Το ιστορικό σφύριγμα του Ομπράντοβιτς, που θυμήθηκε ο Κώστας Σλούκας (vid)
i

Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Κώστας Σλούκας / printscreen

Το ιστορικό σφύριγμα του Ομπράντοβιτς, που θυμήθηκε ο Κώστας Σλούκας (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:34 - 20.09.2024 / Ανανεώθηκε: 14:42 - 20.09.2024

Όταν ο Κώστας Σλούκας στη συνέντευξη Τύπου για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» επικαλέστηκε την παλιά ατάκα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς περί παρελθοντικών επιτυχιών, αναφερόταν στη δήλωση και κυρίως στο... σφύριγμα του Σέρβου κόουτς από τον Ιανουάριο του 2009 μετά από έναν αγώνα του Παναθηναϊκού με την Πρόκομ Τρεφλ για την Euroleague.

Τον Ιανουάριο του 2009 o Κώστας Σλούκας ήταν σε μετεφηβική ηλικία. Δεν είχαν περάσει πολλοί μήνες από που είχε γίνει 18 ετών, αλλά βέβαια το όνομά του είχε σημειωθεί ήδη στο ελληνικό μπασκετικό στερέωμα. Αργότερα ακολούθησε και η διεθνής καριέρα. Τότε ανήκε στον Ολυμπιακό και πραγματοποιούσε τη rookie σεζόν του στο πρωτάθλημα. Θα περίμενε κανείς πως οι αναμνήσεις του από εκείνη τη περίοδο θα είναι λίγες και αφηρημένες. Τελικά αποδείχθηκαν πολλές και συγκεκριμένες.

Στη συνέντευξη Τύπου για το 6ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θέλοντας να αφήσει στην άκρη το παρελθόν και να... ξεκολλήσει όσους σκέφτονται την περσινή σεζόν και τις κατακτήσεις εντός αυτής, εξήγησε πως όντως «η περσινή ήταν... μαγική χρονιά», αλλά «αυτό που μετράει είναι το τώρα και το μέλλον. Είμαστε στην αρχή νέας σεζόν. Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό γνωρίζεις πως ζεις από τους τίτλους. Ζεις με την πίεση».

Και τότε ήταν που του ήρθε η προ 15ετίας ατάκα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ήταν ο καθοδηγητής των «πρασίνων» σε μία χρονιά (2008-09) όπου εκτός του ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την Euroleague, έπαιξε ένα μπάσκετ που θεωρείται πως προσέγγισε τα όρια του εξωπραγματικού.

«Το παρελθόν, όπως κάποτε είχε πει και ο αγαπημένος μου προπονητής Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι... φσσσσστ, παρελθόν», είπε ο Σλούκας επαναλαμβάνοντας όχι μόνο την σκέψη του «Ζοτς», αλλά και το σφύριγμά του!

Τότε, ο Σέρβος κόουτς, τις πρώτες μέρες του ημερολογιακού έτους 2009, στις δηλώσεις του μετά από μία νίκη επί της πολωνικής Πρόκομ Τρεφλ στην Euroleague, έχοντας αρκετά παράπονα από τους παίκτες του (παρά την επικράτηση με 75-53) είχε δηλώσει πως «κανονικά έπρεπε να είχαμε νικήσει με 50 πόντους. Αν κάποιος από τους παίκτες», ανάμεσά τους οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάικ Μπατίστ, Νίκολα Πέκοβιτς, Αντώνης Φώτσης, Ντρου Νίκολας, Στράτος Περπέρογλου και Κώστας Τσαρτσαρής, «είναι ικανοποιημένος που νικήσαμε με 22 πόντους, τότε αυτό σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τους στόχους μας».

Τελικά τους κατάλαβαν μιας και λίγο καιρό αργότερα κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης με τρομερό στυλ, αλλά εκείνη τη στιγμή ο Ομπράντοβιτς ήθελε να ξεχάσει το τι είχε προηγηθεί στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και είπε αυτό που επανέλαβε ο Σλούκας: «Είστε καλοί παίκτες, έχετε κερδίσει τα πάντα, αλλά αυτά είναι.... φφφφστ, παρελθόν!».