Εγκαίνια για το σουρεαλιστικό Intuit Dome: Η νέα έδρα των Κλίπερς και το... καμάρι των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες (vids, pics)
i

© imago

Εγκαίνια για το σουρεαλιστικό Intuit Dome: Η νέα έδρα των Κλίπερς και το... καμάρι των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες (vids, pics)

Γιώργος Γαβριλάκης 08:19 - 14.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:08 - 14.08.2024

Στις 15 Αυγούστου το νεόδμητο και ασύγκριτο Intuit Dome, που κόστισε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ανοίξει τις πύλες του και οι Λος Άντζελες Κλίπερς καμαρώνουν ήδη για το νέο τους γήπεδο, που παρεμπιπτόντως, θα φιλοξενήσει το All-Star Weekend του 2026, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 εκεί η Team USA σκοπεύει να πάρει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.

Ο πρώτος σούπερ σταρ που θα μπει στο Intuit Dome δεν θα είναι ο Καουάι Λέοναρντ. Θα είναι ο Μπρούνο Μαρς!

Σε λίγες ώρες, το Λος Άντζελες θα λικνιστεί στους funky ρυθμούς του τραγουδιστή από την Χαβάη και πρώτα οι δικοί του φαν θα έχουν την ευκαιρία να δουν με τα μάτια τους και από κοντά, το νέο γήπεδο της πόλης. Βέβαια, αυτό φτιάχτηκε για τους Κλίπερς και θα είναι η νέα τους έδρας. Μέχρι όμως, να κάνουν το ντεμπούτο τους στο ΝΒΑ της σεζόν 2024-25, στα τέλη του Οκτώβρη, λίγη μουσική και λίγος χορός δεν βλάπτει.

Στις 15 Αυγούστου λοιπόν, το εντυπωσιακό γήπεδο θα ανοίξει τις πύλες του για πρώτη φορά. Θα είναι η μέρα των εγκαινίων και το βραδάκι ο Μπρούνo Μαρς θα ανέβει στη σκηνή. Με την δική του συναυλία (που θα επαναληφθεί και την επόμενη μέρα) θα ξεκινήσουν οι δράσεις ενός χώρου που βέβαια σιγά σιγά θα εστιάσει στο πρόγραμμα του NBA. Μέχρι όμως, να συμβεί αυτό το... μενού περιλαμβάνει τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβρη πολλές συναυλίες. Ανάμεσά τους και αυτές των Slipknot, Μπίλι Τζόελ, Usher και Ντέιβιντ Γκίλμορ (Pink Floyd). Ποικιλία!

Ήδη, οι πρώτες εικόνες που έχουν προκύψει από τις παροχές, τις υπηρεσίες, αλλά κυρίως τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων εντυπωσιάζουν. Περισσότερο μοιάζει σαν ένα πλανητάριο, όταν κανείς κοιτάξει προς την οροφή, εκεί όπου ένα instalation οθονών δημιουργούν οπτικές συγκινήσεις, ενώ ο ήχος που παράγεται στην κεντρική σάλα είναι ασύγκριτος.

Το κόστος και η χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028

Η νέα αρένα των Καλιφορνέζων, βρίσκεται στο Ίνγκλγουντ του Λος Άντζελες, σε μία... κακόφημη (σε γενικές γραμμές) γειτονιά, αλλά φημισμένη από την εποχή που οι Λέικερς έπαιζαν εκεί, στο θρυλικό Forum, το γήπεδο που παρουσίασαν το Show Time της δεκαετία του '80 και συγκεκριμένα από το 1979 έως το 1991. Διάστημα που οι Λιμνάνθρωποι κατέκτησαν πέντε από τα συνολικά 17 πρωταθλήματα της ιστορίας τους, πριν μεταφερθούν στο Staples Center που τα τελευταία χρόνια έχει μετονομαστεί σε Crypto Arena.

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αγοράσεις τους Μπόστον Σέλτικς: Ο ρόλος της JPMorgan στη διαδικασία πώλησης
NBA

08:19 - 12.08.2024

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αγοράσεις τους Μπόστον Σέλτικς: Ο ρόλος της JPMorgan στη διαδικασία πώλησης

Η χρηματιστηριακή αξία των Μπόστον Σέλτικς, που βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης, ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και τόσα θα πρέπει να καταβάλει ο νέος επενδυτής. Ποσό που θα αποτελέσει ρεκόρ συναλλαγής τέτοιου τύπου στην ιστορία του NBA. H JPMorgan Chase & Co έχει αναλάβει να... ενορχηστρώσει οικονομικά τη διαδικασία της πώλησης που αναμένεται να ξεκινήσει με την πρώτη ευκαιρία και η πλήρης μεταβίβαση μετοχών θα ολοκληρωθεί το 2028.

Πλέον, οι Κλίπερς θα είναι τα... αφεντικά του Ίνγκλγουντ και όσοι φίλαθλοι επισκεφτούν το Intuit Dome θα έχουν απίστευτα πολλές επιλογές, ειδικά όταν τους έρθει να κάνουν την φυσική τους ανάγκη.

Ο Στιβ Μπάλμερ, ιδιοκτήτης της ομάδας και δισεκατομμυριούχος από τις επιχειρήσεις του στο χώρο της τεχνολογίας, είναι για πολλά πράγματα περήφανος, μα περισσότερο απ' όλα για το παγκόσμιο ρεκόρ ουρητηρίων. Όπως, από τον καιρό που η αρένα ήταν στα θεμέλια, είχε ενημερώσει «στο γήπεδο θα χωρούν 17.500 φίλαθλοι και θα υπάρχουν πάνω από χίλιες τουαλέτες. Τρεις φορές περισσότερες από τα γήπεδα των υπόλοιπων ομάδων στο ΝΒΑ!».

© imago

Πάντως, το σημείο που εντυπωσιάζει περισσότερο στις εγκαταστάσεις (αντικειμενικά) βρίσκεται εντός της κεντρικής σάλας και το θέαμα που προκύπτει από τις 360 μοιρών οθόνες (Halo Board) που υπάρχουν στον... ουρανό, είναι πράγματι υπερεαλιστικό.

Ο Μπάλμερ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως ο... κολλητός του Μπιλ Γκέιτζ και δούλεψε στην Microsoft με τρομερές επιτυχίες από το 1980 έως το 2008, εκτόξευσε τη φήμη και τις καταθέσεις του από τη δεκαετία του '90 κιόλας, ενώ πλέον ως το αφεντικό του Ballmer Group και των Κλίπερς συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα τεχνολογικά δρόμενα. Και το Intiut Dome έγινε ένα μεγάλο project και για τον βασικό επιχειρησιακό του τομέα.

Το κόστος της κατασκευής έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (!) και πέραν των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αμέτρητων ουρητηρίων (φυσικά), το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, επενδύθηκε στις τεχνολογικές προσθήκες, που εκτός του ότι δημιουργούν το mega show, ταυτόχρονα είναι μηδενικής παραγωγής άνθρακα. Επίσης, υπάρχουν πολλαπλές εγκαταστάσεις, το προπονητικό γήπεδο των Κλίπερς, παιδικές χαρές, έργα τέχνης σκορπισμένα στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και εκθεσιακά κέντρα. Εν τω μεταξύ εκεί επέλεξε το NBA να διεξαχθεί και το Αll Star Game του 2026.

Ο Μπάλμερ πάντως, δεν χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ούτε καν πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής. Περισσότερο συμμετοχή είχε, αφού πολλά ιδιωτικά κεφάλαια έπεσαν στο τραπέζι, ενώ η πόλη του Λος Άντζελες (δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες) ανέλαβαν αρκετά από τα... βάρη.

Άλλωστε, το Intuit Dome θα είναι ένα από τα κεντρικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν την δράση των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Το Παρίσι, ως η «Πόλη του φωτός» έχει δώσει ήδη τη... δάδα της στην «Πόλη των Αγγέλων», που το καλοκαίρι 2028 θα διοργανώσει την μεγάλη παγκόσμια αθλητική συνάντηση και εντός του νεόδμητου γηπέδου θα πραγματοποιηθεί το Ολυμπιακό Τουρνούα Μπάσκετ και των Ανδρών και των Γυναικών. Εκεί όπου η Team USA θα επιδιώξει να επαναλάβει την διπλή επιτυχία του Paris 2024.