Ις Σμιθ: Ο γυρολόγος-ρέκορντμαν στην 13η και τυχερή του στάση (vid)

Ις Σμιθ

i

© photo by Jacob Kupferman / Getty Images / Ideal Images

Ις Σμιθ: Ο γυρολόγος-ρέκορντμαν στην 13η και τυχερή του στάση (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:10 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:37 - 14.08.2024

Στη 13η σεζόν του στο ΝΒΑ, φορώντας τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς, της 13ης ομάδας του στο πρωτάθλημα, ο Ις Σμιθ τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του.

Για πολλούς ανθρώπους το νούμερο «13» θεωρείται γρουσούζικο. Κάποιοι μάλιστα έχουν φοβία μαζί του σε τέτοιον βαθμό που έχει δημιουργηθεί και σχετικός όρος στην ψυχολογία. Ονομάζεται «Τρισκαιδεκαφοβία», με συγκεκριμένα συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή του ασθενούς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με το... δεκατρία. 

Για τον Ις Σμιθ των Ντένβερ Νάγκετς πάντως, είναι ο αγαπημένος του αριθμός. Διότι, στις 13 Ιουνίου, η 13η του σεζόν στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος. Η καριέρα του 34χρονου πόιντ γκαρντ ξεκίνησε το 2010 και από τότε έχει αγωνιστεί σε... 13 ομάδες. Κανένας δεν έχει αγωνιστεί σε περισσότερες. Είναι γυρολόγος και ρέκορντμαν. 

Η πορεία του ξεκίνησε από το Χιούστον, αλλά ακολούθησαν άλλες ένδεκα στάσεις (Μέμφις, Γκόλντεν Στέιτ, Ορλάντο, Μιλγουόκι, Φοίνιξ, Οκλαχόμα, Φιλαδέλφεια, Νέα Ορλεάνη, Ντιτρόιτ, Ουάσινγκτον, Σάρλοτ), πριν υπογράψει πέρσι το καλοκαίρι με τους Ντένβερ Νάγκετς

Ο ρόλος του στην ομάδα ήταν περισσότερο ενισχυτικός στο ψυχολογικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η εμπειρία του ήταν απαραίτητη στα αποδυτήρια, ενώ κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου αγωνίστηκε σε 43 αγώνες προσφέροντας 2,5 πόντους και 2,3 ασίστ. Στα play offs ίδρωσε τη φανέλα μόνο σε τέσσερις αγώνες και έβαλε συνολικά 2 πόντους. 

Η καλύτερη σεζόν της καριέρας του -σε ατομικό επίπεδο- ήταν με τους Σίξερς το 2016, όταν σε 50 παιχνίδια είχε 14,7 πόντους, 7 ασίστ και 4,3 ριμπάουντ. Η συνολική του πορεία όμως, είχε τα χαρακτηριστικά του περιπλανώμενου ταξιδιώτη. Έξι φορές στην καριέρα του έγινε ανταλλαγή κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ μόνο με τους Πίστονς (2016-19) και με τους Ουίζαρντς ανανέωσε τη συνεργασία του για διαδοχικές σεζόν. Στο Ντιτρόιτ για τρεις, από το 2016 έως το 2019 και στην Ουάσινγκτον για δύο (2019-21). 

Πυροβολισμοί και εννέα τραυματίες στο κέντρο του Ντένβερ κοντά στο γήπεδο των Νάγκετς (vid)
NBA

13:14 - 13.06.2023

Πυροβολισμοί και εννέα τραυματίες στο κέντρο του Ντένβερ κοντά στο γήπεδο των Νάγκετς (vid)

Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στο Ντένβερ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Νάγκετς κοντά στην Ball Arena έπεσαν πυροβολισμοί, τραυματίστηκαν 9 άνθρωποι και οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τώρα, μένει και πάλι ελεύθερος, αλλά ο στόχος του επετεύχθη. Πήρε το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Μαζί του στο Ντένβερ ήταν άλλοι δύο βετεράνοι που επίσης φόρεσαν το δακτυλίδι για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Ο 37χρονος Τζεφ Γκριν και ο 35χρονος ΝτιΑντρέ Τζόρνταν. 

Τώρα μπορούν να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση (αν το αποφασίσουν) ήσυχοι και ολοκληρωμένοι...