Ημερολόγιο από τη Μανίλα, ημέρα 7η: Οι νικητές της κερκίδας δεν χάνουν ποτέ!

Ημερολόγιο από τη Μανίλα, ημέρα 7η: Οι νικητές της κερκίδας δεν χάνουν ποτέ!

Χρήστος Τσάλτας 22:26 - 29.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:53 - 14.08.2024

Στη Μανίλα χτυπάει η καρδιά του μπάσκετ και έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις κόσμο από πολλές διαφορετικές χώρες να βρίσκονται μερικά μέτρα μακριά. Υπάρχει όμως μια κερκίδα που κερδίζει τις εντυπώσεις πολύ εύκολα.

Αποστολή στη Μανίλα

Η Λιθουανία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ρεκόρ 3-0. Τρεις νίκες και καμία ήττα, σε όμιλο με Μαυροβούνιο, Μεξικό και Αίγυπτο. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ήταν εύκολο το έργο των παικτών του Κάζις Μακσβίτις. Αν δει κάποιος τις διαφορές με τις οποίες ήρθαν οι νικες, η υπόθεση αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο οι Λιθουανοί δεν τα κατάφεραν... μόνοι τους στην πρώτη φάση. Διότι δεν ήταν μόνοι τους καμία στιγμή. Ούτε στην πρεμιέρα απέναντι στην Αίγυπτο, ούτε κόντρα στο Μεξικό, ούτε -φυσικά- απέναντι στην ομάδα του Μαυροβουνίου, στην οποία δεσπόζει ο Νίκολα Βούτσεβιτς.

Οι Λιθουανοί φίλαθλοι παίρνουν θέση σταθερά στην Mall of Asia Arena και η αλήθεια είναι πως η ατμόσφαιρα θυμίζει κάτι από Zalgirio Arena, εκεί όπου οι φίλαθλοι ζουν τα παιχνίδια με μοναδικό τρόπο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μια επίσκεψη στο επιβλητικό γήπεδο της ομάδας του Κάουνας αξίζει για να καταλάβεις την τρέλα που κουβαλάει ο κόσμος για το μπάσκετ.

Συνηθίζουμε να λέμε πως υπάρχουν basket cities, αλλά η Λιθουανία είναι ξεκάθαρα basketball country. Δεν χωράει αμφιβολία για αυτό και σε όποια κατάσταση κι αν είναι η εθνική ομάδα της χώρας, πάντα έχει τη στήριξη του κόσμου που ως έκτος παίκτης δίνει το παρόν και φέρνει μια διαφορετική αίγλη στα παιχνίδια της ομάδας του.

Αυτό ου κάνει ξεχωριστό το Παγκόσμιο Κύπελλο, άλλωστε, είναι πως «ενώνει» τους λαούς. Και στη Μανίλα, όπου συντελείται μια γιορτή του μπάσκετ οι λαοί γίνονται ένα και έχουν έναν κοινό στόχο, να απολαύσουν το παιχνίδι.

Κατά τ' άλλα, αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο πρόσωπα που είναι fun to watch, ως εκεί που δεν πάνε, θα σταθούμε σε έναν προπονητή και έναν παίκτη. Από την ίδια ομάδα. Ο Νέστορ Γκαρσία και ο Καρλ-Άντονι Τάουνς δίνουν διαφορετική αίγλη με τον τρόπο τους.

Η Δομινικανή Δημοκρατία έκλεισε αήττητη τον Α' Όμιλο με ρεκόρ 3-0, ο Τάουνς πανηγύρισε με τον κόσμο και ο Γκαρσία έδινε ρεσιτάλ από την άκρη του πάγκου. Οι Δομινικανοί είναι η χαρά της ζωής. Βιώνουν την κάθε στιγμή στο έπακρο και δίνουν παράδειγμα σε όλους για το πώς πρέπει να ζεις μια τέτοια διοργάνωση.

Α και για να μην ξεχνιόμαστε, κάτι σχετικό με την κίνηση στους δρόμους. Στο μεσοδιάστημα του φινάλε του πρώτου αγώνα και της έναρξης του δεύτερου, οι δρόμοι γύρω από την Mall of Asia είναι μια σωστή κόλαση. Χρειάζεται να κάνεις αρκετή υπομονή, να διανύσεις μερικά μέτρα για να μπορέσεις να πάρεις «ανάσα», κυκλοφοριακά. Μέχρι τότε, δοκιμάζεται η αντοχή σου ως άνθρωπος.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.