑ τη μέρα που ο Παναθηναϊκός, ως πρωταθλητής Ευρώπης, έπαιξε το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του για την Euroleague, αφού πρώτα αντικατέστησε το γνωστό παρκέ, με το υπερσύγχρονο Glass Floor. Μία πατέντα της Γερμανικής εταιρείας ASB που κοστίζει… πολλά και η έμπνευσή της έγινε προϊόν. Και αυτό το προϊόν, έχει σκοπό στο άμεσο μέλλον να το εγκαταστήσει όπου της ζητηθεί και εν τέλει να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

Η ASB GlassFloor μελέτησε τα δεδομένα. Άλλωστε, η δημιουργία της -στο πρώτο επίπεδο- ολοκληρώθηκε το 2011. Τρία χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη, κάπως δοκιμαστική εγκατάσταση, για ένα event 3x3 basketball στο Βερολίνο

Από τότε μέχρι και το 2017 οι αναβαθμίσεις και η εξέλιξη του προϊόντος απέκτησαν γνησίως αύξουσα πορεία, καθώς η γερμανική εταιρεία διαπίστωσε πως το γυάλινο δάπεδό της συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο από γκατζετάκηδες ή απλώς από ομάδες, αλλά και από ομοσπονδίες και οργανισμούς ολόκληρους. 

Έτσι, δημιούργησε δύο βασικές εκδόσεις για να καλύψει όλα τα γούστα: Την οικονομική (ASB MultiSports) και την premium (ASB LumiFlex). Η πρώτη προσφέρει ένα απλό πακέτο απλών υπηρεσιών, όπου με την αντικατάσταση του ξύλινου παρκέ οι γραμμές όλες ουσιαστικά διαγράφονται από τον LED φωτισμό και όχι από μπογιές ή αυτοκόλλητα, ενώ η δεύτερη μπορεί να μετατρέψει ολόκληρο το δάπεδο σε μία προβολή εικόνων, στατιστικών και οποιουδήποτε οπτικού υλικού. 

H FIBA, μόλις είδε την αναλυτική παρουσίαση και την προοπτική που αυτή η κατάσταση δημιουργούσε, ενθουσιάστηκε. Έκανε τις απαραίτητες δοκιμές και την 1η Οκτωβρίου του 2022 ενέκρινε το Glass Floor της ASB, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε όποιον επιθυμεί να το εγκαταστήσει και να το χρησιμοποιήσει στις διοργανώσεις της. Έτσι κατέληξε να γίνεται πάνω σε γυάλινο δάπεδο το Final Four του Basketball Champions League 2024 με τη συμμετοχή του Περιστερίου και την κατάκτηση της Τενερίφης στην Stark Arena του Βελιγραδίου.

Κι αν το τουρνουά 3x3 στο Βερολίνο ήταν η πρώτη φορά που παίχτηκε μπάσκετ πάνω στο γυαλί, δεν ήταν η τελευταία και σίγουρα όχι η πιο σημαντική. Είχε μεσολαβήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Νεανίδων στη Μαδρίτη, το καλοκαίρι του 2023.

Εκεί δηλαδή, που η FIBA σε συνεργασία με την ASB GlassFloor έκαναν ουσιαστικά την πρόβα τζενεράλε και σε μικρή κλίμακα έδειξαν τις δυνατότητες του τεχνολογικού επιτεύγματος της γερμανικής εταιρείας. 

Στο μεταξύ, Glass Floors (κυρίως τα οικονομικά με την LED διαγράμμιση) εγκαταστάθηκαν σε αρκετά μέρη -και δεν αφορούσαν μόνο γήπεδα μπάσκετμπολ, αλλά και χώρους ποδοσφαίρου σάλας, χάντμπολ, βόλεϊ και τένις. Στην BallsportArena της Δρέσδης έχουν Glass Floor, το ίδιο και στο OYM Performance Center στο Ζουγκ της Ελβετίας, αλλά και σε χώρους άθλησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το κόστος του Glass Floor ανά τετραγωνικό και η λογική ατέλεια με τον πάγο!

Η όλη ιστορία ταξίδεψε στην Κίνα και στην Αμερική, όπως ήταν αναμενόμενο. Εκεί όπου ήδη είχαν γίνει κάποια πειράματα, από τον καιρό που το Glass Floor της ASB βρισκόταν στο στάδιο της εξέλιξης. Το 2014, η Nike σε συνεργασία με τρεις εταιρείες τεχνολογίας (AKQA, Rhizomatiks και WiSpark) εγκατέστησαν ένα LED πάτωμα που πάνω του έγινε ένας φιλικός αγώνας στην Σαγκάη, στο πλαίσιο της καμπάνιας προώθησης των προϊόντων του αείμνηστου Κόμπε Μπράιαντ

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού πάντως, κατακτήθηκε όταν στην Ιντιανάπολις και στο γήπεδο των Πέισερς εγκαταστάθηκε το ASB LumiFlex, ενεργοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες και οι ρυθμίσεις του και πάνω του τελέστηκαν τα event του NBA All-Star Weekend 2024

Η Μπάγερν Μονάχου, που έχασε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την δεύτερη αγωνιστική της Euroleague, είχε νικήσει όλες τις προηγούμενες φορές (δύο στον αριθμό) που αγωνίστηκε πάνω σε Glass Floor. Βλέπετε, έχει εγκαταστήσει ένα στην BMW Arena, εκεί όπου κυρίως αγωνίζεται στην Bundesliga. Μόνο που δεν τόλμησε να βάλει Glass Floor και στη νεόδμητη και πανέμορφη SΑP Arena. Ήταν αδύνατο άλλωστε. Γιατί, το Glass Floor είναι τέλειο, μάλλον επειδή έχει ατέλειες.

Πέραν από το μεγάλο κόστος τους, καθώς τα υλικά και μόνο κοστίζουν περίπου 500 δολάρια το τετραγωνισμό μέτρο στην ακριβή έκδοση και σχεδόν 100 στην φθηνή, υπάρχει ένα ακόμα… ελάττωμα: Δεν μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από πάγο ή σε υδάτινη επιφάνεια. Προφανώς, όλα αυτά τα τεχνολογικά μπιχλιμπίδια, οι LED οθόνες και ό,τι βρίσκεται μέσα και από κάτω τους, δεν γίνεται να έρθουν σε επαφή με νερό. Ούτε καν να το πλησιάσουν. Μάλλον γίνεται πρακτικά, αλλά τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Αυτό ακριβώς: Από ένα απλό, μα καταστροφικό βραχυκύκλωμα, μέχρι… έκρηξη!

Οπότε, σε όποια γήπεδα εκτός από το παιχνίδι του μπάσκετμπολ, παίζεται Χόκεϊ επί Πάγου ή γίνονται παγοδρομίες, το Glass Floor δεν μπορεί να συνυπάρξει. Τουλάχιστον, όχι μόνιμα. Γι’ αυτό και στην SAP Garden, η Μπάγερν δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Στο ίδιο γήπεδο βλέπετε, αγωνίζεται και η Red Bull Μονάχου -η ομάδα της πόλης που συμμετέχει στο γερμανικό πρωτάθλημα Χόκεϊ επί Πάγου. Και η εταιρεία-κολοσσός του κλάδου της (Red Bull), εκτός του ότι σπονσοράρει τους Βαυαρούς, χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου το έργο για να κατασκευαστεί αυτό το γήπεδο. Οπότε προτίμησε τον πάγο από τα LED.

Το ίδιο πρόβλημα θα παρουσιαστεί και στο NBA, όταν αρχίσουν οι ομάδες (στο άμεσο μέλλον) να κάνουν την επένδυση -αφού πρώτα τους επιτραπεί από την λίγκα- για να αναβαθμίσουν την εμπειρία στα «σπίτια» τους. Στο American Airlines Center για παράδειγμα, δεν αγωνίζονται μόνο οι Μάβερικς. Το γήπεδο χρησιμοποιούν και οι Σταρς του NHL. Αντιστοίχως, οι Ράπτορς στο Tορόντο συγκατοικούν με τους Μαπλ Λιφς, στο Σικάγο οι Μπουλς με τους Μπλακχοκς και στο Madison της Νέας Υόρκης οι Νικς με τους Ρέιντζερς. Συνολικά το 1/3 των γηπέδων του NBA, χρησιμοποιούνται και από ομάδες του Αμερικάνικου πρωταθλήματος Χόκεϊ επί Πάγου. 

Στο Κεντάκι όμως, τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει! Το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων του φημισμένου Πανεπιστημίου της πόλης είναι αφιερωμένο στους Ουάιλντκατς, που στο Κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ (NCAA) έχουν κατακτήσει 8 εθνικά πρωταθλήματα, με ποιο πρόσφατο αυτό του 2012. Μόνο το UCLA έχει περισσότερα στην συλλογή του (11), ενώ τη νέα σεζόν το Κεντάκι θα προσπαθήσει να κατακτήσει το ένατο, παίζοντας τα εντός έδρας παιχνίδια τους στην Rupp Arena, που προσφάτως απέκτησε το δικό της Glass Floor από την ASB. Και έγινε το πρώτο Κολέγιο στην ιστορία του NCAA που θα προσφέρει στο κοινό του το τεχνολογικό υπερθέαμα και στους αθλητές του την εμπειρία να δοκιμάσουν το... μέλλον!