Η Euroleague δημιουργεί Μπασκετικό Χωριό στη σεισμόπληκτη Μπέλεν της Τουρκίας

Η Euroleague δημιουργεί Μπασκετικό Χωριό στη σεισμόπληκτη Μπέλεν της Τουρκίας

Γιάννης Κουλουμπός • 13:55 - 11.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:12 - 14.08.2024

Σπουδαία κίνηση με ανθρωπιστικό υπόβαθρο από την οικογένεια της Euroleague, η οποία δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία, κατασκευάζοντας το «Μπασκετικό Χωριό».

Τις ευαισθησίες που την διακατέχουν φανέρωσε η οικογένεια της Euroleague, αφού δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη μπροστά στη θέα χιλιάδων ανθρώπων, που βίωσαν τις οδυνηρές απώλειες του καταστροφικού σεισμού της Τουρκίας, που έπληξε διψήφιο αριθμό πόλεων και δεν άφησε σχεδόν τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.

Σύσσωμη η μπασκετική κοινότητα της Euroleague, πιστή στο καθήκον της, άπλωσε χείρα βοηθείας στον πολύπαθο τουρκικό λαό, που μέχρι και σήμερα μετράει τις πληγές του από τον φονικότερο εγκέλαδο στην ιστορία της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος BIDEV, αλλά και την αμέριστη υποστήριξη της Euroleague Basketball που έδειξε τα αντανακλαστικά της, εγκαθιστώνται 100 εξοπλισμένα κοντέινερ σε μία περιοχή που εκτείνεται σε 11.397 τετραγωνικά μέτρα, με επίκεντρο την επαρχία Χατάι, η οποία βίωσε περισσότερο από κάθε άλλη τουρκική πόλη τα δυσάρεστα επακόλουθα που προκάλεσε ο σεισμός.

Το έργο «Basketball Village» που εμπνεύστηκε η BIDEV αποσκοπεί να σταθεί στο πλευρό όλων όσων απόλεσαν τις οικίες τους εξαιτίας του σεισμού. Κύρια επιδίωξη η παροχή στέγης, με τα πλήρως εξοπλισμένα κοντέινερ να αποτελούν καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Εντός των κοντέινερ υπάρχουν διαθέσιμα τα βασικά έπιπλα διαβίωσης,ενώ έχουν προβλεφθεί και οι απολύτως αναγκαίες παροχές, όπως τουαλέτα, φυσικό αέριο, νερό και internet.

Το επονομαζόμενο «Μπασκετικό Χωριό» αναμένεται να φιλοξενήσει επιπρόσθετα μια ευρεία γκάμα κοινωνικών χώρων εκπαίδευσης, υγείας και αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πακέτο στήριξης περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός γηπέδου μπάσκετ, το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για την υποδοχή των πρώτων οικογενειών μέσα στον Απρίλιο.

Οι μνήμες από την αποφράδα 6η Φεβρουαρίου είναι έκδηλες μέχρι και σήμερα από τον φονικό εγκέλαδο που σκόρπισε τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και άφησε άστεγους ακόμη περισσότερους σε Τουρκία και Συρία.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω την αλληλεγγύη της οικογένειας της Euroleague Basketball για την αντίδρασή της και την υποστήριξη που προσέφερε σε όσους επλήγησαν από αυτό το τρομερό γεγονός», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euroleague Basketball, Μάρσαλ Γκλίκμαν. «Από τον πρώτο σεισμό, έχουμε συντονίσει μια γενική απάντηση για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε όλα τα θύματα που έχασαν τα σπίτια τους. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Hasan Arat και την ομάδα του στο BIDEV που μας πρόσφεραν την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ένα ίδρυμα που έχει βαθιές τοπικές ρίζες και ένα έργο, το «Basketball Village», που θα κάνει τη διαφορά για εκατοντάδες οικογένειες», συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του, ο Χασάν Αράτ, Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος της BIDEV, ανέφερε: «Η BIDEV ξεκίνησε ένα νέο έργο για την κατασκευή του "Χωριού Μπάσκετ" στην επαρχία Χατάι και συγκεκριμένα στη συνοικία Μπελέν, στοχεύοντας στην κάλυψη των βασικών αναγκών στέγασης και υγιεινής για τους πληγέντες από τον σεισμό, που προξένησε εκτεταμένες καταστροφές σε 11 πόλεις του νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας. Παράλληλα, η BIDEV θα εξακολουθήσει να βοηθά παιδιά και εφήβους να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με θεραπευτικό μέσο τις προπονήσεις μπάσκετ και ορισμένες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια της Euroleague Basketball και τον Marshall Glickman για την υποστήριξή τους. Είναι αξιοσημείωτο να βλέπουμε την Euroleague Basketball να υποστηρίζει την Τουρκία ως μακροπρόθεσμο συνεργάτη της μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή».

Το έργο «Basketball Village» εντάσσεται στη μακροσκελή λίστα των φιλανθρωπικών ενεργειών που έχουν ήδη αναπτύξει στο πλαίσο των μελών της οικογένειας της Euroleague Basketball, αναφορικά με τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.