Δηλώσεις στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης έκανε ο κόουτς Κώστας Κεραμιδάς, αναλύοντας τις διαφορές του μπάσκετ στην Κίνα και την Ευρώπη.
Tις διαφορές του ελληνικού μπάσκετ με το άθλημα στην Κίνα ανέλυσε ο Κώστας Κεραμιδάς στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης.
Ο Έλληνας κόουτς ο οποίος προπονεί τους Τζιάντζου Ντράγκονς, μίλησε για το μπάσκετ στη χώρα που διαμένει τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας ότι στην Κίνα απολαμβάνει τον σεβασμό όλων.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
- Πώς προέκυψε η προοπτική της Κίνας;
«Τα τελευταία χρόνια αναζητούσαμε με τον ατζέντη μου, Νάσο Κυριακού, ένα πρωτάθλημα που θα μου έδινε κίνητρο απ' όλες τις πλευρές ώστε να δουλέψω απερίσπαστα. Εντελώς τυχαία, λοιπόν προέκυψε το κενό αυτό στους Jiangsu Dragons και έχοντας ακούσει τα καλύτερα, αποφάσισα να κάνω το βήμα».
- Σας αρέσει η ζωή και η δουλειά στην Κίνα; Νιώθετε δικαιωμένος για την επιλογή σας;
«Μπορώ να πω ότι νιώθω απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή που έκανα. Ό,τι ζητάω, το έχω. Αν και η συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι από τις πιο εύρωστες, οι άνθρωποί της προσπαθούν να δώσουν ό,τι ζητάμε. Εντυπωσιάστηκα γενικά από την Κίνα. Βρήκα μια πλούσια χώρα, που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Το πρωτάθλημα είναι ουσιαστικά μια απομίμηση του ΝΒΑ, με αγώνες κάθε δύο μέρες και συνολικά 52 αγωνιστικές. Η προετοιμασία άρχισε την 1η Ιουλίου στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, στη Nanjing. Παίξαμε στο Summer League, pre season παιχνίδια και από την στιγμή που ξεκίνησε η regular season επιστρέψαμε στην πόλη που εδρεύει η ομάδα. Μένουμε συνέχεια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, όταν παίζουμε εκτός έδρας, ταξιδεύουμε κατά βάση σε business class όταν έχουμε αεροπορικό ταξίδι. Θα επαναλάβω πως οι Jiangsu Dragons δεν είναι από τις πιο εύρωστες οικονομικά ομάδες».
- Πόσο διαφορετικό είναι το παιχνίδι σε σχέση με την Ευρώπη;
«Οι αγώνες διαρκούν τέσσερα δωδεκάλεπτα, όπως στο ΝΒΑ. Στο παρκέ πρέπει να βρίσκονται τέσσερις γηγενείς παίκτες ανά πάσα στιγμή και μόνο ένας ξένος. Η δική μας ομάδα έχει δύο ξένους, τον Τζέιλεν Ράιλι, τον οποίο γνώριζα από τον ΠΑΟΚ και τον Άλφα Καμπά, που πέρσι ήταν στην Μπούντουτσνοστ. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων έρχεται από τους ξένους παίκτες, οπότε υπάρχει ένας μονοδιάστατος τρόπος παιχνιδιού. Κι εδώ εμείς προσπαθούμε να βασίσουμε τη φιλοσοφία μας στην πάσα. Οι άμυνες είναι συνήθως επιθετικές, υπάρχει ανοχή από τους διαιτητές στις επαφές και οι ομάδες έχουν ως κύριο στόχο να περιορίσουν τους ξένους άσους».
- Τι είναι αυτό που σας έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση;
«Η εξαιρετική οργάνωση του πρωταθλήματος και τα φανταστικά γήπεδα, που έχουν συνέχεια sold out. Μιλάμε δηλαδή για 15.000 θεατές σε κάθε αγώνα, ο οποίος συνοδεύεται από ένα υπέροχο σόου».
- Πώς αντιμετωπίζεστε ως Έλληνας προπονητής στην Κίνα;
«Γενικά οι Ευρωπαίοι προπονητές λαμβάνουν τεράστιο σεβασμό στην Κίνα. Ειδικότερα οι Έλληνες, συνεχώς μας ρωτούν τι κάνουμε κι έχουμε τέτοια μπασκετική παιδεία, ενώ αξίζει να αναφέρω πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι αφίσα σε όλα σχεδόν τα γήπεδα»!