Ένας Έλληνας, ένας Σλοβένος και ένας Κροάτης οι... εξαιρέσεις της Liga Endesa: 15 από τους 18 προπονητές είναι Ισπανοί!
i

Φώτης Κατσικάρης, Πάμπλο Λάσο / © IMAGO

Ένας Έλληνας, ένας Σλοβένος και ένας Κροάτης οι... εξαιρέσεις της Liga Endesa: 15 από τους 18 προπονητές είναι Ισπανοί!

Γιώργος Γαβριλάκης 12:00 - 12.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:11 - 12.09.2024

Στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την Liga Endesa, οι δεκαπέντε από τους δεκαοκτώ head coaches των ομάδων είναι Ισπανοί και ο Φώτης Κατσικάρης, ο Γιάκα Λάκοβιτς και ο Βέλικο Μίρσιτς χαλάνε την... πιάτσα.

Η αλήθεια είναι πως το ισπανικό μπάσκετ βρίσκεται σε ένα κομβικό και λίγο... άχαρο σημείο. Η παλιά φρουρά των παικτών υψηλού «βεληνεκούς» σιγά σιγά αποσύρεται και ήδη το έχουν κάνει κεντρικά πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας. Από τον Ναβάρο και τους Γκασόλ (Πάου και Μαρκ), μέχρι τον Ρούντι Φερνάντεθ και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, που προσφάτως... κρέμασαν φανέλες και παπούτσια.

Η παραγωγή νέων ταλέντων από την χώρα της ιβηρικής χερσονήσου δεν σταματά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σωρία επιλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον στο NBA, αγωνίζεται μόνο ένας Ισπανός και ναι μεν είναι ο Σάντι Αλντάμα είναι πρωταγωνιστής και παίκτης με ρόλο στους Μέμφις Γκρίζλις, αλλά δεν έχει... παρέα στην Αμερική.

Επίσης, ο αριθμός Ισπανών παικτών που έχουν θέση στα ρόστερ των ομάδων του πρωταθλήματος, που παραμένει το καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη, έχει περιοριστεί σε επίπεδα αρνητικών ρεκόρ. Την ίδια ώρα όμως, Ισπανοί προπονητές έχουν κατακλίσει την αγορά, έχουν φθάσει ως τον «μαγικό πλανήτη» με θέσεις-κλειδιά σε πάγκους ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος. Το πιο χαρακτηριστικό «φρέσκο» παράδειγμα είναι ο Τζόρντι Φερνάντεθ, εκλέκτορας της εθνικής ομάδας του Καναδά, αλλά πλέον και head coach των Μπρούκλιν Νετς.

Στην Ελλάδα ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν θα γινόταν βουλευτής!
ΜΠΑΣΚΕΤ

16:09 - 03.08.2024

Στην Ελλάδα ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν θα γινόταν βουλευτής!

Ένα πράγμα είναι που συσπειρώνει τους Έλληνες φιλάθλους: Η αντιπάθεια τους προς τον Ρούντι Φερνάντεθ. Ο Ισπανός ολοκλήρωσε στο Paris 2024, την σπουδαία του καριέρα και παραλίγο να το κάνει στο ματς κόντρα στην Ελλάδα, που σχεδόν συλλογικά και συνολικά, ως φίλαθλη χώρα, τον θεωρεί είρωνα, εριστικό, φαφλατά και θεατρίνο. Χαρακτηριστικά βέβαια, ανθρώπων που συχνάζουν για δεκαετίες στο ελληνικό κοινοβούλιο…

Εντός των συνόρων και πιο συγκεκριμένα εντός της Liga Endesa, που κάνει πρεμιέρα με την πρώτη της αγωνιστική το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 18 ομάδων, οι 15 εξ αυτών έχουν προπονητές Ισπανούς! Δηλαδή, σε ποσοστό ανώτερο του 83%.

Ντόπιοι βρίσκονται στην αγωνιστική διαχείριση της πρωταθλήτριας Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα, αλλά και της Μάλαγα, που πέρσι τερμάτισε με εντυπωσιακή κούρσα στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Η Μπασκόνια στο πρόσωπο του Πάμπλο Λάσο βρήκε έναν προπονητή που είναι σε θέση να γυρίσει τη σελίδα, αλλά και έναν δικό της άνθρωπο μιας πρόκειται για έναν προπονητή που γεννήθηκε στην Βιτόρια.

Η Βαλένθια πορεύεται με τον Πέδρο Μαρτίνεθ, ο οποίος στα 63 του χρόνια έχει στο βιογραφικό του 32 σεζόν στην Liga Endesa (!), ενώ υπάρχουν στη λίστα, νεότεροι και ανερχόμενοι. Όπως για παράδειγμα ο 34χρονος τεχνικός της νεοφώτιστης Γέιδα, Γκεράρντ Ενκουέντρα, ο οποίος είναι και μικρότερος σε ηλικία όλων.

Μόνο τρεις ομάδες δεν έχουν Ισπανούς προπονητές και η μία είναι η Χιρόνα του Φώτη Κατσικάρη. O 57χρονος Έλληνας τεχνικός, ο οποίος έχει γράψει... χιλιόμετρα στην Liga Endesa και έχει κάτσει στον πάγκο της Βαλένθια (2006-2008), της Μπιλμπάο (2010-2013), της Μούρθια (2015-2016), της Τενερίφης (2017-2018), της Γκραν Κανάρια (2019-2020) της Μάλαγα (2021-22) και κατά τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ανέλαβε την Χιρόνα.

Οι υπόλοιπες δύο εξαερίσεις που επιβεβαιώνουν τον ισπανικό κανόνα είναι ο Σλοβένος, Γιάκα Λάκοβιτς, o οποίος είναι ο προπονητής της Γκραν Κανάρια από το 2022, ενώ στην ισπανία με την Μπιλμπάο έκανε τα πρώτα του βήματα ως head coach και ο Βέλικο Μίρτσιτς.

O Κροάτης προπονητής, ο οποίος όπως και ο Λάκοβιτς στον Παναθηναϊκό ως παίκτης έπαιξε και εκείνος στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό (για λίγο το 2002), κατέχει τον ρόλο του αγωνιστικού διαχειριστή της Μπρέογκαν για τρίτη χρονιά και είναι ο τρίτος και τελευταίος η Ισπανός coach στην Ισπανία...

Οι προπονητές της Liga Endesa

Ομάδα

Προπονητής (χώρα)

Ηλικία (χρόνια εμπειρίας στο ισπανικό πρωτάθλημα)

Ρεάλ Μαδρίτης

Τσους Ματέο (Ισπανία)

55 ετών (7)

Μπαρτσελόνα

Χοάν Πενιαρόγια (Ισπανία)

55 ετών (11)

Μάλαγα

Ιμπόν Ναβάρο (Ισπανία)

48 ετών (11)

Βαλένθια

Πέδρο Μαρτίνεθ (Ισπανία)

63 ετών (32)

Μούρθια

Σίτο Αλόνσο (Ισπανία)

48 ετών (16)

Τενερίφη

Τσους Βιδορέτα (Ισπανία)

58 ετών (21)

Γκραν Κανάρια

Γιάκα Λάκοβιτς (Σλοβενία)

46 ετών (4)

Μανρέσα

Ντιέγκο Οκάμπο (Ισπανία)

48 ετών (4)

Μπασκόνια

Πάμπλο Λάσο (Ισπανία)

57 ετών (16)

Μπανταλόνα

Ντανιέλ Μιρέτ (Ισπανία)

39 ετών (2)

Ανδόρρα

Νάτσο Λεθκάνο (Ισπανία)

51 ετών (4)

Σαραγόσα

Πορφίριο Φισάκ (Ισπανία)

59 ετών (14)

Μπιλμπάο

Χάουμε Πονσαρνάου (Ισπανία)

53 ετών (15)

Χιρόνα

Φώτης Κατσικάρης (Ελλάδα)

57 ετών (13)

Γρανάδα

Πάμπλο Πιν (Ελλάδα)

41 ετών (3)

Μπρέογκαν

Βέλικο Μίρτσιτς (Κροατία)

53 ετών (5)

Κορούνια

Ντιέγκο Επιφάνιο (Ισπανία)

43 ετών (3)

Γέιδα

Γκεράρντ Ενκουέντρα (Ισπανία)

34 ετών (1)