Η τρανς αθλήτρια, Λέξι Ρότζερς, ζήτησε να παίξει σε πρωτάθλημα αλλά η ομοσπονδία μπάσκετ την απέρριψε

Η τρανς αθλήτρια, Λέξι Ρότζερς, ζήτησε να παίξει σε πρωτάθλημα αλλά η ομοσπονδία μπάσκετ την απέρριψε

Γιώργος Γαβριλάκης 11:36 - 18.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:02 - 14.08.2024

Η Ομοσπονδία Μπάσκετ της Αυστραλίας επέλεξε να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της διεμφυλικής παίκτριας Λέξι Ρότζερς στο πρωτάθλημα γυναικών, με την ίδια να δηλώνει πως «πιστεύω ακράδαντα ότι έχω μια θέση στο πρωτάθλημα».

H υπόθεση της Λέξι Ρότζερς είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αυστραλία, λόγω ενός ζητήματος με πολλά παρακλάδια και χωρίς μία και μόνο σωστή απάντηση: Μπορεί μία τρανς γυναίκα να πάρει μέρος σε πρωταθλήματα γυναικών; Αυτό το ερώτημα είναι από τα πιο... καυτά που υπάρχουν στον χώρο του αθλητισμού και στο άμεσο μέλλον όλες οι ομοσπονδίες θα κληθούν να απαντήσουν. 

Προς το παρόν η Ομοσπονδία Μπάσκετ της Αυστραλίας αρνήθηκε τη συμμετοχή καθώς όπως ανακοίνωσε «μια ομάδα ειδικών τη συμβολή των οποίων χρειαστήκαμε αποφασίσαμε ότι η διεμφυλική αθλήτρια Λέξι Ρότζερς δεν δικαιούται να παίξει μπάσκετ στο πρωτάθλημα των γυναικών. Αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε έναν δρόμο εκπαίδευσης και κατανόησης όσον αφορά σε αυτά τα ζητήματα». 

O Άντριου Μπόγκουτ είναι αντίθετος στη συμμετοχή τρανς παίκτριας στο γυναικείο πρωτάθλημα της Αυστραλίας
REST OF THE WORLD

05:29 - 16.03.2023

O Άντριου Μπόγκουτ είναι αντίθετος στη συμμετοχή τρανς παίκτριας στο γυναικείο πρωτάθλημα της Αυστραλίας

Η είσοδος τρανς μπασκετμπολίστριας στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Αυστραλίας κάποιους του έχει χαροποιήσει, κάποιους τους έχει προβληματίσει και τον πρώην σταρ του ΝΒΑ, Άντριου Μπόγκουτ, τον έχει… εκνευρίσει.

Στο μέλλον η Ομοσπονδία θα επανεξετάσεις αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ σκέφτεται να συνεργαστεί με τη Λέξι «σε μία προσπάθεια να βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας νέας πραγματικότητας και θα θέλαμε να μας παρέχει τη βοήθειά της και να μοιραστεί τις εμπειρίες της μαζί μας για να γίνουμε όλοι καλύτεροι». Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι «η ισορροπία της συμμετοχής, της δικαιοσύνης και της ανταγωνιστικής φύσης του αθλητισμού θα είναι πάντα ένας πολύπλοκος τομέας και ευχαριστούμε όσους ενεπλάκησαν στη διαδικασία γιατί διατήρησαν την ακεραιότητα και τον σεβασμό». 

Λέξι Ρότζερς printscreen

Από την πλευρά της η ίδια η αθλήτρια που σκόπευε να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας τόνισε πως «το μπάσκετ είναι ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Το γήπεδο είναι το μόνο μέρος που νιώθω ασφάλεια. Εκεί ανήκω, εκεί είμαι ελεύθερη», για να καταλήξει ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι έχω μια θέση ως αθλήτρια στο γυναικείο μπάσκετ».