Ποινή φυλάκισης 14 ετών για τον Μάριο Λόπεθ: Η Εισαγγελία στην Ισπανία ζητά αυστηρότητα στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου αθλητή
i

Μάριο Λόπεθ

Ποινή φυλάκισης 14 ετών για τον Μάριο Λόπεθ: Η Εισαγγελία στην Ισπανία ζητά αυστηρότητα στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου αθλητή

Γιώργος Γαβριλάκης 11:26 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 11:38 - 04.10.2024

Μία υπόθεση του 1998, που αφορά τον πρώην προπονητή των ακαδημιών της ισπανικής ομάδας Γκέρνικα, Μάριο Λόπεθ, πάει στο Δικαστήριο στις αρχές του 2025 και η Εισαγγελία της Βασκονίας ζητά την αυστηρή τιμωρία του. Ο Λόπεθ κατηγορείται για «συνεχές έγκλημα σεξουαλικής επίθεσης» σε ανήλικο αθλητή.

Από τον Δεκέμβρη του 2023, όταν η El Pais αποκάλυψε το σκάνδαλο και τις κατηγορίες προς τον πρώην αθλητικό διευθυντή και προπονητή των Ακαδημιών μπάσκετ της Γκέρνικα, Μάριο Λόπεθ, η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και η απονομή δικαιοσύνης έχει τεθεί σε προτεραιότητα από τον κόσμο του αθλητισμού της Ισπανίας. Και ειδικά από την ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας (FEB).

Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ η εκδίκασης της υπόθεσης πήρε ημερομηνία (14-16 Ιανουαρίου του 2025), η Εισαγγελία ζητά ποινή κάθειρξη 14 ετών στον Λόπεθ, αποζημίωση 20.000 ευρώ στο θύμα και περιοριστικούς όρους στον κατηγορούμενο (απαγόρευση προσέγγισης στον τόπο του θύματος για περίοδο 10 ετών), καθώς μελετώντας τα στοιχεία κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση των μελών της για «συνεχές έγκλημα σεξουαλικής επίθεσης».

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης... έρχεται από το 1998.  Τότε, ο κατηγορούμενος, Μάριο Λόπεθ, ήταν προπονητής μπάσκετ σε σχολική ομάδα και φέρετε πως κακοποιούσε το θύμα για τρία χρόνια. Aπό τα 13 του μέχρι τα 16 κι ενώ εκείνος ήταν 38 ετών. Περισσότερα από 20 χρόνια μετά, το θύμα αποφάσισε να κινηθεί νομικά και η υπόθεση του Μάριο Λόπεθ έχει πάρει τη νομική οδό.

Οι παίκτες της Μακάμπι δε θα επιστρέψουν στο Τελ Αβίβ και θα παραμείνουν στο Βελιγράδι
EUROLEAGUE

00:22 - 04.10.2024

Οι παίκτες της Μακάμπι δε θα επιστρέψουν στο Τελ Αβίβ και θα παραμείνουν στο Βελιγράδι

Μετά και το πέρας της αναμέτρησης της πρώτης αγωνιστικής της EuroLeague ανάμεσα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Βιλερμπάν οι παίκτες του κόουτς Κάτας θα παραμείνουν στο Βελιγράδι εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ.

Σύντομα, στις αρχές του ΄25 θα έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ήδη η υπόθεση συγκεντρώνει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στην Ιβηρική χερσόνησο και ειδικά στη χώρα των Βάσκων.

Η πόλη Γκέρνικα είναι γνωστή στην ιστορία από τον αιματηρό βομβαρδισμό που υπέστη από τους Ναζί τον Απρίλιο του 1937 και από αυτή την τραγική κατάσταση προέκυψε ο ομώνυμο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο -που όσο όμορφος κι αν είναι, δημιουργήθηκε για να περιγράψει το δράμα του πολέμου. Τώρα το δράμα της πόλης αφορά τις ενέργειες και τις κατηγορίες του Μάριο Λόπεθ, αλλά κυρίως το φερόμενο ως θύμα, που όπως σε νέα αποκάλυψή της η El Pais, αλλά και το Radio Bilbao, έδωσαν τρομακτικά και αναλυτικά στοιχεία στην δημοσιότητα. Όπως το πόσες φορές και που κακοποιήθηκε ο ανήλικος τότε αθλητής και μαθητής, αλλά και τη νυν κατάστασή του που ανήκει στο φάσμα του «σοβαρού μετατραυματικού στρες, μια διαταραχή που έχει καταστρέψει τη ζωή του».