Ιωαννίδης: Η εμμονή με τα γούρια, το σακάκι, η γάτα και ο γουρλής σπίκερ

Γιάννης Ιωαννίδης

i

Γιάννης Ιωαννίδης/©Intime

Ιωαννίδης: Η εμμονή με τα γούρια, το σακάκι, η γάτα και ο γουρλής σπίκερ

Ελένη Ανδρικοπούλου 11:30 - 05.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:58 - 14.08.2024

Ο πολυνίκης προπονητής, ο αναμορφωτής του μπάσκετ στη χώρα μας, Γιάννης Ιωαννίδης και τα περίφημα γούρια του σε σημείο… εμμονικό.

Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη σκόρπισε απέραντη θλίψη όχι μόνο στο χώρο του μπάσκετ αλλά γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό. Πέρασε στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του.

Ο «Ξανθός», γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, ήταν από τα πρόσωπα που καθόρισαν το μπάσκετ στη χώρα μας κι έκαναν πολλούς να το αγαπήσουν. Είναι ο προπονητής που κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας μέχρι σήμερα, αφού κέρδισε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες). 

Φυσικά ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν κι αρκετά προληπτικός. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι προληπτικός, δηλαδή κάποια πράγματα ή κάποιες καταστάσεις που σου πηγαίνουν περισσότερο. Η ζωή η ίδια αναγκάζει τον άνθρωπο να είναι προληπτικός. Αυτό που εσείς όλοι λέτε ότι κάνω στα παιχνίδια δεν είναι τίποτε άλλο από το να έχω όλο τον χρόνο τη στολή του αγώνα, όπως οι παίκτες στην αρχή της χρονιάς έχουν τις καινούργιες στολές. Αυτή τη στολή τη φοράω σε όλα τα παιχνίδια. Κάθε χρονιά φοράω διαφορετικά ρούχα ώσπου να τελειώσει η περίοδος.

Τώρα αυτό ο κόσμος το θεωρεί πρόληψη και επειδή η τηλεόραση δείχνει πολύ τον Αρη και με βλέπουν να φοράω τα ίδια ρούχα πολλοί ρωτάνε: «Καλά, δεν έχει άλλο σακάκι να φορέσει;» και εγώ τους απαντάω: «Είμαι φτωχός και δεν έχω να αγοράσω άλλο σακάκι». Αν παρατηρήσετε, όλοι οι άνθρωποι κάνουν κάποιες κινήσεις πριν από κάθε αγώνα. Όταν ορισμένα πράγματα σου έρθουν βολικά με ορισμένες καταστάσεις, είναι επόμενο να τις επαναλαμβάνεις. Αυτό σε άλλον αρέσει περισσότερο και σε άλλον λιγότερο. Είναι θέμα συνήθειας και το μυαλό σου φεύγει από το βάρος κάποιων καταστάσεων. Η ενδυμασία είναι καθαρά θέμα δικό μου. Δεν ενοχλώ κανέναν, δεν πάω για γαμπρός για να αλλάζω κάθε φορά γραβάτα και κοστούμι», είχε δηλώσει. 

«Δεν έδινα τσιγάρο παραμονή του αγώνα και δεν περνούσα το δρόμο αν έβλεπα να τον διασχίζει κάθετα μια μαύρη γάτα. Αυτά ναι, ισχύουν. Τα υπόλοιπα άφησα να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα γιατί έτσι μπορούσε η ομάδα να δουλέψει απερίσπαστη", λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του και παραδέχεται την πονηριά του: «Με το μύθο ότι ήμουν προληπτικός, βρήκα λύση σε πολλά προβλήματα. Έλεγα δεν θέλω να δει κάποιος την προπόνηση, δεν θέλω να μπει κάποιος στο πούλμαν, η ομάδα είναι ομάδα, έχει τα χούγια της, αν θέλετε ελάτε, αλλά αν χάσουμε να ξέρετε ότι θα σας θεωρήσω υπεύθυνους. Όταν τους έλεγα ότι πρέπει να σεβαστούν την ομάδα δεν το καταλάβαιναν. Όταν προέταξα το γούρι, δεν ερχόταν κανείς. Έτσι βρήκα την ησυχία μου», είχε αναφέρει ο «Ξανθός». 

«Πάντα άναβα κερί πριν τον αγώνα. Κατάλαβα ότι αν πιστεύεις δεν έχεις ανάγκη από τίποτα. Η πίστη και βουνά κινεί. Έχουν δει τόσα τα μάτια μου στον Άγιον Όρος που δεν μπορώ να μην πιστεύω», είχε πει ο Γιάννης Ιωαννίδης. 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε και τον... γουρλή σπίκερ. «Το μυστικό ήταν ο σπίκερ που έκανε τη μετάδοση, ο Παπαδογιάννης» είχε δηλώσει μετά από έναν αγώνα με την Ορτέζ στη Γαλλία, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε με καλάθι του Ουόλτερ Μπέρι στην εκπνοή. Μόνο και μόνο για να μη χαλάσει το γούρι του ο Ολυμπιακός κατέθεσε (αν)επίσημο αίτημα στο Μέγκα, να περιγράφει τους ευρωπαϊκούς αγώνες του.