Από τα αζήτητα της Αδριατικής στο NBA: Η... αθόρυβη πορεία του Κάρλο Μάτκοβιτς μέχρι τη Νέα Ορλεάνη (vids)

Κάρλο Μάτκοβιτς

i

© Fiba

Από τα αζήτητα της Αδριατικής στο NBA: Η... αθόρυβη πορεία του Κάρλο Μάτκοβιτς μέχρι τη Νέα Ορλεάνη (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:26 - 28.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:37 - 28.08.2024

Ο 23χρονος, γεννημένος στη Βοσνία, Κάρλο Μάτκοβιτς, με ελάχιστη εμπειρία μόνο από την Αδριατική Λίγκα με την Τσεντεβίτα και με λίγες συμμετοχές σε προκριματικά και φιλικά με την εθνική Κροατίας, βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη και οι Πέλικανς ίσως κρατούν μία... ευχάριστη έκπληξη στα χέρια τους.

Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις νυν και πρώην ευρωπαίων «υπέρλαμπρων αστεριών» του NBA, που στο ξεκίνημα της καριέρας τους -πριν οι Αμερικάνοι ασχοληθούν μαζί τους- στις χώρες καταγωγής τους ή έστω εκεί όπου αγωνίζονταν, δεν ήταν λουσμένοι με αστερόσκονη. Όπως υπήρχαν και αυτοί που αναγνωρίστηκε η ποιότητά τους (νωρίς ή πολύ νωρίς στην Ευρώπη) πριν κάνουν το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και ο Ντιρκ Νοβίτζκι. Ο ένας στην Ελλάδα και ο άλλος στη Γερμανία, μέχρι που έγιναν NBAers δεν είχαν αγωνιστεί καν στην πρώτη κατηγορία των πρωταθλημάτων της χώρας τους. Κι όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν All-Stars, ΜVPs, πρωταθλητές...

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA
EUROLEAGUE

10:41 - 20.06.2024

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA

Μία κομβική αλλαγή στον (για 118 χρόνια) απαράβατο νόμο του Κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, οδηγεί πολλούς νεαρούς ευρωπαίους παίκτες, να εγκαταλείπουν την ήπειρο για να παίξουν μπάσκετ σε Πανεπιστήμια της Αμερικής. Διότι, πλέον μπορούν και εκεί να βγάλουν χρήματα και μάλιστα περισσότερα απ' ότι θα έβγαζαν στην Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα ή την Παρτίζαν. Άλλωστε τέσσερις 18χρονοι από αυτές τις ομάδες έχουν φύγει ήδη για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην άλλη πλευρά της ιστορίας βρίσκονται πρόσωπα όπως ο Λούκα Ντόντσιτς για παράδειγμα, που αν και οριακά ενήλικος έγινε παίκτης του «μαγικού πλανήτη», είχε ήδη σαρώσει στην Ευρώπη με την Ρεαλ Μαδρίτης, αλλά και με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας. Δηλαδή, της χώρας που μέχρι προσφάτως κατοικούσε ο Κάρλο Μάτκοβιτς και αγωνιζόταν με την ομάδα της πρωτεύουσας: Την Τσεντεβίτα, που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα.

Κι αν για τον Μάρκοβιτς κανείς δεν έχει ακούσει κάτι το εντυπωσιακό, ακόμα κι αυτοί που έχουν... αφουγκραστεί την ύπαρξή του, στις ΗΠΑ έκριναν πως ήρθε η ώρα του να δοκιμαστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Ασχέτως που η εμπειρία του ουσιαστικά εντοπίζεται στη συμμετοχή του για δύο σεζόν στο πρωτάθλημα της Αδριατικής Λίγκας με την πιο πρόσφατη, αυτή της σεζόν 2023-24, που κατέγραψε στη στατιστική του 15,6 πόντους και 7,2 ριμπάουντ. Νούμερα παρόμοια με αυτά που παρουσίασε στα 10 ματς που έπαιξε στην G-League (πέρσι) με την θυγατρική ομάδα των Πέλικανς, στο τελείωμα της αγωνιστικής περιόδου: 17,3 και 8 ριμπάουντ.

Ο Κάρλο Μάτκοβιτς είναι 23 ετών και έχει ύψος στα 208 εκατοστά. Αγωνίζεται και ως πάουερ φόργουορντ, αλλά και ως σέντερ, με σχετική άνεση, ενώ παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Λίβνο (στις 30 Μαρτίου 2001) και ως νεαρός έπαιζε στις εθνικές ομάδες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η οικογένειά του είναι κροατικής καταγωγής και η Κροατία είναι η εθνική ομάδα που εκπροσωπεί πλέον. To έκανε το καλοκαίρι του 2023 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βέβαια, δεν ήταν καν στη σύνθεση που αγωνίστηκε (και αποκλείστηκε) στο Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ, αλλά τη νέα αγωνιστική περίοδο θα βρίσκεται στο ρόστερ των Νιου Ορλίνς Πέλικανς -που το 2022 τον είχαν επιλέξει στο No 52 του Draft.

Μάλιστα, έτσι όπως έχει στηθεί η front line των Πελεκάνων, ο Μάτκοβιτς, ο οποίος έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο με συνολικές αμοιβές στα 5,3 εκατομμύρια δολάρια μετά από τις θετικότατες εντυπώσεις που άφησε στο Summer League, ίσως αποκτήσει από την rookie σεζόν του ρόλο στο παιχνίδι της Νέας Ορλεάνης. Διότι, ως αγωνιστικό προφίλ μπορεί να βοηθήσει... πίσω από τον μόνο original πάουερ φόργουορντ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ομάδα, τον Ζάιον Ουίλιαμσον, τη στιγμή που οι δύο σέντερ του ρόστερ είναι ο Ντάνιελ Τάις και ο 20χρονος πρωτοεμφανιζόμενος Ιβές Μισί από το Μπέιλορ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο Μάτκοβιτς βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή για να γίνει ένας ακόμα ήρωας από το... πουθενά.