Ποιος είναι ο Τζέραρντ Ενκουέντρα, ο νεότερος ηλικιακά προπονητής στη Liga Endesa

Ποιος είναι ο Τζέραρντ Ενκουέντρα, ο νεότερος ηλικιακά προπονητής στη Liga Endesa

Γιάννης Πάλλας 19:37 - 18.09.2024 / Ανανεώθηκε: 19:50 - 18.09.2024

Ο Τζέραρντ Ενκουέντρα σε ηλικία 34 ετών είναι ο νεώτερος προπονητής της Liga Endesa που καθοδηγεί τη Γέιδα

Έπειτα από 20 χρόνια η Γέιδα ανέβηκε στη Liga Endesa και ο Τζέραρντ Ενκουέντρα σε ηλικία 34 ετών γίνεται ο νεώτερος προπονητής που θα κοουτσάρει στο ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ!

Ο νεαρός τεχνικός μίλησε στη Marca για την άνοδο της ομάδας του και για τη δική του εμπειρία.

Ένας Έλληνας, ένας Σλοβένος και ένας Κροάτης οι... εξαιρέσεις της Liga Endesa: 15 από τους 18 προπονητές είναι Ισπανοί!
LIGA ENDESA

12:00 - 12.09.2024

Ένας Έλληνας, ένας Σλοβένος και ένας Κροάτης οι... εξαιρέσεις της Liga Endesa: 15 από τους 18 προπονητές είναι Ισπανοί!

Στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την Liga Endesa, οι δεκαπέντε από τους δεκαοκτώ head coaches των ομάδων είναι Ισπανοί και ο Φώτης Κατσικάρης, ο Γιάκα Λάκοβιτς και ο Βέλικο Μίρσιτς χαλάνε την... πιάτσα.

«Πάντα λέω ότι οι πρώτες μέρες της προπόνησης καθορίζουν το ρυθμό για όλη τη χρονιά, οπότε δουλεύω σκληρά για να τους κάνω να πουν: ‘’Αυτός ο τύπος είναι τρελός’’» εξηγεί.

Μ’ αυτό το πάθος ζει το μπάσκετ και μ’ αυτό οδήγησε την Γέιδα πέρσι σ’ ένα εντυπωσιακό φινάλε, όπου είχε 14 συνεχόμενες νίκες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στο Final Four στη Μαδρίτη απέναντι στην Εστουντιάντες (70-85). «Πριν βγω στο γήπεδο είπα σε έναν βοηθό και στον αθλητικό διευθυντή: «Είμαι κουρασμένος να υποφέρω. Μας αξίζει ένα τέλειο παιχνίδι. Και έγινε» θυμήθηκε.

Αυτή ήταν η κορύφωση στην καριέρα ενός παιδιού που ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο στην πέμπτη δημοτικού πριν στραφεί στο μπάσκετ.

Πέρασε τρεις σεζόν ως βοηθός προπονητή στην EBA League και στη συνέχεια ηγήθηκε ως πρώτος προπονητής της Παντίνιας την οποία ανέβασε στη LEB Plata το 2019. Δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε στη Γέιδα, με την οποία επέστρεψε στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Στα 34 του χρόνια, θεωρεί τον εαυτό του έναν «απαιτητικό» προπονητή που του αρέσει το «γρήγορο παιχνίδι και η αφοσίωση των παικτών στο πλάνο. Υπάρχουν πράγματα που οραματίζομαι στο μυαλό μου και πρέπει να γίνονται».

Οι επιρροές του είναι από τον Πέδρο Μαρτίνεθ, ο οποίος «σε αυτή τη φιλοσοφία του γρήγορου παιχνιδιού είναι μάστερ». Του άρεσε επίσης «το οργανωμένο παιχνίδι και η τακτική που είδε αππό τον Γιασικεβίτσιους στη Μπαρτσελόνα», ενώ έδωσε μεγάλη σημασία στους «κανόνες τακτικής του Σίτο Αλόνσο».

Στη Liga Endesa πλέον αναμένεται να ανταγωνιστεί μερικά από τα είδωλά του και δεν φαίνεται να επηρεάζεται.

«Έχω ανταλλάξει ένα μήνυμα με μερικούς από αυτούς και με συγχαίρουν για την προαγωγή μου και με καλωσόρισαν στη Liga. Τους σέβομαι πολύ, αλλά όταν είμαι στο γήπεδο μεταμορφώνομαι, είμαι διαφορετικός και θέλω να κερδίζω» επισημαίνει.

Βέβαια, στο ντεμπούτο του σε ηλικία 34 ετών στη Liga Endesa, απέχει πολύ από το ρεκόρ του Αρτούρο Ορτέγκα που κοουτσάρισε την Χουέσκα όταν ήταν μόλις 23 ετών!

Ο προπονητής της Γέιδα θα είναι νεώτερος από πάρα πολλούς παίκτες που θα πατήσουν το παρκέ μεταξύ των οποίων τον Μαρσελίνιο Χουέρτας, τον Γκιόργκι Σερμαντίνι, τον Άαρον Ντόρνεκαμπ, τον Άντε Τόμιτς, τον Έι Τζέι Σλότερ, τον Ζόραν Ντράγκιτς, τον Σκοτ Μπάμφορντ και τον Σέρχιο Γιούλ.

«Έχουμε τον Κένι Χάσμπρουκ, ο οποίος είναι 38 ετών. Στη ζωή μου έχω προπονήσει παίκτες μεγαλύτερους από εμένα, με τους νεότερους παίκτες ήμουν πολύ τυχερός» θυμάται.

Για την πρώτη του σεζόν στην Liga Endesa, εξήγησε: «Να σωθούμε. Χρειάστηκαν πολλά πράγματα για να φτάσουμε εδώ. Δεν υπάρχει ελίτ μπάσκετ στη Γέιδα εδώ και 19 χρόνια. Θέλουμε να σωθούμε».

Το ντεμπούτο στην Liga Endesa θα γίνει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, κόντρα στην Σαραγόσα. Μάλιστα, τις πρώτες οκτώ ημέρες, οι παίκτες της Γέιδα θα αντιμετωπίσουν Μπαρτσελόνα, Μάλαγα, Μπασκόνια και Ρεάλ. «Πρέπει να προσπαθήσεις να τους πολεμήσεις όλους και να είσαι μια ανταγωνιστική ομάδα» υποστηρίζει.

Οι ηλικίες των προπονητών της Liga Endesa:

1. Πέδρο Μαρτίνεθ (Βαλένθια) 63

2. Πορφίριο Φισάκ (Σαραγόσα) 59

3. Τσους Βιντορέτα (Τενερίφη) 58

4. Φώτης Κατσικάρης (Χιρόνα) 57

5. Πάμπλο Λάσο (Μπασκόνια) 56

6. Ζοάν Πενιαρόγια (Μπαρτσελόνα) 55

7. Τσους Ματέο (Ρεάλ Μαδρίτης) 55

8. Ζομ Πονσερνάου (Μπιλμπάο) 53

9. Βέλικο Μρσιτς (Μπρεογκάν) 53

10. Νάτχο Λεζκάνο (Ανδόρα) 51

11. Σίτο Αλόνσο (Μούρθια) 48

12. Ντιέγκο Οκάμπο (Μανρέσα) 48

13. Ίμπον Ναβάρο (Μάλαγα) 48

14. Ντιέγκο Επιφάνιο (Κορούνια) 46

15. Γιάκα Λάκοβιτς (Γκραν Κανάρια) 46

16. Πάμπλό Πιν (Γρανάδα) 41

17. Ντάνιελ Μιρέτ (Μπανταλόνα) 39

18. Τζεράρντ Ενκουέντρα (Γέιδα) 34.