O Φαλ έκανε... ρεκόρ πριν καν παίξει με την Μπαρτσελόνα: Το ύψος του «κατέρριψε» τον Ρομπέρτο Ντουένιας (vid)

O Φαλ έκανε... ρεκόρ πριν καν παίξει με την Μπαρτσελόνα: Το ύψος του «κατέρριψε» τον Ρομπέρτο Ντουένιας (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:26 - 26.08.2024 / Ανανεώθηκε: 11:30 - 26.08.2024

Ο Γιουσουφά Φαλ πέρασε από εργονομικές μετρήσεις στην Μπαρτσελόνα και το ύψος του καταγράφηκε στα 222,1 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο ψηλότερος παίκτης στην ιστορία των Καταλανών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα 221 εκατοστά του Ρομπέρτο Ντουένιας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στα ισπανικά γήπεδα εμφανίστηκε ένας θεόρατος σέντερ. Χωρίς ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρίσματα (είναι η αλήθεια), αλλά με πείσμα να παίξει μπάσκετ στο υψηλό επίπεδο. Και τα κατάφερε!

Ο Ρομπέρτο Ντουένιας, με μπόι στα 221 εκατοστά, είχε θέση και ρόλο στην Μπαρτσελόνα για σχεδόν μία δεκαετία. Από το 1996 μέχρι το 2005. Πράγμα που σημαίνει ότι ήταν... εκεί, το 2003, όταν οι Καταλανοί κατέκτησαν την τελευταία τους Euroleague. Στα 48 του χρόνια ο γεννημένος στη Μαδρίτη, σέντερ-σύμβολο της «Μπάρτσα», με μία χαρακτηριστική φιγούρα τεραστίων διαστάσεων κι έναν πολύ συμπαθητικό χαρακτήρα, παραμένει στις μνήμες των φαν του συλλόγου, αλλά πλέον δεν είναι ο ψηλότερο παίκτης στην ιστορία αυτού.

Διότι, ο Γιουσουφά Φαλ τελικά δεν έχει ύψος 221 εκατοστά και δεν... ισοφάρισε -κατά κάποιον τρόπο- τον Ντουένιας. Τον ξεπέρασε! Ο 29χρονος Σενεγαλέζος σέντερ (με γαλλική υπηκοότητα), που αποκτήθηκε φέτος το καλοκαίρι από την Βιλερμπάν, έχει ξεκινήσει ήδη προετοιμασία με τους Μπλαουγκράνα και πριν μπει στο παρκέ πέρασε από εργομετρικές εξετάσεις.

Εκεί, καταμετρήθηκε το μπόι του και ο ηλεκτρονικός δείκτης έδειξε 222,1 εκατοστά. Κι εκείνη τη στιγμή έκανε ένα μεγάλο ρεκόρ. Πλέον ο Ντουένιας με τα 221 εκατοστά του βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούν στη σχετική υψομετρική λίστα ο Ολλανδός Ρέμον Βαν ντε Χάρε (2,19μ.) και ο Γερμανός Τίμπορ Πλάις (2,18μ.), μαζί με τον ισοϋψή του Ουκρανό, Άρτεμ Πουστοβόι.