Πόσο χρονών είναι τελικά το «φαινόμενο» της Μπαρτσελόνα; Ο Νταμπονέ συστήνεται ως 13χρονος, αλλά υπάρχουν... αμφιβολίες! (vids)
i

Μοχάμεντ Νταμπονέ / © Euroleague Basketball

Πόσο χρονών είναι τελικά το «φαινόμενο» της Μπαρτσελόνα; Ο Νταμπονέ συστήνεται ως 13χρονος, αλλά υπάρχουν... αμφιβολίες! (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:41 - 08.10.2024 / Ανανεώθηκε: 16:15 - 08.10.2024

Ο Μοχάμεντ Νταμπονέ ανήκει στην Μπαρτσελόνα, οι Ισπανοί θέλουν να του δώσουν υπηκοότητα και ήδη το NBA ασχολείται μαζί του. Τα προσωπικά του έγγραφα αναφέρουν πως είναι γεννημένος στην Μπουργκίνα Φάσο το 2011, ενώ στο Τόγκο υπάρχει ένα αρχείο που τον αφορά και αποκαλύπτει πως είναι 16 ετών και όχι 13.

Ο χρόνος, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι σχετικός και να που η σχετικότητα αυτή αρχίζει να απασχολεί αρκετό κόσμο στην Ισπανία και ειδικά στην Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί διαθέτουν στην ομάδα τους ένα «ακατέργαστο διαμάντι» που ονομάζεται Μοχάμεντ Νταμπονέ. Πρόκειται για τον νεαρό παίκτη, ο οποίος θεωρείται ο νέος Βικτόρ Ουεμπανιαμά και τα χαρίσματά του συγκρίνονται με αυτά του Γάλλου σε συνδυασμό με κάποια του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Διαθέτει δηλαδή, ένα άκρως εντυπωσιακό μείγμα προοπτικής.

Το γεγονός ότι είναι 13 ετών κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την περίπτωσή του. Με ύψος στα 208 εκατοστά και ικανότητες που θα ζήλευαν ακόμα και οι ανερχόμενοι περιφερειακοί, ο Νταμπονέ, αν και μαθητής γυμνασίου , συγκεντρώσει ήδη πάνω του τα... φώτα του NBA. Μόνο που τελικά κανένας πλέον δεν βάζει το χέρι του στη... φωτιά για το πότε γεννήθηκε ο νεαρός.

Το ταμείον είναι... μείον: Η Μπαρτσελόνα έχει ετήσια ελλείματα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ
EUROLEAGUE

11:59 - 08.10.2024

Το ταμείον είναι... μείον: Η Μπαρτσελόνα έχει ετήσια ελλείματα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ

Μόνο το τμήμα μπάσκετ της Μπαρτσελόνα για την περασμένη αγωνιστική περίοδο είχε οικονομικές ζημιές 10,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τη σεζόν 2024-2025, σύμφωνα με την ανάλυση του 2Playbook, ολόκληρος ο οργανισμός των Καταλανών θα έχει έλλειμα ύψους 36 εκατομμυρίων! Και δεν είναι καν το μεγαλύτερο ποσό από το 2021 μέχρι σήμερα...

Τα επίσημα έγγραφά του από την Μπουρκίνα Φάσο, την γενέτειρά του, αναφέρουν ότι είναι γεννημένος στις 21 Οκτωβρίου του 2011. Δηλαδή, σε λίγες μέρες κλείνει τα 13. Και ως δεκατριάχρονος υπολογίζεται μέχρι στιγμής από τους πάντες -και από την ισπανική ομοσπονδία (FEB), που παρεμπιπτόντως έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να τον κάνει... Ισπανό.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Μόνο που σύμφωνα με δημοσίευμα της Marca, ο Μοχάμεντ Νταμπονέ δεν είναι βέβαιο πως γεννήθηκε το 2011. Διότι, στο Τόγκο, την χώρα της Αφρικής που συνορεύει νοτίως με την Μπουρκινα Φάσο (ανατολικά με το Μπενίν και δυτικά με την Γκάνα) η ομοσπονδία τον αναφέρει ως 16χρονο και μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη ανάρτηση που τον αφορά, από μία συμμετοχή του σε τουρνουά «3 on 3». Αυτό βέβαια δεν τον «καταδικάζει» και η αλήθεια είναι πως ούτε περιορίζει την προοπτική του. Το θέμα όμως που έχει σημασία είναι η... αλήθεια. Διότι, κατά τα άλλα ναι μεν έχει τρομακτικά προσόντα για 13χρονος, αλλά το ίδιο εντυπωσιακά είναι ακόμα κι αν είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος.