Ο Φρανσίσκο «σκότωσε» την Μπαρτσελόνα

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο

Ο Φρανσίσκο «σκότωσε» την Μπαρτσελόνα

Απόστολος Μαυράκης 22:00 - 03.10.2024 / Ανανεώθηκε: 00:19 - 04.10.2024

Η Ζαλγκίρις μπήκε πολύ δυνατά στην εντός έδρας αναμέτρησή της κόντρα στην Μπαρτσελόνα και βρέθηκε μπροστά στο ημίχρονο, με τους Καταλανούς να αντιδρούν και να ισοφαρίζουν στο τρίτο δεκάλεπτο. Ένα σόου ωστόσο του Σιλβέν Φρανσίσκο με 15 πόντους στα τελευταία τέσσερα λεπτά έδωσε τη νίκη στην Ζαλγκίρις με 74-67.

Η πρεμιέρα της φετινής Euroleague για την Ζαλγκίρις ήρθε με μία νίκη-statement. Οι Λιθουανοί επικράτησαν της Μπαρτσελόνα στην εντός έδρας αναμέτρησή του με 74-67, υπό μια τρομερή ατμόσφαιρα στο «Zalgirio Arena».

Οι Λιθουανοί ξεκίνησαν με φοβερό τρόπο το παιχνίδι και με έναν άριστο Ίγκνας Μπραζντέικις βρέθηκαν μπροστά στο ημίχρονο. Παρόλα αυτά με ένα 7-17 επιμέρους σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο η Μπάρτσα επέστρεψε, πριν όμως πει την τελευταία του λέξη ο Σιλβέν Φρανσίσκο με 15 πόντους στα τελευταία 4 λεπτά και δώσει στην ομάδα του μια ασφαλή διαφορά, την οποία δεν άφησε ποτέ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Από την αρχή του αγώνα και έχοντας ως κινητήρια δύναμη τον κόσμο της, η Ζαλγκίρις έβαλε δύσκολα στην Μπαρτσελόνα. Οι Λιθουανοί με τον «άχαστο» Ίγκνας Μπραζντέικις των 6 πόντων (3/3 εντός πεδιάς), βρέθηκαν να προηγούνται ακόμη και με 6 πόντους στα μέσα του δεκαλέπτου.

Οι Καταλανοί παρόλα αυτά προσπάθησαν να μειώσουν και «σφίγγοντας» την άμυνα τους κατάφεραν να βρουν πόντους στην επίθεση, φέρνοντας το παιχνίδι στον πόντο (15-14). Δύο τρίποντα όμως από τους Φρανσκίσκο και Γκεντράιτις στα τελευταία δυόμησι λεπτά έβαλαν μπροστά με 7 τους Λιθουανούς και έκλεισαν κάπως έτσι το πρώτο δεκάλεπτο με το 21-14.

«Βασιλιάς» του Βερολίνου ο Παναθηναϊκός, υποκλίθηκε και η Άλμπα στον δρόμο για το back-to-back
EUROLEAGUE

21:24 - 03.10.2024

«Βασιλιάς» του Βερολίνου ο Παναθηναϊκός, υποκλίθηκε και η Άλμπα στον δρόμο για το back-to-back

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έπαιξε όσο χρειάστηκε για να επικρατήσει 87-77 της Άλμπα Βερολίνου στην πρεμιέρα της EuroLeague, με κορυφαίους τους Ματίας Λεσόρ και Κέντρικ Ναν, αλλά καθοριστικό τον αρχηγό του Κώστα Σλούκα.

Στα πρώτα λεπτά 3 της δεύτερης περιόδου η Μπαρτσελόνα έμεινε «άσφαιρη», γεγονός που η Ζαλγκίρις εκμεταλλεύτηκε και πήρε το πρώτο της διψήφιο προβάδισμα στο παιχνίδι, με 4 πόντους να κάνει το 25-14. Η «Μπάρτσα» ωστόσο δεν αφέθηκε στην μοίρα της και με πρωτοστάτες τους Λαπροβίτολα, Βέσελι και Μετού μείωσε την διαφορά σε μονοψήφιο (32-26).

Οι Λιθουανοί δεν ήθελαν με τίποτα όμως να ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων το προβάδισμα που είχαν χτίσει και με ένα επιμέρους 11-5 στα τελευταία 4 λεπτά έκλεισαν το ημίχρονο με το υπέρ τους 43-31. Ο 43ος πόντος της Ζαλγκίρις μάλιστα ήρθε με μπάζερ-μπίτερ του Ίγκνας Μπραζντέικις, που έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 10 πόντους.

Ο λόγος του Πεναρόγια στα αποδυτήρια κατά την διάρκεια του ημιχρόνου πρέπει να ήταν... φωτιά και λαύρα, αφού οι παίκτες της Μπαρτσελόνα μπήκαν «άλλοι άνθρωποι» στο δεύτερο μέρος. Το επιμέρους 2-11 στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου το επαληθεύει αυτό, αφού τόσο αυντικά όσο και επιθετικά οι Καταλανοί δεν θύμιζαν σε καμία περίπτωση τον εαυτό που είχαν στο πρώτο εικοσάλεπτο.

Δυο λεπτά πριν την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου η Μπαρτσελόνα ισοφαρίζει στο 48-όλα και πλέον το παιχνίδι τίθεται υπό πολύ διαφορετικούς όρους. Έκτοτε, μόλις 2 πόντοι μπήκαν και αυτοί από τον Ουλάνοβας, δίνοντας στην Ζαλγκίρις το ισχνό προβάδισμα των δυο με την λήξη της περιόδου (50-48).

Οι Λιθουανοί στα πρώτα σχεδόν τρία λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου δεν δέχθηκαν καλάθι και έστειλαν την διαφορά στους 9 (57-48). Η απάντηση της Μπάρτσα όμως δεν άργησε και πλησίασε, όμως ο Σιλβέν Φρανσίσκο το «πήρε» πάνω του και με 15 (!) πόντους έδωσε στην ομάδα του ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, το οποίο έφτανε για την πρώτη νίκη της Ζαλγκίρις στην χρονιά με το τελικό 74-67.

MVP

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο των 19 πόντων με τα 4/6 τρίποντα, τα 4 ριμπάουντ, τις 3 ασίστ και το 1 κλέψιμο, έχοντας συνολικά 19 βαθμούς στην κλίμακα αξιολόγησης.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα τελευταία 4,30 λεπτά, όπου ο Φρανσίσκο «έπιασε» δουλειά με 15 πόντους και μάλιστα 3 τρίποντα, διαμορφώνοντας την τελική εικόνα του αγώνα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Στην επόμενη αγωνιστική της Euroleague η Ζαλγκίρις θα φιλοξενηθεί στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό (Παρασκευή 11/10 και ώρα 21:15), ενώ η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Αλμπα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» την ίδια μέρα και ώρα 21:30.

00:17 - 04.10.2024

Ζάλγκιρις - Μπαρτσελόνα 74-67: Τα highlights της αναμέτρησης

Δείτε τις καλύτερες φάσεις από τη νίκη Ζάλγκιρις κόντρα στην Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα της Euroleague.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-14, 43-31, 50-48, 74-67

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Τρινκιέρι): Μπουτσκεβίτσιους 6, Γκιεντράιτις 7, Μπραζντέικις 17, Μπιρούτις 3, Γουάλας 6, Φρανσίσκο 19, Λεκαβίτσιους , Σιρβίντις 8, Σμάιλαγκιτς , Μίτσελ 6, Ουλάνοβας 2, Ντάνστον

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πεναρόγια): Άντερσον 4, Πάρκερ 11, Πάντερ 11, Σατοράνσκι 2, Ερνανγκόμεθ 8, Νούνιεζ, Λαπροβίτολα 12, Αμπρίνες 5, Μετού 7, Βέσελι 7.

Δείτε το Play by play του αγώνα εδώ

Sportal Euroleague Show με την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα: