Από την Αμερική μέσω Κίνας στην Euroleague: Η πορεία του Λορέντζο Μπράουν μέχρι τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό (vids)
i

© Intime

Από την Αμερική μέσω Κίνας στην Euroleague: Η πορεία του Λορέντζο Μπράουν μέχρι τον ερχομό του στον Παναθηναϊκό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:41 - 24.06.2024 / Ανανεώθηκε: 15:58 - 24.06.2024

Είναι Αμερικάνος, έχει δουλέψει στην Κίνα και έχει γίνει Ισπανός. Ο Λορέντζο Μπράουν ουσιαστικά δημιουργεί στον Παναθηναϊκό συνθήκες Super Team, αλλά πώς έφθασε ο 34χρονος γκαρντ από το Ρόκφορντ του Ιλινόις σε αυτό το επίπεδο;

Ο Λορέντζο Μπράουν έχει ένα κοινό με τα iphone. «Σχεδιάστηκε» στην Αμερική, αναπτύχθηκε... κατασκευαστικά στην Κίνα και τελικά κατέκλισε την αγορά της Ευρώπης.

Πριν καταλήξει να γίνει ο άνθρωπος που στην πραγματικότητα μετατρέπει τον Παναθηναϊκό, που είναι ήδη κατακτητής της Euroleague, σε ένα είδος super team, ο 34χρονος γκαρντ ακολούθησε μία διαδρομή σε τρεις διαφορετικές ηπείρους, επιλέγοντας τελικά την γηραιότερη εξ αυτών για να παρουσιάσει το άπλετο ταλέντο του.

Έφθασε στην Αθήνα ο Μπράουν: «Με διάλεξε ο Αταμάν για να κάνω τους συμπαίκτες μου καλύτερους» (vids)
EUROLEAGUE

14:23 - 24.06.2024

Έφθασε στην Αθήνα ο Μπράουν: «Με διάλεξε ο Αταμάν για να κάνω τους συμπαίκτες μου καλύτερους» (vids)

Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/6) έφθασε στην Αθήνα ο Λορέντζο Μπράουν. Ο Αμερικανός γκαρντ, που αποτελεί την πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού, στις πρώτες του δηλώσεις ξεκαθάρισε μονομιάς ποιος είναι ο στόχος του...

Βέβαια, πριν το 2022 ο Μπράουν δεν ήταν (ή έστω κακώς δεν θεωρούνταν) η σπουδαία περίπτωση παίκτη που είναι σήμερα. Ένας οργανωτής και εκτελεστής που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όποια ομάδα κι αν αγωνιστεί. Ακόμα και στην εθνική Ισπανίας, στην οποία κατέχει θέση και υπηκοότητα και την οποία οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης ως ο MVP στο EuroBasket της Γερμανίας, που έγινε πριν από δύο καλοκαίρια. Τότε βέβαια, που στον τελικό κόντρα στη Γαλλία, ένας συμπαίκτης του πλέον στον Παναθηναϊκό, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, είχε βάλει 27 πόντους με πέντε τρίποντα.

Ο Λορέντζο Μπράουν, ήταν πάντα ένας αξιόπιστος γκαρντ, αλλά τελικά κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο ποιοτικούς στο επίπεδο της Euroleague. Πριν όμως, φθάσει εκεί, η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και βάση της δράσης του -τα πρώτα χρόνια- ήταν το NBA.

O Μπράουν, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ (2013), πανεπιστήμιο από το οποίο είχε αποφοιτήσει 29 χρόνια πριν από αυτόν, ο Μάικλ Τζόρνταν, έγινε Draft Pick από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Οι Φιλαδέλφεια Σίξερς του έδωσαν αρχικά την ευκαιρία να παίξει στον «μαγικό πλανήτη». Ποτέ του όμως, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε σημείο που θα έκανε ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Έπαιξε στη Φιλαδέλφεια, στη Μινεσότα στο Φοίνιξ και το 2016 έφυγε για πρώτη φορά εκτός των συνόρων. Πήγε στην Κίνα, κατ' αρχάς για να αυξήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και να πάρει αυτοπεποίθηση. Εκεί επέστρεψε μετά και την δεύτερη μη επιτυχημένη προσπάθεια στο ΝΒΑ, που την έκανε τη διετία 2017-2019 με τους Τορόντο Ράπτορς.

Συνολικά στην Κίνα ο Μπράουν εργάστηκε μιάμιση αγωνιστική σεζόν. Ώσπου, το 2019 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το έκανε για τον Ερυθρό Αστέρα και ως rookie στην Euroleague, σε ηλικία 29 ετών, έκανε αμέσως αίσθηση.

Είχε 12,3 πόντους και 4,6 ασίστ, στατιστικά στοιχεία που του έδωσαν μία μεταγραφή με περισσότερα λεφτά στην Φενέρμπαχτσε. Μόνο που στην Τουρκία δεν συνέχισε από εκεί που το είχε αφήσει. Τα νούμερά του έπεσαν (8,6 πόντοι και 3,5 ασίστ) και η συνεργασία του με την ομάδα της Κωνσταντινούπολη έληξε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του σεζόν.

Τότε ήταν που επέλεξε να πάει στη Ρωσία. Και η απόφασή του αυτή ήταν η πιο κομβική στην καριέρα του. Έπαιξε με την Ούνιξ Καζάν μία χρονιά και τότε ήταν που έγινε ο Μπράουν που όλοι αναγνωρίζουν σήμερα.

Το 2021-22 ήταν εξαιρετική σεζόν γι' αυτόν. Κατέγραψε τα καλύτερα στατιστικά της καριέρας του (17,3 πόντοι, 6,1 ασίστ και 3,4 ριμπάουντ), ενώ μετά τις υποχρεώσεις του με την σύλλογο που ανήκε, έβαλε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος του με την Ισπανία, ως ο νατουραλιζέ τους, στο Eurobasket του 2022.

Ακολούθως έφυγε από την παγωμένο Καζάν και βρέθηκε στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Στο Τελ Αβίβ συγκεκριμένα και φόρεσε τη φανέλα της Μακάμπι, με τη γνωστή και μη εξαιρετέα παρουσία του. Τώρα την έβγαλε και έβαλε την πράσινη του Παναθηναϊκού, με σκοπό έναν και μοναδικό: Ο επτάστερος να γίνει οκτάστερος και αυτός να κατακτήσει την Euroleague για πρώτη φορά στην καριέρα του.