Ο Έντουαρντς διέλυσε τον Ολυμπιακό με νέα «τριαντάρα» και η Μπάγερν πήρε τη νίκη στο Μόναχο

Ο Έντουαρντς διέλυσε τον Ολυμπιακό με νέα «τριαντάρα» και η Μπάγερν πήρε τη νίκη στο Μόναχο

Γιώργος Γαβριλάκης 23:39 - 25.10.2024 / Ανανεώθηκε: 03:11 - 26.10.2024

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 84-80 στο Μόναχο από την Μπάγερν Μονάχου και ο Κάρσεν Έντουαρντς, λίγες μέρες μετά τους 32 πόντους που έβαλε στην Παρί, κόντρα στους «ερυθρολεύκους» σταμάτησε στους 30 και ήταν ο μέγας πρωταγωνιστής του ματς της 5ης αγωνιστικής στην Euroleague.

Η Μπάγερν ήταν αποφασισμένη και δυναμική κόντρα στον Ολυμπιακό, βρέθηκε να χάνει με 11 πόντους στο εικοσάλεπτο, αλλά με τον Κάρσεν Έντουαρντς να παίρνει... φωτιά η ομάδα του Μονάχου επικράτησε με 84-80 των «ερυθρολεύκων».

Οι Γερμανοί πλέον έχουν τρεις νίκες και δύο ήττες έπειτα από πέντε αγωνιστικές και ο Ολυμπιακός την ακριβώς αντίθετη επίδοση. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα σούταραν αποτελεσματικά από το τρίποντο (12/28 συνολικά), αλλά αυτό ήταν ένα από τα λίγα στοιχεία -ίσως το μόνο- που είχαν συνέπεια στο παιχνίδι τους το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου. Βέβαια την κρίσιμη στιγμή ο Σάσα Βεζένκοφ αστόχησε εις διπλούν σε σουτ από απόσταση που έκριναν εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Κατά τα άλλα, επέτρεψαν κατ' αρχάς στον Κάρσεν Έντουαρντς να κάνει το παιχνίδι του και ο Αμερικανός γκαρντ, λίγες μέρες μετά τους 32 πόντους του κόντρα στην Παρί, αυτή τη φορά... περιορίστηκε στους 30.

Ξεκίνησε το ματς με τρία άστοχα τρίποντα, αλλά όταν βρήκε ρυθμό κανείς αμυντικός των φιλοξενούμενων δεν μπορούσε να τον παρακολουθήσει. Είχε 10/14 δίποντα, ο Νικ Βάιλερ-Μπαμπ (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ) και ο Ντέβιν Μπούκερ (20 πόντοι, 5 ριμπάουντ) έκαναν σπουδαία δουλειά και έτσι οι Γερμανοί προστάτευσαν την έδρα τους.

Ο Ολυμπιακός είχε για πρώτο σκόρερ τον Σάσα Βεζένκοφ με 16 πόντους, αλλά στις κρίσιμες τελευταίες στιγμές της αναμέτρησης αστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει στη νίκη -αν έμπαινε έστω το ένα! Βρήκε σίδερο με το σκορ στο 82-80 και στα 45 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή και στα 22’’.

Η εξέλιξη του αγώνα

Μέχρι να βρει τον τρόπο η επίθεσή του να λειτουργεί και να παράγει πόντους με συχνότητα, ο Ολυμπιακος ταλαιπωρήθηκε. Ο Μουσταφά Φαλ στο ξεκίνημα του αγώνα και ο Σάσα Βεζένκοφ καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης περιόδου προσέφεραν λύσεις, αλλά η Μπάγερν βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι, κυρίως με τον Ντέβιν Μπούκερ και τον Κέρσεν Έντουαρντς (αφού πρώτα αστόχησε σε τρία βιαστικά τρίποντα), έγινε απειλητική. Προηγήθηκε με 11-6, αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω, για αρχή.

Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν το δεκάλεπτο προηγούμενοι μόνο με έναν πόντο διαφορά (20-19) και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, εμφανίστηκε ο Λούκα Βιλντόζα για να ανατρέψει όλα τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής. 

Η βαθμολογία της Euroleague μετά το «διπλό» του Παναθηναϊκού και την ήττα του Ολυμπιακού
EUROLEAGUE

23:36 - 25.10.2024

Η βαθμολογία της Euroleague μετά το «διπλό» του Παναθηναϊκού και την ήττα του Ολυμπιακού

Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, μέσα στην Πόλη και κατάφερε να φτάσει στη νίκη, επιστρέφοντας στα θετικά αποτελέσματα στην Euroleague. Ήττα για τον Ολυμπιακό, που δεν κατάφερε να επικρατήσει της Μπάγερν, στο Μόναχο.

Ο Αργεντίνος έδωσε… χρώμα στην επίθεση του Ολυμπιακού και ρυθμό στους συμπαίκτες του. Με πέντε διαδοχικούς του πόντους και μία ασίστ στον Μόουζες Ράιτ δημιούργησε τις πρώτες ευνοϊκές συνθήκες για τους Πειραιώτες, που πέρασαν μπροστά στο σκορ με 26-24 στο 12ο λεπτό της αναμέτρησης, αλλά τα τελευταία τέσσερα λεπτά του πρώτου μέρους ήταν αυτά που έκαναν τον Ολυμπιακό να ξεχωρίζει και να κυριαρχεί στο παρκέ του SUP Garden του Μονάχου. Με ένα επιμέρους σκορ 15-0 σε χρόνο… αστραπή, που δημιουργήθηκε κυρίως με τα τρίποντα (από ένα έβαλαν ο Βιλντόζα, ο Ντόρσεϊ και Πίτερς), την ώρα που ο Σάσα Βεζένκοφ ξεκουραζόταν στον πάγκο, ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου προηγούμενος με 43-32 βάζοντας ένα… θεμέλιο, που εκείνη τη στιγμή φάνταζε ισχυρό. Δεν ήταν όμως!   

Με την είσοδο των ομάδων για το δεύτερο μέρος, η Μπάγερν αντέδρασε και έκανε ένα… δικό της σερί 10-0 και «γκρέμισε» ό,τι με κόπο έχτισε ο Ολυμπιακός. Με τον Νικ Βάιλερ-Μπαμπ να βάζει δύο τρίποντα και τον Κάρσεν Έντουαρντς να παίρνει… φωτιά οι Βαυαροί μείωσαν στο καλάθι: 47-49 στο 14’52’’. 

Τότε ήταν που ο Ολυμπιακός άρχισε και πάλι να… αφυπνίζεται. Και το έκανε για αρχή με τον Τόμας Ουόκαπ να βάζει το πρώτο του καλάθι, που ήταν τρίποντο και έκανε το σκορ 47-52 υπέρ της ομάδας του 4’23’’ πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Ακολούθως το πρώτο του καλάθι έβαλε και ο Εβάν Φουρνιέ (49-54 στο 16’11’’). 

Το παιχνίδι σε εκείνο το σημείο απέκτησε… σπίθα και η Μπαγερν επέστρεψε για τα καλά παίρνοντας μετά από ώρα και πάλι το προβάδισμα: 55-54 με τον Ντέβιν Μπούκερ να φθάνει τους 16 πόντους σε εκείνο το σημείο της αναμέτρησης. 

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός απάντησε παίζοντας περισσότερο έξυπνα, παρά ποιοτικά. Πήρε τα φάουλ, πήγε στις βολές και προηγήθηκε με 55-59, έπειτα από ένα… ζευγάρι εκτελέσεων του Φουρνιέ από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας». O Κάρσεν Έντουαρντς πάντως, συνέχισε να ταλαιπωρεί τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και ισοφάρισε λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου σε 59-59, ενώ στο ξεκίνημα της τέταρτης έβαλε την ομάδα του μπροστά με 66-65 στο 22’20’’. 

Τότε ήταν που ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με τρίποντο αποκατέστησε την τάξη (66-68), αλλά για… λίγο! Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με νέο μακρινό και εύστοχο σουτ έκανε το +5 για τον Ολυμπιακό: 66-71 κι ενώ απέμεναν επτά λεπτά για το τέλος, η Μπάγερν είχε κι άλλο καυσιμο στο ντεπόζιτό της. 

Ειδικά, ο Κέρσεν Έντουαρντς ήταν ασταμάτητος και με τον 25ο πόντο τους έβαλε την Μπάγερν μπροστά με 71-70 και αμέσως μετά ο Μπούκερ και ο Βόιγκτμαν έκαναν το 75-71. Ο κόουτς Μπαρτζώκας κάλεσε τάιμ άουτ 4 λεπτά πριν το φινάλε, αρκετά εκνευρισμένος από τις εξελίξεις. Αρχικά φάνηκε πως τίποτα δεν θα άλλαζε! Ο Κέρσεν Έντουαρντς με τρίποντο έφθασε τους 28 πόντους και έκανε το 79-72 υπέρ της Μπάγερν τρία λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, αλλά ο Τόμας Ουόκαπ και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με δύο διαδοχικά τρίποντα μείωσαν στον πόντο: 79-78 (38’). 

Στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα κρίθηκαν όλα και ο Νέιπιερ με τρίποντο έκανε το πρώτο βήμα νίκης για την Μπάγερν (82-78), ο Φαλ απάντησε (82-80), ο Βεζένκοφ αστόχησε σε τρίποντο, αλλά ο Έντουαρντς έκανε βήματα στην άλλη μεριά του παρκέ. Έτσι, ο Ολυμπιακός είχε μία ακόμα ευκαιρία. Μόνο που ο Βεζένκοφ αστόχησε ξανά σε σουτ τριών πόντων 22’’ πριν το φινάλε και εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά η Μπάγερν πήρε την τρίτη της νίκη σε πέντε αγώνες στην Euroleague, ενώ ο Ολυμπιακός συναντήθηκε με την τρίτη του ήττα. Το τελικό 84-80 καταγράφηκε με δυο βολές του Έντουαρντς με τις οποίες ο Αμερικανός έφθασε τους 30 πόντους σε 35’56’’ χρόνο συμμετοχής.

MVP: Κέρσεν Έντουαρντς

Δεν άφησε περιθώρια στον Ολυμπιακό. Έβαλε μεγάλα σουτ, αν και ξεκίνησε τον αγώνα αστοχώντας σε τρία τρίποντα. Στη συνέχεια βρήκε τρόπους να απειλήσει και κατέληξε να σκοράρει 30 πόντους με 10/14 δίποντα. Έβαλε το τρίποντο που έκανε το 79-72 τρία λεπτά πριν το φινάλε, ενώ ευστόχησε και στις δύο βολές που διαμορφωσαν το τελικό σκορ (84-80), έντεκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Το «κλειδί» του αγώνα

Αν ο Έντουαρντς ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου το σκοράρισμα της Μπάγερν, ο Νικ Βάιλερ-Μπαμπ και ο Ντεβιν Μπούκερ έκαναν όλα τα υπόλοιπα. μόνο που τον κρισιμότερο σουτ όλων το σημείωσε ο Σαμπάζ Νέιπιερ και τελικά τελικά εκείνος ήταν που αποφάσισε την κατάλληλη στιγμή για το ποιος θα πάρει τη νίκη. Κι ενώ ο Ντόρσεϊ είχε βάλει το τρίποντο που είχε μειώσει για τον Ολυμπιακό στον πόντο (79-78) 1’52’’ πριν το φινάλε, ο Πορτορικάνος πρώην NBAer, 20 αγωνιστικά δευτερόλεπτα αργότερα απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Ευστόχησε για τρεις, έκανε το 82-78 και αυτό το σουτ ήταν το κλειδί της νίκης των Βαυαρών.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Γκόρντον Χέρμπερτ): Βάιλερ-Μπαμπ 10 (2/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Ντα Σίλβα 2, Έντουαρντς 30 (10/14 δίποντα, 2/9 τρίποντα, ⅘ βολές, Βόιγκτμαν 6 (8 ριμπάουντ), Νέιπιερ 10, Χαρτσένκοφ 1, Ομπστ 3, Μπράνκοβιτς 2, Μπούκερ 20 (5 ριμπάουντ). 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 6, Ράιτ 10, Βιλντόζα 8 (2/4 τρίποντα, 3 ασίστ) Φαλ 8, Βεζένκοφ 16 (⅕ τρίποντα), Παπανικολάου 8, Ντόρσεϊ 12 (⅗ τρίποντα), Πίτερς 5, ΜακΚίσικ 3 (5 ριμπάουντ), Φουρνιέ 4.

Η επόμενη αγωνιστική

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Στο πλαισιο της έκτης αγωνιστικής της Euroleague, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί στο ΣΕΦ την Ρεάλ Μαδρίτης στις 29 Οκτωβρίου και την ίδια μέρα η Μπάγερν θα αντιμετωπίσει την Βίρτους στην Μπολόνια.