Το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Αμαρουσίου ήταν... ελληνικό!
i

Φάνης Κουμπούρας, Μάικ Μπατίστ / © INTIME

Το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Αμαρουσίου ήταν... ελληνικό!

Απόστολος Μαυράκης 12:48 - 09.10.2024 / Ανανεώθηκε: 12:54 - 09.10.2024

Η Τετάρτη 9/10 αποτελεί μια ημέρα-ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία του Αμαρουσίου, αφού σηματοδοτεί την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από 14 χρόνια. Ποιο ήταν όμως το τελευταίο του ευρωπαϊκό ματς και τί πορεία διέγραψε την σεζόν 2009/2010 στην Euroleague;

Η περιοχή του Αμαρουσίου προετοιμάζεται για ένα μεγάλο βράδυ στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Την Τετάρτη 9/10, οι Αμαρουσιώτες υποδέχονται την σουηδική Νόρκεπινγκ για την πρώτη αγωνιστική του Europe Cup.

Το ματς αυτό είναι ιστορικής σημασίας για την ομάδα, αφού σηματοδοτεί το ευρωπαϊκό comeback της μετά από 14 ολόκληρα χρόνια... ξηρασίας. Για να βρούμε την τελευταία συμμετοχή του Αμαρουσίου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, πρέπει να ανατρέξουμε στο... βιβλίο ιστορίας της Euroleague της σεζόν 2009/2010.

Το φορμάτ της διοργάνωσης τότε ήταν διαφορετικό από ότι σήμερα. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση αποτελούταν από 4 ομίλους των 6 ομάδων, από τους οποίους η πρώτη τετράδα περνούσε στην επόμενη φάση, ονόματι Top-16.

Εκεί, υπήρχαν 4 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, από τους οποίους περνούσε η πρώτη δυάδα στα προημιτελικά της διοργάνωσης και από αυτό το σημείο και μετά, η μορφή παραμένει ίδια μέχρι και σήμερα (σειρά προημιτελικών και Final-Four).

Για την regular season της χρονιάς 2009/2010 λοιπόν της Euroleague, το Μαρούσι βρέθηκε στον τρίτο όμιλο με τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Τσεντεβίτα, Βίρτους Ρόμα, Κάχα Λαμποράλ (νυν Μπασκόνια) και Μακάμπι Τελ-Αβίβ.

Βετούλας: «Θα μας κάνει καλό η Ευρώπη, χρειάζεται εμπιστοσύνη και πνευματική σταθερότητα»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

16:48 - 08.10.2024

Βετούλας: «Θα μας κάνει καλό η Ευρώπη, χρειάζεται εμπιστοσύνη και πνευματική σταθερότητα»

Ο προπονητής του Αμαρουσίου, Νίκος Βετούλας, μίλησε ενόψει της πρεμιέρας της ομάδας του στο FIBA Europe Cup και για το πόσο καλό θα κάνουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια στους παίκτες του.

Η ομάδα των βορείων προαστίων κατάφερε να πάρει οριακά την πρόκρισή της στο Top-16 υπερνικώντας στην ισοβαθμία (4-6) την Βίρτους Ρόμα, από την οποία είχε πάρει την διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Στην εν λόγω φάση το Μαρούσι προκρίθηκε με Μπαρτσελόνα, Παρτιζάν και τον πρωταθλητή της προηγούμενης χρονιάς... Παναθηναϊκό! Μάλιστα, οι κιτρινόμαυροι μπήκαν τρομερά στον όμιλο, αφού μετά την ήττα τους στην πρεμιέρα από την Μπαρτσελόνα (79-69) ακολούθησαν δύο νίκες κόντρα σε Παναθηναϊκό (80-78) και Παρτιζάν (57-49).

Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη για το Μαρούσι και κάπως έτσι σημειώνοντας 3 σερί ήττες, έμεινε εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας για την χρονιά εκείνη και τις επόμενες... 14!

Άξιο αναφοράς μάλιστα είναι το γεγονός πως το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Αμαρουσίου, είναι εκείνο κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 11 Μαρτίου του 2010. Στο ματς αυτό οι πράσινοι επικράτησαν με 82-79 κάνοντας... χαλάστρα στους Αμαρουσιώτες, αφού άμα εκείνοι κέρδιζαν θα ισοβαθμούσαν με την Παρτιζάν, έχοντας υπέρ τους την μεταξύ τους διαφορά και θα προκρίνονταν στα προημιτελικά της διοργάνωσης!

Παρακάτω τα τελευταία λεπτά της εν λόγω αναμέτρησης:

Το ρόστερ του Αμαρουσίου εκείνης της χρονιάς μάλιστα προπονούσε ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, ενώ αποτελούταν από παίκτες όπως ο Μιχάλης Πελεκάνος, ο Δημήτρης Μαυροειδής, ο Κώστας Καϊμακόγλου και ο Πατ Καλάθης.

Το Μαρούσι ευελπιστεί να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό στερέωμα ως υπολογίσιμη δύναμη, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τετάρτης στις 20:15 στον εντός έδρας αγώνα κόντρα στη Νόρκεπινγκ. Οι άλλες δυο ομάδες που θα έχει να αντιμετωπίσει το Μαρούσι είναι η βελγική Σαρλεουά και η Σαμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.