Πέρασαν 31 χρόνια από την μέρα που ο Μάικλ Τζόρνταν σόκαρε το παγκόσμιο μπάσκετ

Μάικλ Τζόρνταν

i

© IMAGO

Πέρασαν 31 χρόνια από την μέρα που ο Μάικλ Τζόρνταν σόκαρε το παγκόσμιο μπάσκετ

Μιχάλης Καλογήρου 14:07 - 06.10.2024 / Ανανεώθηκε: 14:11 - 06.10.2024

Σαν σήμερα το 1993 ο «MJ» αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, ανακοινώνοντας την απόσυρσή του σε ηλικία μόλις 30 ετών

Βρισκόμαστε στο 1993. Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο του «three-peat» με τους Σικάγο Μπούλς. Στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο «MJ» σοκάρει το παγκόσμιο μπάσκετ, όταν ανακοινώνει πως αποσύρεται από το NBA σε ηλικία 30 ετών. Σε μια live συνέντευξη τύπου ο Τζόρνταν αναφέρει τους λόγους της απόφασής του αυτής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα έχω καταφέρει σε αυτό το μικρό -αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μικρό- διάστημα στο NBA. Δεν θεωρώ ότι έχω κάτι άλλο να αποδείξω. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ το μπάσκετ, απλώς δεν έχω πλέον το κίνητρο για να παίζω αυτό το άθλημα».

Οι θεωρίες γύρω από την απόφασή του

Οι πρώτες θεωρίες συνομωσίας είχαν ήδη αρχίσει. Πολλοί ισχυρίζονται πως η δολοφονία του πατέρα του μόλις 3 μήνες πριν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του. Άλλοι θεώρησαν πως το σκάνδαλο με τον τζόγο οδήγησε σε τιμωρία του Τζόρνταν από την ίδια την λίγκα (κάτι που αρνήθηκε 2 φορές ο Ντέιβιντ Στέρν, ο τότε κομισάριος του NBA). Για την ιστορία, ο «MJ» είχε απαθανατιστεί μια μέρα πριν τον 2ο αγώνα των τελικών περιφέρειας του 1992, να τζογάρει σε καζίνο στο Νιού Τζέρσεϊ. Ο ίδιος ο Μάικλ, στην αυτοβιογραφία του, είχε γράψει ότι προετοίμαζε την απόσυρσή του ήδη από τις αρχές του 1992, ενώ τόνισε πως οι Ολυμπιακοί αγώνες εκείνου του έτους (χρυσό μετάλλιο για τις ΗΠΑ), ενίσχυσαν την έλλειψη κινήτρου που είχε.

Το νέο κεφάλαιο στον χώρο του Baseball

Παρά τις αντιδράσεις παικτών, οπαδών και φίλων του, ο σταρ των Σικάγο Μπούλς έμοιαζε αποφασισμένος. Η απουσία του από τα γήπεδα πάντως, κράτησε μόλις λίγους μήνες. Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους ο Τζόρνταν επέστρεψε στο Σικάγο, απλώς σε...διαφορετικό άθλημα. Ένας παίκτης που σάρωνε άλλοτε τα παρκέ του μπάσκετ, ετοιμαζόταν πλέον να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο χώρο του μπέιζμπολ. Παρά το γεγονός ότι υπέγραψε με τους Σικάγο Ουάιτ Σοκς του MLB, ο Μάικλ δεν προοριζόταν για τα μεγάλα σαλόνια, αλλά για το MiLB δηλαδή την λίγκα με τις θυγατρικές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας (κάτι σαν την σημερινή G-League στο μπάσκετ). Ο ίδιος είχε πει πως η απόφασή του αυτή ήταν για να τιμήσει τον πατέρα του ο οποίος πάντα ήθελε να τον δει ως παίκτη του MLB.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να... επιτεθεί στο NBA: Δέκα χρόνια μετά την απόσυρση του Κιριλένκο βρέθηκε το ταλέντο που προορίζεται για τον «μαγικό πλανήτη»
ΜΠΑΣΚΕΤ

10:46 - 06.10.2024

Η Ρωσία ετοιμάζεται να... επιτεθεί στο NBA: Δέκα χρόνια μετά την απόσυρση του Κιριλένκο βρέθηκε το ταλέντο που προορίζεται για τον «μαγικό πλανήτη»

Εδώ και χρόνια στο NBA δεν αγωνίζεται κανένας Ρώσος. Ο Αντρέι Κιριλένκο ήταν ο τελευταίος πρωταγωνιστής της χώρας στον «μαγικό πλανήτη» και δέκα χρόνια μετά την απόσυρσή του, ακόμα αναζητείται ο... επόμενος! Τώρα όμως, εντοπίστηκε, καθώς ο 18χρονος Εγκόρ Ντεμίν, εγκατέλειψε προσφάτως την Ρεάλ Μαδρίτης, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται σύντομα να «εισβάλει» στο Draft και να βαδίσει στα χνάρια του «AK-47».

Στα του μπέιζμπολ, ο «MJ» έκανε το ντεμπούτο του στις 8 Απριλίου του 1994 με τους Μπέρμιγχαμ Μπάρονς (την θυγατρική ομάδα των Σικάγο Ουάιτ Σοκς). Τα στατιστικά του στο MiLB δεν ήταν άσχημα, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν...μπασκετμπολίστα. Μέτρησε 3 «Home Runs» και 51 «κλεμμένες» βάσεις. Παράλληλα, εμφανίστηκε και στο τοπικό πρωτάθλημα της πολιτείας της Αριζόνα με τους Σκότσντειλ Σκόρπιονς.

Η απεργία του 1994-1995

Η σύντομη παρουσία του Τζόρνταν στον χώρο του Baseball έληξε, εξαιτίας της απεργίας του 1994. Αιτία της απεργίας ήταν το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων ήθελαν να ενσωματώσουν στο MLB το Salary Cap, αλλά και το ότι δεν είχε βρεθεί νέα συμφωνία για τον διαμοιρασμό των κερδών. Η απεργία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1994 και είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των εναπομείναντων αγώνων κανονικής περιόδου, αλλά και των playoff εκείνης της σεζόν. Η απεργία αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα στην ιστορία του MLB και είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν συνολικά 948 αγώνες. Που κολλάει ο Τζόρνταν όμως σε όλο αυτό; Ο «MJ» άφησε το baseball υπό τον φόβο ότι θα γίνει ένας «replacement player».

Ο όρος αυτός αφορά παίκτες οι οποίοι επιστρατεύονται σε καιρούς απεργίας για να αντικαταστήσουν τους απεργούντες παίκτες. Κάτι σαν αθλητικοί μισθοφόροι δηλαδή. Οι «αντικαταστάτες» δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην λίγκα και θα πληρώνονταν 5.000 ευρώ για την παρουσία τους στις προπονήσεις και άλλα 5.000 αν κατάφερναν να μπουν στο ρόστερ της ομάδας στην έναρξη της σεζόν. Η πλειοψηφία των παικτών αυτών, ήταν παίκτες του MiLB που έψαχναν μια ευκαιρία στα μεγάλα σαλόνια. Έτσι λοιπόν, ο Τζόρνταν έκρινε πως δεν τον ενδιέφερε να είναι απλά ένας παίκτης-αντικαταστάτης που μόλις η απεργία έληγε, θα επέστρεφε στο MiLB.

Η επιστροφή

Η μεγάλη μέρα της επιστροφής έφτασε. Στις 18 Μαρτίου του 1995 ο MJ ανακοίνωσε την επιστροφή του στα παρκέ με τον ίδιο τρόπο που ανακοίνωσε το αντίο του, με μια συνέντευξη τύπου. Χρειάστηκαν μόνο 2 λέξεις για να διαμορφωθεί μια από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές στην ιστορία του NBA και του αθλήματος γενικότερα. Πρόκειται φυσικά για το μεγάλο «I'm Back», που προκάλεσε τρόμο στην λίγκα. 24 ώρες μετά η επιστροφή του ήταν γεγονός. Ο 3 φορές πρωταθλητής (μέχρι εκείνο το σημείο) φορούσε ξανά τα κόκκινα του Σικάγο. Αντίπαλοι, οι Ιντιάνα Πέισερς με τον Τζόρνταν να σημειώνει 19 πόντους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ακολούθησαν 3 ακόμη συνεχόμενα πρωταθλήματα NBA, 3 Finals MVP, 2 βραβεία MVP και πόσες επιλογές σε All-Star, ομάδες All-NBA και καλύτερης αμυντικής 5αδας.

Η επιστροφή του 1995 δεν ήταν και η μοναδική φορά που ο Τζόρνταν έκανε την επανεμφάνισή του. Το 1999 έμελλε να αποσυρθεί για 2η φορά, προτού επιστρέψει και πάλι δύο χρόνια μετά, για χάρη των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.