Ο Κάιλ Γκάι είναι ο... τύπος που μπορεί να εκτινάξει το επίπεδο του Παναθηναϊκού (vids)

Κάιλ Γκάι

i

© photo by NurPhoto / Getty Images / Ideal Images

Ο Κάιλ Γκάι είναι ο... τύπος που μπορεί να εκτινάξει το επίπεδο του Παναθηναϊκού (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:26 - 13.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:56 - 14.08.2024

Έχει προκαλέσει (και πάλι) αναστάτωση στην Ισπανία, η Βαλένθια τον πλησίασε, η Μπανταλόνα τον επανατοποθέτησε στο ρόστερ της και από την Ιβηρική χερσόνησο προκύπτει έντονο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Κάιλ Γκάι, ενώ το όνομά του είναι σημειωμένο και στο μεταγραφικό μπλοκάκι του Ολυμπιακού.

Το βιογραφικό του στην Ευρώπη είναι σύντομο και περιεκτικό. Το καλοκαίρι του 2022 επέλεξε για πρώτο σταθμό της πορείας μακριά από την πατρίδα του, τη Μπανταλόνα. Μία πόλη όμορφη παραλιακή πόλη της Ισπανία, πολύ κοντά στη Βαρκελώνη και με μία παραδοσιακή ομάδα της γηραιάς ηπείρου, που δεν είναι στα πάνω της, αλλά έχει ένδοξες ιστορίες από το παρελθόν για να θυμάται. 

Πήρε την αγαπημένη του σύζυγο, με την οποία πορεύονται μαζί από σχολικά τους χρόνια, το τρίχρονο παιδί τους, τα μπαγκάζια τους και ο Κάιλ Γκάι μαζί με την οικογένειά του ξεκίνησαν να ζουν την εμπειρία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, των νέων δεδομένων, αλλά με τα ίδια στοιχεία που στην Αμερική τον είχαν κάνει... διάσημο. 

Διότι, ένας πρωταθλητής NCAA και μάλιστα ο κορυφαίος παίκτης της τελικής φάσης του Κολεγιακού πρωταθλήματος, είναι πάντα διάσημος, φημισμένος και με χαρακτηριστικά ήρωα, άπαξ και λάβει αυτές τις διακρίσεις. Και ο Κάιλ Γκάι τη σεζόν του 2018-19, που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του εθνικού πρωταθλήματος με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Ούτε αυτός, ούτε όσοι των είδαν να αγωνίζεται και να κατακτά την κορυφή. 

Στο ΝΒΑ πάντως, βρέθηκε από μειονεκτική θέση. Το περιορισμένο μπόι του (1,85 μ.) για τα δεδομένα του ΝΒΑ δεν τον έκανε δελεαστικό στους οργανισμούς, παρά τη φήμη που τον ακολουθούσε από τα λαμπερά κολεγιακά του χρόνια. Έτσι, άκουσε το όνομά του στο Draft του 2019 μόλις πέντε θέσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Οι Σακραμέντο Κινγκς του προσέφεραν το Νο 55 και μία διετία στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας. Δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί. Την πρώτη χρονιά αγωνίστηκε μόνο σε 3 αγώνες και τη δεύτερη σε 31. Το φαρμακερό του σουτ και ο δυναμισμός του δεν βρήκαν τη θέση που αναζητούσαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα. 

Έκανε άλλη μία σεζόν στον «μαγικό πλανήτη», αυτήν του 2021-22 με τους Μαϊάμι Χιτ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο (17 πόντοι και 4 ασίστ), αλλά κατέληξε με λίγες συμμετοχές, ελάχιστο χρόνο στο παρκέ και ένας σουτέρ του επιπέδου του χρειάζεται ευκαιρίες και ρυθμό. 

Αυτές δηλαδή, που του προσέφερε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και συγκεκριμένα η Μπανταλόνα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Και όταν πήρε τη μπάλα έτσι όπως έπρεπε, όταν οι συμπαίκτες του δούλεψαν γι' αυτόν και ο προπονητής του έδωσε την εκτελεστική εξουσία που αρμόζει στο ταλέντο του, τα τρίποντα άρχισαν να πέφτουν σαν χοντρό χαλάζι στα κεφάλια των αντιπάλων. Υπερβολή; Καθόλου! Ρωτήστε τη Μπασκόνια που την «σκότωσε» στα Play Offs του ισπανικού πρωταθλήματος, λίγες μέρες πριν «εκτελέσει» και τη Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο ημιτελικό. 

Συνολικά στην κανονική διάρκεια της σεζόν ο 25χρονος σουτέρ είχε 11,5 πόντους με 34,7% στα σουτ τριών πόντων. Στο Eurocup κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με λίγο περισσότερους πόντους (11,8), αλλά με χειρότερο ποσοστό ευστοχίας στα μακρινά σουτ (32,1%). Νούμερο που -σε καμία περίπτωση- δεν εντυπωσιάζουν και πιθανότατα ο παίκτης να έψαχνε αρκετά για ένα νέο συμβόλαιο τη σεζόν που μας έρχεται. Μόνο που ακολούθησε η post season της Lega Endesa. 

Προφανώς, ο Κάιλ Γκάι χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του μπάσκετ της Ευρώπης και η κανονική διάρκεια ήταν η προπόνησή του. Στα Play Offs εμφανίστηκε ο... κανονικός απόφοιτος του Βιρτζίνια, αυτός με το χέρι του εκτελεστή και με τα δολοφονικά ένστικτα παρά το αγγελικό του πρόσωπο. 

Η Μπανταλόνα αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό (με 3-1), αλλά μέχρι να συμβεί αυτό ο Αμερικανός είχε στείλει πρόωρα για διακοπές τη Μπασκόνια κάνοντας εκπληκτική σειρά και με μία εμφάνιση που επίσης καταγράφηκε ως ιστορική. Έβαλε στο πρώτο παιχνίδι, στην έδρα των Βάσκων, 36 πόντους με 9/12 τρίποντα και αυτή ήταν η μέρα που οι μετοχές του έκαναν limit up και η αίσθηση που προκάλεσε δεν περιορίστηκε μόνο εντός των ισπανικών συνόρων. 

Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς που εν τέλει κατακτήθηκε (και πάλι) από τη Μπανταλόνα είχε 22 πόντους με 4/8 τρίποντα και η πρόκριση ήρθε με ευκολία, αλλά και προκαλώντας μεγάλη αίσθηση με το παιχνίδι του. 

Ο Γκάι και η ομάδα του, μετά τη Μπασκόνια, συνάντησε στον ημιτελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης και στο Game 1 έγινε ο χαμός! Διότι, ο... τύπος νίκησε μόνος του την Βασίλισσα. Έβαλε 30 πόντους με 8 εύστοχα τρίποντα σε συνολικά σε συνολικά 13 προσπάθειες. Ακολούθησαν τρεις ήττες και ο αποκλεισμός για τη Μπανταλόνα, αλλά ο Αμερικανός σουτέρ στα 25 του χρόνια έκανε το επόμενο βήμα της καριέρας του. 

Στα Play Offs του πρωταθλήματος, πέραν 2-3 σημαδιακές και εντυπωσιακές εμφανίσεις είχε αστραφτερή παρουσία στο σύνολο και η στατιστική του στο κρίσιμο σημείο της χρονιάς εκτινάχθηκε στους 19,2 πόντους με 45,3% στα τρίποντα.  

Αυτή του η... εκτίναξη προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Η Βαλένθια του έκανε την πρόταση που έψαχνε (όσον αφορά την αναβάθμισή του σε μία ομάδα της Euroleague), αλλά η Μπανταλόνα είχε τη δυνατότητα -βάσει του συμβολαίου τους- να ισοφαρίσει την προσφορά και να τον κρατήσει. Μπόρεσε να το κάνει, αλλά τι θα γίνει αν έρθει μία πρόταση από μία ομάδα που έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη; 

Ανακοινώθηκε από την Μπαρτσελόνα ο Βίλι Ερνανγκόμεθ (vids)
EUROLEAGUE

08:42 - 13.07.2023

Ανακοινώθηκε από την Μπαρτσελόνα ο Βίλι Ερνανγκόμεθ (vids)

Από τη Νέα Ορλεάνη στη Βαρκελώνη! Αυτή είναι η διαδρομή του Βίλι Ερνανγκόμεθ, ο οποίος με το που έμεινε ελεύθερος από το ΝΒΑ πολλές ομάδες της Euroleague ασχολήθηκαν μαζί του (ανάμεσά τους και Παναθηναϊκός), αλλά ο 29χρονος σέντερ επέλεξε τη Μπαρτσελόνα και υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Κάπως, έτσι προέκυψε από ισπανικά δημοσιεύματα το έντονο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ο οποίος ψάχνει έναν... εκτελεστή σουτέρ για τη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Και ο προσανατολισμός του ήταν η ελεύθερη αγορά του ΝΒΑ κατά κύριο λόγο. Ο Κάιλ Γκάι όμως, προσωποποιεί όλα όσα χρειάζονται οι «πράσινοι» οπότε το όνομά του τοποθετείται στη λίστα. Την ίδια ώρα, το ίδιο δημοσίευμα εμπλέκει και τον Ολυμπιακό, που επίσης βρίσκεται στην αναζήτηση μία προσθήκης στο ρόστερ του με τα ίδια χαρακτηριστικά. 

Μιας και το τοπίο για την κατάσταση του Τάιλερ Ντόρσεϊ και την παραμονή του ή την πιθανότητα φυγής του από τη Φενέρμπαχτσε και την Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξεκαθαρίσει, εμφανίζεται ο Κάιλ Γκάι όχι απλώς ως εναλλακτική, αλλά ως ένας παίκτης που μπορεί να κάνει την προσωπική του «έκρηξη» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και μαζί να συμπαρασύρει και τον τυχερό που θα τον αποκτήσει.