Ο Νίκολα Μίροτιτς μίλησε στο SKWEEK για την παιδική του ηλικία, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ευρωλίγκα, το NBA, αλλά και την εθνική Ισπανίας.
Ο Νίκολα Μίροτιτς αποτελεί ένα από τα πιο hot ονόματα της Euroleague τα τελευταία χρόνια και μετά τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα, είχε γίνει ένας... χαμός για το που θα συνεχίσει την καριέρα του. Ο πολύπειρος φόργουορντ μίλησε για την παιδική του ηλικία, τον μεγάλο στόχο της Euroleague και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την εθνική Ισπανίας.
14:42 - 07.01.2025
Μίροτιτς: «Δεν ένιωσα Ισπανός - Είμαι Μαυροβούνιος/Σέρβος χριστιανός»
Ο Νίκολα Μίροιτς έκανε μία σκληρή τοποθέτηση σχετικά με την περίοδο που αγωνιζόταν στην εθνική Ισπανίας τονίζοντας πως δεν ένιωσε ποτέ Ισπανός, χωρίς να παραλείψει να δείξει ευγνωμοσύνη ωστόσο στη Ρόχα.
Πώς ήταν να μεγαλώνεις στο Μαυροβούνιο; «Ήταν πολύ απλή ζωή. Οι γονείς μου δούλευαν, πήγαινα στο σχολείο με τον αδερφό μου. Έχω έναν αδερφό που είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Έπαιζε ποδόσφαιρο κι εγώ προσπαθούσα να τον ακολουθήσω, οπότε άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο, όταν ήμουν έξι ετών σε κάθε ευκαιρία που είχα. Προσπαθούσα να πάω να δω τον παππού μου στο χωριό, γιατί αγαπώ τη φύση. Ήταν, λοιπόν, πολύ όμορφα μεγαλώνοντας, στο Μαυροβούνιο».
Σου λείπει αυτή η ζωή μερικές φορές; «Μερικές φορές μου λείπει η απλότητα. Μου αρέσει, ξέρεις, όταν κάτι είναι πολύ απλό και προφανώς έχω υπέροχες αναμνήσεις και οι γονείς μου και ο αδερφός μου μένουν ακόμα εκεί. Κάθε καλοκαίρι επιστρέφω εκεί. Άρα δεν είναι κάτι που δεν το βλέπω πια. Ίσως μου λείπουν μερικοί από αυτούς τους φίλους που είχα, αλλά όλοι αυτοί οι φίλοι, τώρα είναι παντρεμένοι, έχουν παιδιά, όλα είναι διαφορετικά. Διαφορετική ζωή. Αλλά το Μαυροβούνιο, πρέπει να πω ότι είναι μια πολύ όμορφη χώρα. Έχεις παραλίες, έχεις βουνά. Όλα. Σας προτείνω να πάτε».
Πώς τα διδάσκεις να είναι ταπεινά; «Πρώτα απ 'όλα, νομίζω ότι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο είναι να είσαι γονιός. Το λέω στη γυναίκα μου πολλές φορές. Και, όταν δεν είμαι στη δουλειά μου, προσπαθώ πραγματικά να τη βοηθήσω και να είμαι με τα παιδιά μου, γιατί μου αρέσει. Και το απολαμβάνω. Είμαι μεγάλος οικογενειάρχης. Δεν τους δείχνω επίσης ότι μπορώ να έχω τα πάντα. Τους δείχνω ότι με τα μικρά πράγματα, όπως το να μπεις στο μπακάλικο, να κοιτάς, πόσο είναι αυτό το κόστος; Τους λέω, αυτό είναι πολύ ακριβό. Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό. Πάμε να αγοράσουμε κάτι φθηνότερο. Δεν είναι μόνο επειδή προσπαθώ να το διδάξω, αλλά ειλικρινά επειδή προσπαθώ να ζήσω κι εγώ τη ζωή μου με αυτόν τον τρόπο. Και, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί τους. Βλέπουν πόσο δουλεύει ο πατέρας τους, πόσο δύσκολο είναι γι 'αυτόν να έρθει μετά τις προπονήσεις, μετά τα παιχνίδια και μερικές φορές είμαι αναστατωμένος. Δεν μπορούν να δουν κάτι πολύ διαφορετικό από τον πατέρα τους και τη μητέρα τους. Προσπαθούμε λοιπόν να τους διδάξουμε αυτόν τον τρόπο. Και ελπίζω να είμαστε ο καλός τρόπος».
Ας επιστρέψουμε σε σένα. Ως παιδί, ειδικά τη στιγμή που η Ρεάλ ήρθε να σε πλησιάσει για να σε κάνει να έρθεις στην ακαδημία της. Μπορείς να μας πεις; «Ήταν πολύ διαφορετικό εκείνη την εποχή από τώρα. Όταν ήμουν 13, πήγα για αυτήν την προπόνηση που σας είπα και μου άρεσε. Βελτιώθηκα μετά από λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Με κάλεσε μια ακαδημία στην Ισπανία. Πήγα σε εκείνο το καμπ και ήμουν πραγματικά καλός και ένας σκάουτερ της Ρεάλ Μαδρίτης με είδε εκεί και κάλεσε τον προπονητή μου και ρώτησε αν μπορεί να έρθει στο Μαυροβούνιο με δει άλλη μια φορά. Ήρθε λοιπόν στο Μαυροβούνιο και με πήρε και πήρε ένα άλλο παιδί από την ίδια ακαδημία. Έτσι και οι δύο πήγαμε στη Μαδρίτη, αφού παίξαμε μόλις ενάμιση χρόνο μπάσκετ.
Ήταν ένας εφιάλτης για μένα. Πραγματικά. Ήταν ένας εφιάλτης. Ήταν πολύ σκληρά. Ήμουν τυχερός, γιατί μπόρεσα να πάω πρώτα με τους γονείς μου. Είπαν «πάμε ένα χρόνο με τον Νικόλα», να με βοηθήσουν. Δεν μιλούσα αγγλικά αυτή τη στιγμή. Πρώτη φορά πήγαινα πραγματικά έξω από τη χώρα μου. Ήμουν παιδί, οπότε ήρθαν μαζί μου. Όμως, ο τρόπος που είχαν τη δική τους ρουτίνα, καθημερινά, ήταν τρελό γιατί κάναμε ατομικές προπονήσεις στις 7:30 π.μ., μέχρι τις 8:45. Μετά από αυτό είχα το σχολείο μου στις 9:30 έως τις 5 μ.μ.. Μετά τις 5 μ.μ.. είχαμε το λεωφορείο από το σχολείο μέχρι την προπόνηση στη Μαδρίτη, 20 λεπτά από τη σχολείο με το λεωφορείο. Πηγαίναμε λοιπόν στη Μαδρίτη για ομαδική προπόνηση, γύρω στις 6:30 με 9:00. Και μετά επιστρέφαμε στο σπίτι. Επέστρεφα στο σπίτι γύρω στις 10:30 το βράδυ και έφευγα από το σπίτι μου ακόμη και πριν από τις 7 π.μ.
Οπότε ήμουν πολύ εξαντλημένος. Ήμουν σούπερ κουρασμένος. Έλεγα στους γονείς μου να γυρίσουμε σπίτι. Δεν με ενδιέφερε, δεν με ένοιαζε η Μαδρίτη. Αυτό είναι πάρα πολύ για μένα. Δεν μπορώ να το κάνω. Έκλαιγα. Έχω συγκινηθεί τώρα. Ήταν ίσως η πιο φρικτή στιγμή στο μπάσκετ, γιατί ήμουν πολύ κοντά στο να τα παρατήσω, να επιστρέψω σπίτι.
Και τι σε έκανε να μείνεις; «Μάλλον η πίστη μου. Το ότι οι γονείς μου ήταν εκεί, το ότι ο δικός μου προπονητής μου έλεγε να προσπαθήσω να επιβιώσω. Οπότε οι άνθρωποι που ήταν πάντα γύρω μου, με πίεζαν πραγματικά πολύ. Και έμεινα και έμαθα ισπανικά γρήγορα μετά από αυτό, και ήταν κάπως όλο και καλύτερα. Νομίζω ότι δεν περνούν πολλοί άνθρωποι κάτι τόσο δύσκολο σε τόσο μικρή ηλικία».
Πιστεύεις τώρα ότι ήταν κάτι καλό που έχτισε τον χαρακτήρα σου; «Σίγουρα. Νομίζω ότι ήταν αναγκαστικά έτσι, ώστε να καταλάβω ότι αυτή θα ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Και ένα πράγμα που κατάλαβα αμέσως και με τον προπονητή μου, μου είπε: «Άκου, δεν είσαι Ισπανός. Όταν πας εκεί, αν θέλεις να πάρεις την ευκαιρία σου, αν θέλεις να παίξεις, πρέπει να είσαι διπλά καλύτερος από τους Ισπανούς γιατί φυσικά θα βάλουν τους Ισπανούς, κάτι που είναι φυσιολογικό. Πρέπει λοιπόν να είσαι καλύτερος από αυτούς. Πρέπει να προπονηθείς διπλά καλύτερα από αυτούς για να πάρεις την ευκαιρία σου». Και αυτό είναι κάτι που έμεινε στο μυαλό μου. Και πήγαινα πάντα με αυτή τη νοοτροπία».
Μία από τις μεγάλες στιγμές, ήταν όταν σε κάλεσαν στην Εθνική Ισπανίας.
Ναι.
Πώς ένιωσες; «Ένιωσα πολύ καλά. Ένιωσα ότι, έκανα πράγματι κάτι καλό. Και αυτή ήταν η ανταμοιβή μου, γιατί, πραγματικά έπαιζα υπέροχα και έκανα πολύ καλή δουλειά με την ομάδα των νέων στην αρχή. Και, πραγματικά ήμουν ο καλύτερος στην ομάδα μου. Ένιωσα καλά, ένιωσα σημαντικός. Ήταν το πρώτο σημάδι ότι μπορώ πραγματικά να κάνω κάτι εδώ στην Ισπανία».
Και πώς έγινε να πολιτογραφηθείς Ισπανός; «Ήμουν σχεδόν 18 τότε. Και είχαν αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ εκείνο το καλοκαίρι. Και με πήραν τηλέφωνο και με ρώτησαν αν με ενδιαφέρει να παίξω στην Εθνική ομάδα της Ισπανίας U20. Αν με ενδιαφέρει, θα μου δώσουν ισπανικό διαβατήριο. Μίλησα λοιπόν με τον προπονητή μου, μίλησα με τους γονείς μου, προφανώς, και σκεφτόμουν, ξέρετε, τι μπορεί να είναι το καλύτερο για την καριέρα μου; Πραγματικά προσπαθούσα να δω και την πλευρά της χώρας μου. Και κάποια πράγματα δεν ήταν υπέροχα εκείνη τη στιγμή και για τις δύο πλευρές από την Ομοσπονδία του Μαυροβουνίου. Και, σκέφτηκα ότι για μένα, θα ήταν το καλύτερο αν παίξω για την Ισπανία και ότι αυτό θα μου δώσει την ευκαιρία, ξέρετε, να αποκτήσω αυτό το παράθυρο για την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης».
Και, ένιωθες Ισπανός εκείνη την εποχή;
Όχι. Όχι πραγματικά. Όχι.
Και τώρα; «Όχι. Πραγματικά δεν ένιωσα ποτέ Ισπανός. Πάντα ένιωθα, ξέρετε, ότι ήμουν Μαυροβούνιος και Σέρβος Ορθόδοξος. Ακόμη κι ενώ έπαιζα για την Ισπανία. Αλλά ένιωθα την Ισπανία ως το δεύτερο σπίτι μου, γιατί πραγματικά, η Ισπανία ήταν, για μένα, πολύ καλή. Και η Ισπανία μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Και θα είμαι πάντα ευγνώμων στην Ισπανία. Ο γιος μου γεννήθηκε στην Ισπανία, ο πρώτος μου γιος στη Μαδρίτη. Οπότε έχω καταπληκτικές ανάμνησεις. Η Ισπανία είναι το δεύτερο σπίτι μου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νιώθω Ισπανός. Όχι, δεν νιώθω. Και, όμως, είχα πραγματικά εκπληκτικές στιγμές με την Ισπανία, παίζοντας ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, χρυσό μετάλλιο, όταν κερδίσαμε στη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ και μετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν κερδίσαμε το χάλκινο μετάλλιο».
Τι πιστεύεις ότι σου δίδαξε η Ευρωλίγκα ως νεαρό παίκτη; «Πρώτα από όλα, ήταν όνειρό μου να φτάσω στην Ευρωλίγκα. Ήταν μια ευκαιρία για μένα, να αποδείξω ότι μπορώ να παίξω. Τότε ο Μεσίνα βρισκόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία να πετύχω, να παίξω με την πρώτη ομάδα. Είχαμε καταπληκτική ομάδα. Τον Δεκέμβριο πήρα την ευκαιρία μου και εγώ, και έπαιξα καλά. Και τότε νομίζω, ότι την ίδια χρονιά έγινες ντραφτ στην 23η θέση».
Από τους Ρόκετς. Ναι, από τους Ρόκετς.
Όμως έμεινες στην Ευρωλίγκα. Γιατί πήρες αυτή την απόφαση; «Την ίδια ημέρα έγινα trade στο Σικάγο. Και μιλήσαμε με τους Σικάγο Μπουλς και είπαμε ότι το καλύτερο για μένα, θα είναι να εξελιχθώ περισσότερο ως παίκτης, να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση για να τους κάνω καλύτερους ως παίκτης. Και, ήθελα επίσης να ζήσω περισσότερες εμπειρίες στην Ευρώπη και, ξέρετε, να είμαι σημαντικός στην πρώτη ομάδα για να πάρει μερικά ακόμα τρόπαια. Έτσι, περιμέναμε τρία χρόνια. Και μετά από αυτό, επέστρεψα στο Σικάγο κι έπαιξα πάνω από 20 λεπτά. Λοιπόν, είναι πολύ. Δύσκολος προπονητής Τομ Τιμποντό».
Είναι πολύ σπάνιο για παίκτες να μείνουν στην Ευρώπη και μετά να πάνε στο ΝΒΑ. «Το ξέρω, το ξέρω. Και αυτός ήταν ο στόχος μου. Ήμουν επίσης πολύ κοντά στο να μην πάω, επειδή τη χρονιά που πήγα, ο τελικός της Ευρωλίγκας ήταν στη Μαδρίτη. Επρόκειτο λοιπόν να μείνω για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον. Να παίξω. Και αυτή ήταν η χρονιά που κερδίσαμε. Αλλά είχα μια καταπληκτική σεζόν εκείνη τη χρονιά στους Σικάγο Μπουλς. Αλλά δεν θα ήταν λάθος αν είχα μείνει στη Μαδρίτη για έναν ακόμη χρόνο. Αλλά ένιωσα ότι αν μείνω, θα μείνω για πάντα. Επειδή γνωρίζω τον εαυτό μου. Το Σικάγο με ήθελε πολύ. Κι εκείνη τη στιγμή ένιωσα επίσης πολύ σημαντικός για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένιωσα μεγάλη πίεση γιατί ο γιος μου είχε μόλις γεννηθεί, αλλά με κάποιο τρόπο, αποφάσισα να πάω, κάτι που δεν το μετανιώνω».
Το να κάνεις το άλμα από την Μαδρίτη στο Σικάγο, είχε την ίδια αίσθηση με τη μετάβαση από το Μαυροβούνιο στη Μαδρίτη; «Ήταν κάτι παρόμοιο, αλλά όχι και τόσο πολύ. Ήμουν ήδη 23. Ήμουν παντρεμένος με παιδί. Αλλά προφανώς ήταν εντελώς διαφορετική ζωή, νέος τρόπος ζωής, ξέρεις, διαφορετικό μπάσκετ. Όλα ήταν τόσο πολύ διαφορετικά που έπρεπε να ξεκινήσω από το μηδέν. Η ηλικία με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα ή να καταλάβω καλύτερα το παιχνίδι του ΝΒΑ. Αλλά δεν ήταν όλα τα παιχνίδια του ΝΒΑ διαφορετικά. Ο τρόπος ζωής της Αμερικής ήταν διαφορετικός. Άρα όλα πήραν χρόνο. Αλλά, νομίζω, αυτό ήταν πολύ απαραίτητο για τη ζωή μου».
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στο ΝΒΑ; «Η ταχύτητα, η σωματικότητα, το trash talking. Α, το μισούσα. Δεν μπορούσα να το συνηθίσω για πολύ καιρό. Πρώτα από την προπόνηση, ξέρετε, επίσης και στο παιχνίδι, υπήρχαν τόσες πολλές κουβέντες που στην πραγματικότητα το έπαιρνα προσωπικά. Επρεπε να το συνηθίσω όπως και τη σύντομη μνήμη. Στην Ευρώπη, όπως ξέρεις, χάνεις ένα παιχνίδι, εντάξει. Δύο παιχνίδια, είναι ήδη μεγάλο δράμα. Τρία παιχνίδια, μίτινγκ, ο πρόεδρος έρχεται, τα ΜΜΕ μιλάνε. Στο ΝΒΑ τους αρέσει πολύ να έχουν μικρή μνήμη και πηγαίνουν σχεδόν στο επόμενο ματς. Το επόμενο. Και πραγματικά εννοούν ότι δεν είναι κάτι. Άρα δεν υπήρχε η πίεση, που είχα συνηθίσει».
Σου άρεσε το γεγονός ότι υπήρχε λιγότερη πίεση; «Στην αρχή, όχι. Αλλά αφού επέστρεψα ξανά στην Ευρώπη, έχοντας εδώ αυτή την πίεση, μερικές φορές σκέφτομαι ότι αυτή η χαμηλή πίεση που έχουν στο ΝΒΑ είναι καλή».
Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!
Αλλά πιστεύεις ότι χρειαζόμαστε πίεση για να αποδώσουμε; «Προσωπικά, ναι. Νομίζω ότι η πίεση που είχα από μικρός, είναι κάτι που με ώθησε πραγματικά. Ειδικά στο μπάσκετ, θα υπάρχει πάντα αυτή η πίεση. Και, ήμουν τυχερός που ήμουν πάντα στους μεγάλους συλλόγους. Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Αρμάνι. Αυτή είναι πάντα η πίεση, ξέρεις. Οπότε πιστεύω ότι αυτή η πίεση σε κρατάει πάντα σφιχτό, σε κρατά ότι πρέπει να αποδίδεις καλά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ξέρεις, για αυτό είσαι εδώ. Και, μου αρέσει πολύ, νομίζω ότι είναι κάτι που χρειάζεται πολύ τώρα».