To μεσημέρι της Τετάρτης (30/8, 15:40) η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία θα έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο νικητής θα προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στον (Β') Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, και συγκεκριμένα στη Μάχη της Κρήτης οι δύο χώρες πολέμησαν μαζί για τον ίδιο σκοπό και τότε ήταν που εκείνοι μας έμαθαν την χάκα και εμείς σε αυτούς το πεντοζάλι.
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ελληνικό DNA, κάτι που βιολογικά δεν προκύπτει αλλά σε πολιτισμικό και συναισθηματικό επίπεδο ίσως να αναπτύχθηκε κάποια στιγμή στο πέρασμα της ιστορίας, τότε η πρώτη φορά που καταγράφηκε μέσα του μία ουσιαστική πληροφορία για τη Νέα Ζηλανδία ήταν τον Μάιο του 1941. Στη Μάχη της Κρήτης.
Όταν οι στρατάρχες των Ναζί, λίγο πριν εισβάλουν στην Αθήνα, πήραν την εντολή από τον Αδόλφο Χίτλερ να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας νησί της Μεσογείου, βομβαρδίζοντας τα λιμάνια και κυρίως εξαπλώνοντας αλεξιπτωτιστές στην μοναδική αεροπορική επιδρομή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Κρήτη βρίσκονταν 600 Νεοζηλανδοί. Αυτόχθονες Μαορί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις (Βρεττανούς και Αυστραλούς) εμφανίστηκαν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.
Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν τις πρώτες ώρες της γερμανικής επιχείρησης «Unternehmen Merkur» («Επιχείρηση Ερμής») που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου με την κατάληψη του νησιού. Είχαν αναλάβει να προστατεύσουν μία συγκεκριμένη περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων, στο ύψωμα 107 που βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο και από την αποστολή τους αυτή επιβίωσαν ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, άντε και του ενός ποδιού.
Μετά το τέλος της μάχης, αλλά και τα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Πολέμου, κάποιοι εξ αυτών έμειναν στο νησί και έζησαν στην Κρήτη μέρος της ζωής τους. Κάποιοι ερωτεύτηκαν εκεί, παντρεύτηκαν κρητικοπούλες και έκαναν οικογένειες. Υπάρχει και μνημείο στην Τσικαλαριά των Χανίων για να τιμήσουν οι Έλληνες την προσφορά και την αυτοθυσία των Νεοζηλανδών.
Στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος συγκεκριμένα -στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου- υπάρχει το Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου, που οι κάτοικοι το αναφέρουν στην καθομιλουμένη ως το «Γερμανικό Νεκροταφείο». Μέσα στον χώρο υπάρχουν ταφόπλακες και πάνω τους σε μία πτέρυγα υπάρχουν γραμμένα όλα τα ονόματα των Νεοζηλανδών πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης.
Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αισθανθείτε κάπως... οικεία όταν το μεσημέρι της Τετάρτης (30/8, 15:40) θα δείτε τους παίκτες που απαρτίζουν την εθνική ομάδα μπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας να χορεύουν Χάκα.
10:00 - 29.08.2023
Ο Γιανίκ Ουέτζελ στο Sportal: «Κόντρα στην Ελλάδα η Χάκα θα είναι πιο έντονη»
Λίγο πριν από τον «τελικό» κόντρα στην Ελλάδα ο Γιανίκ Ουέτζελ εξηγεί πώς προσεγγίχει το παιχνίδι της Τετάρτης η Νέα Ζηλανδία, έπλεξε το εγκώμιο της «γαλανόλευκης» και υπογράμμισε πως η Χάκα θα είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά φέτος.
Γι' αυτό δεν θα φοβηθείτε με τις κραυγές τους, τα άναρχα λακτίσματά τους και τις γροθιές στα μπούτια. Ούτε θα γελάσετε κιόλας θεωρώντας το θέαμα μια γραφική παράδοση. Θα ευφρανθεί η καρδιά σας υποσυνείδητα και ίσως να συγκινηθείτε και λίγο, αν είστε ευσυγκίνητοι.
Διότι, πριν από 82 χρόνια μάς έμαθαν τον τελετουργικό χορό των Μαορί πριν τη Μάχη της Κρήτης. Τότε που εμείς τους διδάξαμε το πεντοζάλι και τώρα πλησιάζει η ώρα που οι δύο ομάδες θα... χορέψουν με στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν είναι πόλεμος, αλλά είναι μία... μάχη και αυτή τη φορά τα συμφέροντα των δύο λαών είναι αντικρουόμενα!
Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr
Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.