Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ: Ο happy traveller, που ήταν συμφοιτητής του Μήτογλου και έγινε «εκτελεστής» του Ολυμπιακού (vids)

Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ

i

© 2023 EuroLeague Basketball

Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ: Ο happy traveller, που ήταν συμφοιτητής του Μήτογλου και έγινε «εκτελεστής» του Ολυμπιακού (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:01 - 10.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:05 - 14.08.2024

Στα 29 του χρόνια και αφού κάθε σεζόν αγωνίζεται σε διαφορετική ομάδα και σε άλλη χώρα, ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ πήρε την ευκαιρία από την Μπασκόνια και φέτος εμφανίζεται στην EuroLeague. Το βράδυ της Πέμπτης (10/11) έβαλε 4 πόντους στον Ολυμπιακό, αλλά οι δύο από αυτούς ήταν οι νικηφόροι και ήρθαν 0,7'' πριν από το τέλος. Από το Ουέικ Φόρεστ και την συνύπαρξή του με τον Ντίνο Μήτογλου μέχρι το ΣΕΦ, ο Αμερικανός γκαρντ ζει το όνειρό του και μία πορεία για την οποία θα μιλάει και στα εγγόνια του.

Η υπομονή είναι αρετή και ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ είναι πολύ υπομονετικό άτομο. Αν και γοργοπόδαρος ως αθλητής, δεν είναι ποτέ βιαστικός και γενικά στη ζωή του μπορεί να περιμένει όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να έρθει η σειρά του. Το εξηγεί και με το motto που χρησιμοποιεί στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα: Patience, it's lifestyle. Δηλαδή, «η υπομονή είναι τρόπος ζωής»

Όταν όμως, νοιώσει πως η κομβική στιγμή έχει φθάσει και τον αφορά, τότε λειτουργεί με το ένστικτό του! Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, με όλη την αυστηρότητα που τον διακρίνει και την... ψαρωτική του όψη, είχε ξεκαθαρίσει τι έπρεπε να κάνουν οι παίκτες του στην τελευταία επίθεση. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Σέρβου κόουτς, όλοι έπρεπε να λειτουργήσουν αρμονικά έτσι ώστε η μπάλα να πάει στα χέρια του Τσίμα Μονέκε. Αυτός ήταν ο πιο «ζεστός» παίκτης της Μπασκόνια στην πιο ψυχρή μέρα του φθινοπώρου για την Αθήνα και τα περίχωρα. Και ακόμα πιο ψυχρή για το Φάληρο, εκεί όπου το ένστικτο του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ λειτούργησε σε τέτοιο επίπεδο, που αγνόησε τις υποδείξει του Ιβάνοβιτς (και θέλει θάρρος αυτό) και τελικά έδωσε τη νίκη στην ομάδα από τη Βιτόρια απέναντι στον Ολυμπιακό

© 2023 EuroLeague Basketball

Ο 29χρονος Αμερικανός πήρε... πάνω του την επίθεση και με προσωπικό του αντίπαλο τον Αϊζέια Κάνααν τον οδήγησε εκεί που τον βόλευε. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν πιεστικός, αλλά ο Μίλερ-ΜακΙντάιρ έφθασε μέχρι την κορυφή της ρακέτας και από εκεί ευστόχησε στο σουτ που έδωσε τη νίκη στην Μπασκόνια, σχεδόν με την εκπνοή του παιχνιδιού για την έβδομη αγωνιστική της EuroLeague. Για την ακρίβεια, ευστόχησε κάνοντας το 75-74 και αφήνοντας επτά δέκατα του δευτερολέπτου στους «ερυθρολεύκους». Χρόνος ανίκανος να ανατρέψει τα δεδομένα που έθεσαν οι Ισπανοί. 

Προφανώς, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν έχει παράπονο από τον Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ και την επιλογή του την κρίσιμη ώρα και στιγμή, όπως ποτέ παράπονο δεν είχε κανέναν από τον Αμερικανό, από την γενικότερη παρουσία του, την συμπεριφορά του και την αποτελεσματικότητά του στο γήπεδο. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συνεργαστεί μαζί του στην ευρωπαϊκή του πορεία που είναι μακρά, πολυποίκιλη και... ταξιδιωτική. 

Η περιοδεία του ΜακΙντάιρ σε εννέα ομάδες και οκτώ χώρες

Γεννημένος την 1η Ιουνίου του 1994 στο Χάι Πόιντ της Βόρειας Καρολίνας, ο «εκτελεστής» του Ολυμπιακού, είχε για όνειρό του να βρεθεί στο ΝΒΑ. Προσπάθησε να τα καταφέρει μέσα από τις σπουδές του και την αγωνιστική του παρουσία στο Πανεπιστήμιο Ουέικ Φόρεστ, από το οποίο αποφοίτησε το 2016 και συνυπήρξε ως συμφοιτητής και συμπαίκτης του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος πήγε στην Αμερική το 2014 και επέστρεψε στην βάση του για τον Παναθηναϊκό το 2017. Και στον Παναθηναϊκό αγωνίζεται και σήμερα -με ενδιάμεσο σταθμό το Μιλάνο. 

Για τον Μήτογλου πάντως, η μοίρα είχε ευθεία πορεία (με αναποδιές βέβαια), αλλά για τον Μίλερ-ΜακΙντάιρ η διαδρομή είχε συνεχόμενες στροφές και στάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Διότι, από το ξεκίνημα της επαγγελματικής του καριέρας και μετά την αποτυχία να γίνει επιλογή στο ΝΒΑ Draft 2016 αποφάσισε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιά να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να αγωνιστεί στην Ευρώπη. 

Η πρώτη στάση ήταν το Βέλγιο και συγκεκριμένα το Λέουβεν. Εκεί έγινε επαγγελματίας μπασκετμπολίστας για πρώτη φορά και στο τέλος της πρώτης του σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ και ο καλύτερος πασέρ σε ένα πρωτάθλημα βέβαια, χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό και σε καμία περίπτωση με παραστάσεις και πίεση σαν αυτές που ορίζει η EuroLeague. Από τότε μέχρι σήμερα ο Αμερικανός γκαρντ με μπόι στα 191 εκατοστά κάθε καλοκαίρι αλλάζει ομάδα, πόλη και χώρα! 

Μέχρι να τον επιλέξει η Μπασκόνια ως αντικαταστάτη του Ντάριους Τόμπσον, ο οποίος αποφάσισε πριν μήνες να συνεχίσει την καριέρα του στην Αναντολού Εφές, ο Κόντι Μίλερ ΜακΙντάιρ έπαιξε από το 2016 μέχρι σήμερα σε οκτώ αγωνιστικές περιόδους έχει παίξει σε εννέα ομάδες και σε οκτώ χώρες

Μετά το Βέλγιο, πήγε (2017-18) στη Ρωσία και αγωνίστηκε με την Πάρμα, ενώ στο τέλος της σεζόν επέστρεψε στις ΗΠΑ με την προοπτική να βρει θέση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Οι Ντάλας Μάβερικς του έδωσαν μία ευκαιρία, αλλά τελικά τον ενεργοποίησαν μόνο στη θυγατρική τους ομάδα (Τέξας Λέτζεντς) που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της G-League. Έπαιξε για λίγο εκεί, αλλά τελικά θεώρησε πως στη Ρωσία πέραν από ένα καλό συμβόλαιο υπάρχει και μία ευρωπαϊκή προοπτική με μεγάλο ενδιαφέρον. 

Επέστρεψε εκεί για την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης αυτή τη φορά και από τη στιγμή που ουσιαστικά άφησε πίσω του οριστικά το όνειρο του «μαγικού πλανήτη», θέλησε όχι μόνο να καθιερωθεί στην γηραιά ήπειρο, αλλά να ζήσει και τη ζωή του συλλέγοντας εμπειρίες και δημιουργώντας καταστάσεις που θα τον έκαναν χαρούμενο. 

Γι' αυτό και όσο βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη παράλληλα με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του στο μπάσκετ, άρχισε να συμμετέχει και ως πολίτης του κόσμου. Οι Ρώσοι ακόμα θυμούνται την ευγενική του φυσιογνωμία και την θέλησή του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Έκανε μαθήματα αγγλικών σε μικρούς μαθητές και μέσα από αυτή τη διαδικασία αποφάσισε ότι θέλει να ταξιδέψει και να γνωρίζει ανθρώπους από όσες περισσότερες χώρες γίνεται. 

Έτσι, την επόμενη χρονιά πήγε στη Σλοβενία και αγωνίστηκε στην Τσεντεβίτα, το 2020-21 μετακόμισε στη Σερβία και το Βελιγράδι για την Παρτίζαν που τότε δεν αγωνιζόταν στην EuroLeague και το επόμενο καλοκαίρι μάζεψε τα πράγματά του και πήγε στη Γαλλία. Έπαιξε μία χρονιά στην Μπουρζ και μετά πήγε στην Ισπανία (για την Ανδόρα), ακολούθως στην Τουρκία (Γκαζιάντεσπορ) και το καλοκαίρι που μας πέρασε επέστρεψε στην Ιβηρική Χερσόνησο. 

Δεν θα το έκανε, γιατί είχε αποφασίσει να ταξιδέψει σε καινούργιο και άγνωστο προορισμό, αλλά η Μπασκόνια του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο της Ηπείρου, στην EuroLeague και αυτή η προοπτική δεν πέρασε απαρατήρητη από τις αγωνιστικές του φιλοδοξίες. 

Τώρα νοιώθει ότι η υπομονή του όχι απλώς δεν εξαντλήθηκε, αλλά τον δικαίωσε κιόλας. Η σεζόν είναι μεγάλη και... ανηφορική, αλλά εδώ και μερικές ώρες ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να είσαι σταρ σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση. Και τα κατάφερε με το απίστευτο καλάθι που τιμώρησε τον Ολυμπιακό, ενώ ταυτόχρονα με αυτό το σουτ ίσως βρήκε έναν τόπο μόνιμης διαμονής για πρώτη φορά στη ζωή του. 

Άλμπα - Παναθηναϊκός: Sportal Euroleague Show με όλη τη δράση της αγωνιστικής

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!