Μοτιεγιούνας: «Δύσκολο να επιστρέψει για αγώνα της regular season η Μακάμπι στο Ισραήλ»

Παούλιος Μοτεγιούνας

i

© 2023 EuroLeague Basketball

Μοτιεγιούνας: «Δύσκολο να επιστρέψει για αγώνα της regular season η Μακάμπι στο Ισραήλ»

Νίκος Καλαμπάκας 17:23 - 10.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:43 - 14.08.2024

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroLeague, Παούλιους Μοτιεγιούνας, εκφράζει την ελπίδα για θετικές εξελίξεις στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ για να φιλοξενήσει αγώνες της EuroLeague.

Συνέντευξη στην οποία εστίασε στην επιστροφή της Μακάμπι στο Ισραήλ για αγώνες της regular season της Euroleague παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργάνωσης, Παούλιους Μοτιεγιούνας. 

Η πιθανότητα να συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου φαίνεται μικρή και η πιθανή αναμέτρηση με τη Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ είναι πηγή ανησυχίας για τον ίδιο.

Αυτή η άποψη επισημάνθηκε σε μια συνέντευξη στο BasketNews Talks, όπου ο Λιθουανός κάλυψε διάφορα θέματα, όπως το μέλλον της Μακάμπι και των σερβικών συλλόγων, την πιθανή είσοδο του Ντουμπάι στην EuroLeague από την επόμενη σεζόν και άλλα κρίσιμα ζητήματα της διοργάνωσης.

Όταν ρωτήθηκε για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει η Μακάμπι να φιλοξενεί αγώνες στο Menora Mivtachim Arena, ο Μοτεγιούνας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι μόνο θέμα χρόνου.

«Όλοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Τόσο απλά. Είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Προσπαθούν και εξετάζουν πώς να φέρουν τους Αμερικανούς παίκτες πίσω στο Ισραήλ. Μόλις βρεθούν εκεί , μόλις όλα ηρεμήσουν, νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου», επισήμανε αρχικά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει υποστήριξη, λέγοντας ότι είναι ασφαλές και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια. Οι ομάδες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πηγαίνοντας εκεί.

Νομίζω ότι αυτό έρχεται μόνο με το χρόνο. Αν όλα είναι πιο ήρεμα για έναν ή δύο μήνες, ξεκινήσει το ισραηλινό πρωτάθλημα και όλα είναι ασφαλή, εύκολο να επιστρέψει η ομάδα και οι ξένοι της», πρόσθεσε.

Ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση.

Η Μακάμπι έχει προγραμματισμένους ακόμη επτά εντός έδρας αγώνες μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της EuroLeague στις 12 Απριλίου. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Μακάμπι να παίξει ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου στο Τελ Αβίβ, ο Μοτιεγούνας ήταν ξεκάθαρος.

«Όταν ρωτάς τώρα τον Ιανουάριο, δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Αλλά θα δούμε», είπε.

Η Μακάμπι φιλοξενεί εντός έδρας αγώνες στο Βελιγράδι, με τον Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ να είναι η δεύτερη έδρα της.

Ωστόσο, η πρόσφατη εβδομάδα διπλού γύρου της EuroLeague δημιούργησε ανησυχίες, καθώς η Φενέρμπαχτσε έπρεπε να φιλοξενήσει τον αγώνα της με τη Μακάμπι στο Panevezys λόγω της αδυναμίας της τουρκικής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια για τον αγώνα της EuroLeague στην Κωνσταντινούπολη.

Τίθεται το ερώτημα: Τι θα συμβεί αν η Φενέρμπαχτσε αντιμετωπίσει τη Μακάμπι στο play-in ή στα πλέι οφ;

«Η Φενερμπαχτσέ δεν μπορούσε να παίξει το εντός έδρας παιχνίδι της επειδή η τοπική της κυβέρνηση είπε ότι ήταν υπερβολική πρόκληση, είναι πολύ νωρίς, πρέπει να το κάνετε σε ουδέτερο γήπεδο», διευκρίνισε ο Μοτιεγούνας.

«Το ίδιο ισχύει και για τα πλέι οφ. Αν με ρωτάς τώρα τον Ιανουάριο, στην Τουρκία, δεν θα ήταν δυνατό», αποκάλυψε ο Μοτιεγούνας. «Αλλά ίσως μετά από 2-3 μήνες η κατάσταση να αλλάξει».

«Αναλύουμε την κατάσταση κάθε εβδομάδα, μαζευόμαστε για να δούμε αν τα πράγματα προχωρούν. Αλλά τώρα, για να προβλέψουμε πώς θα συμβεί είναι δύσκολο... Μακάρι να είχα τη δύναμη να προβλέψω», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για εναλλακτικές λύσεις εάν η Κωνσταντινούπολη δεν θεωρείται ασφαλής για τη διοργάνωση του αγώνα της Φενέρμπαχτσε και της Μακάμπι, ο Μοτιεγούνας δεν διευκρίνισε, δηλώνοντας, «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό, εργαζόμαστε σε αυτό».

Ανησυχίες υπάρχουν και για το Final Four στο Βερολίνο, που είναι προγραμματισμένο για τις 24-26 Μαΐου. Με τη Γερμανία σε υψηλό συναγερμό λόγω πιθανών ισλαμιστικών επιθέσεων, ο Μοτιεγούνας δεν ήθελε να κάνει εικασίες για πιθανά ζητήματα για το ταξίδι της Μακάμπι στη Γερμανία τους επόμενους μήνες, προτιμώντας να μην σχολιάσει.

«Η απάντηση εξαρτάται από τις τοπικές κυβερνήσεις. Δεν είναι αυτό που αποφασίζουμε εμείς, ως EuroLeague. Στο Βερολίνο, αν η κυβέρνηση και η τοπική αστυνομία λένε ότι είναι αδύνατο, τότε είναι πρόβλημα. Εάν λένε, μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και να αναλάβουμε την ευθύνη, αλλά πρέπει να κάνετε τα X, Y και Z, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε.

🔴Sportal Euroleague Show με Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός και όλη τη δράση της Τετάρτης