Ο Κουρτινάϊτις διαδέχθηκε στον Μακσβίτις στον πάγκο της Εθνικής Λιθουανίας

Ο Κουρτινάϊτις διαδέχθηκε στον Μακσβίτις στον πάγκο της Εθνικής Λιθουανίας

Γιάννης Πάλλας 17:02 - 01.10.2024 / Ανανεώθηκε: 17:02 - 01.10.2024

Τον αντικαταστάτη του Κάζις Μακσβίτις στο πρόσωπο του Ρίμας Κουρτινάϊτις βρήκε η ομοσπονδία της Λιθουανίας για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας

Με τον Ρίμας Κουρτινάϊτις θα πορευτεί η Εθνική Λιθουανίας τα επόμενα χρόνια, καθώς διαδέχεται στην άκρη του πάγκου τον Κάζις Μακσβίτις.

Η Λιθουανική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο 64χρονος τεχνικός θα αναλάβει τη θέση του ομοσπονδιακού μετά την αποχώρηση του Κάζις Μακσβίτις το καλοκαίρι.

Ο Ρίμας Κουρτινάϊτις αναλαμβάνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του σε μια περίοδο που η Εθνική ομάδα βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι μετά από μια τριετία που επικρίθηκε έντονα για τις χαμηλές επιδόσεις της.

Η Λιθουανία κατέλαβε μόλις την 15η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2022, τη χαμηλότερη της ομάδας στην ιστορία της διοργάνωσης.

Επίσης, την 6η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ακολούθησε μια αποτυχία να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι μετά από μια ήττα από το Πουέρτο Ρίκο στο Προολυμπιακό τουρνουά.

Ο Κουρτινάϊτις έχει προϊστορία με την Εθνική ομάδα, καθώς ήταν ο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει τα «ηνία» το 2009, όταν κέρδισε τέσσερις τίτλους με την τότε Λιέτουβος Ρίτας - το Λιθουανικό πρωτάθλημα, το Κύπελλο Λιθουανίας, τη VTB League και το EuroCup.

Τότε, ο Κουρτινάϊτις ήταν άμεσος συνεργάτης του Ραμούνας Μπουτάουτας στην εθνική ομάδα και θεωρούνταν ο διάδοχος στην άκρη του πάγκου, όμως επελέγη τελικά ο Κεστούτις Κεμζούρα να ηγηθεί της προσπάθειας που οδήγησε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Το ντεμπούτο του Ρίμας Κουρτινάϊτις στο «τιμόνι» της Εθνικής Λιθουανίας θα γίνει κατά τη διάρκεια των δύο αγώνων με τη Βόρεια Μακεδονία τον Νοέμβριο στο πλαίσιο των Προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025.