Ημερολόγιο από τη Μανίλα, ημέρα 11η: Ένα παιχνίδι μπάσκετ την ημέρα, την καταιγίδα κάνει πέρα

Ημερολόγιο από τη Μανίλα, ημέρα 11η: Ένα παιχνίδι μπάσκετ την ημέρα, την καταιγίδα κάνει πέρα

Χρήστος Τσάλτας 22:21 - 02.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:47 - 14.08.2024

Η εποχή που διανύουμε είναι περίοδος βροχών και καταιγίδων στις Φιλιππίνες, που μέχρι και την Δευτέρα (11/09) θα έχει κακοκαιρία, κατά τις προβλέψεις καιρού, όμως το μπάσκετ βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα των κατοίκων της Μανίλα.

Αποστολή στη Μανίλα

Αυτό που σίγουρα θα παρατηήσει ο κάθε επισκέπτης στη Μανίλα, από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στην πόλη είναι τις τρομερές αντιθέσεις σε πολλά σημεία (κεντρικά και μη) της πόλης. Τα επιβλητικά κτίρια και οι ουρανοξύστες δίνουν τη θέση τους σε παραπήγματα και ερειπωμένα σπίτια, για να δείξουν πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Αυτό που ενώνει όμως όλα τα κοινωνικά στρώματα στην πόλη είναι το μπάσκετ. Το έχουμε αναφέει ξανά σε αυτή εδώ τη στήλη, δεν θα βαρεθούμε να το λέμε, μέχρι να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Η Μανίλα είναι basket city, είναι η Μέκκα του μπάσκετ, όπως την χαρακτήρισε ο Πέρο Κάμερον.

Σύμφωνοι, θα μπορούσε να έχει ακόμα περισσότερη προσέλευση στα γήπεδα, αλλά από τη μία τα πολύ ακριβά -για τα δεδομένα των Φιλιππινέζων- εισιτήρια, από την άλλη το γεγονός πως η Team USA δεν έφερε σταρ πρώτου επιπέδου, άρα δεν... συγκίνησε ιδιαίτερα αυτούς που περίμεναν να δουν έναν Μπαμ Αντεμπάγιο, έναν Κέβιν Ντουράντ, έναν Άντονι Ντέιβις, έναν Πολ Τζορτζ, είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές εξηγήσεις.

Οι Φιλιππινέζοι όμως λατρεύουν το μπάσκετ, το οποίο είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Σε κάθε γωνία, ιδίως στη Manila Bay, υπάρχουν ανοιχτά γήπεδα, στα οποία συρρέουν παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι για να στήσουν τα δικά τους παιχνίδια... Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να κερδίσει κανείς, όσο μεγάλη κι αν είναι η προσπάθεια, είναι ο καιρός. Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με αυτόν και ως εκ τούτου τις τελευταίες μέρες έχει την τιμητική του σε όλα τα επίπεδα. Έχει αλλάξει την ατζέντα, έχει φέρει πλημμύρες και κατακλισμούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της μέρας που φεύγει οι βροντές ήταν τόσο έντονες που «έτρεμε» ακόμα και η Mall of Asia Arena.

Κι αν οι Ασιάτες είναι συνηθισμένοι σε αυτή την κατάσταση, οι Ευρωπαίοι δεν είναι και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εκφράσει τον φόβο τους για τις καιρικές συνθήκες. Οι οποίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα, από λεπτό σε λεπτό, από στιγμή σε στιγμή. Εκεί δηλαδή, που στις 11.20 βλέπεις ήλιο, στις 11.30 μπορείς να δεις τον ουρανό να σκοτεινιάζει και να ρίχνει καρέκλες.

Δεν τα βάζεις με το τροπικό το κλίμα. Δυστυχώς...

Α και κάτι ακόμα. Στις Φιλιππίνες κινούνται στους ρυθμούς του «Ber-months». Τι σημαίνει αυτό. Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης. Στην ουσία από την 1η Σεπτέμβρη οι Φιλιππινέζοι μπαίνουν σε ρυθμούς Χριστουγέννων. Τόσο πολύ γιορτάζουν εδώ αυτό το ξεχωριστό γεγονός. Τόσο που θα ζήλευαν ακόμα και τα Jumbo, που μετρούσαν πριν μερικά χρόνια τις μέρες αντίστροφα μέχρι την 25 Δεκεμβρίου...

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: