Η Αγκιλάρ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας

Ελίζα Αγκιλάρ

i

© photo by Alexander Koerner / Getty Images / Ideal Images

Η Αγκιλάρ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας

Γιώργος Γαβριλάκης 10:38 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:28 - 14.08.2024

Στις 2 Οκτωβρίου η Ισπανική Ομοσπονδία θα ψηφήσει για τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει στην προεδρία τον Χόρχε Γκαρμπασόθα και η θρυλική παίκτρια Ελίζα Αγκιλάρ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση!

Φορώντας την αθλητική της περιβολή, η Ελίζα Αγκιλάρ έκανε μία τεράστια καριέρα στο μπάσκετ. Αγωνίστηκε επαγγελματικά από το 1994 μέχρι το 2013, η πορεία την οδήγησε μέχρι τον «μαγικό πλανήτη» του WNBA, ενώ στην Ευρώπη πέραν από τα πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας που κατέκτησε (με τη Βαλένθια) και τα οκτώ Κύπελλα, έπαιξε στη Ρωσία (το τέλος της καριέρας της), ενώ με την εθνική ομάδα ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο. Πήρε το χάλκινο το 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ είχε ένα χρυσό, ένα ασημένιο και άλλες τρεις τρίτες θέσεις σε Eurobasket. 

Tώρα, στα 46 της χρόνια, είναι υποψήφια για την θέση της Προέδρου της Ομοσπονδίας μπάσκετ της χώρας της και μάλιστα σύμφωνα με την ισπανική AS είναι το μεγάλο φαβορί για την εκλογή της στη ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτώβριου. 

Τον συγκεκριμένο ρόλο μέχρι πρότινος κατείχε ο Χόρχε Γκαρμπασόθα, μία εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας και ένας πρώην αθλητής με σπουδαία καριέρα που έφθασε (επίσης) μέχρι τις ΗΠΑ και το ΝΒΑ. 

Ο 45χρονος πρώην παίκτης της Μπασκόνια (τότε Ταουγκρές), της Μπενετόν Τρεβίζο, της Μάλαγα, της Ρεάλ, αλλά και της Χίκμι και των Τορόντο Ράπτορς, έχει παραιτηθεί από τον Αύγουστο για να γίνει ο νέος πρόεδρος της FIBA Europe. Έτσι, η Αγκιλάρ φιλοδοξεί να τον αντικαταστήσει στην προεδρία και μάλιστα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτή τη διαδικασία. 

Η ACB κάνει δύο κομβικές αλλαγές για το instant replay στο ισπανικό πρωτάθλημα
LIGA ENDESA

10:15 - 16.09.2023

Η ACB κάνει δύο κομβικές αλλαγές για το instant replay στο ισπανικό πρωτάθλημα

Πλέον, οι προπονητές του ισπανικού πρωταθλήματος δεν θα μπορούν να ζητήσουν έλεγχο φάσεων μέσω βίντεο που να αφορούν στην κατοχή της μπάλας και στην διόρθωση του χρόνου μίας επίθεσης. Η ACB ανακοίνωσε τις αποφάσεις της έπειτα από τη σύσκεψη των 36 διαιτητών της λίγκας με την Ομοσπονδία.

Αν συμβεί αυτό τότε η Ισπανίδα θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ, ενώ στη χώρα της ήδη δυο γυναίκες κατέχουν ανάλογη θέση: Η Ασουνσιόν Λορέντε στην Ομοσπονδία της Κωπηλασίας και η Ισαμπέλ Γκαρσία στην Ομοσπονδία Διάσωσης και Πρώτων Βοηθειών.