Ήττα για την Μπασκόνια του Λάσο στο πρώτο φιλικό: Ο ρόλος του Ρογκαβόπουλου και ο «ζεστός» Μονέκε
i

© imago

Ήττα για την Μπασκόνια του Λάσο στο πρώτο φιλικό: Ο ρόλος του Ρογκαβόπουλου και ο «ζεστός» Μονέκε

Γιώργος Γαβριλάκης 15:23 - 31.08.2024 / Ανανεώθηκε: 15:37 - 31.08.2024

Η Τενερίφη νίκησε στην Fernando Buesa Arena την γηπεδούχο Μπασκόνια στο πρώτο φιλικό της σεζόν και στο ανεπίσημο ντεμπούτο του κόουτς Πάμπλο Λάσο. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έπαιξε αρκετά, αλλά σκόραρε λίγο, ενώ ο Τσίμα Μονέκε έδειξε με το... καλησπέρα τις διαθέσεις του.

Η Μπασκόνια προέρχεται από μια αποτυχημένη σεζόν, που ναι μεν την έφθασε στο όριο των Playoffs στην Euroleague (δηλαδή τα Play In), αλλά στο ισπανικό πρωτάθλημα οι Βάσκοι δεν βρέθηκαν ούτε καν στην οκτάδα της κατάταξης.

Η ανατροπή αυτής της εικόνας ήταν ένας από τους λόγους που ο Πάμπλο Λάσο εγκατέλειψε την Μπάγερν Μονάχου (ο άλλος ήταν οι κακές του σχέσεις με τη διοίκηση των Βαυαρών) και επέστρεψε στην Ισπανία, αλλά όχι στη Μαδρίτη για την Ρεάλ. Επέστρεψε για την ομάδα της γενέτειρας πόλης του, της Βιτόρια, με την οποία έκανε και το... ανεπίσημο ντεμπούτο του.

Στην Fernando Biesa Arena, η Μπασκόνια υποδέχθηκε για φιλικό αγώνα την Τενερίφη και ο Λάσο δεν ξεκίνησε με το αποτέλεσμα που θα ήθελε την πορεία του. Οι νησιώτης από τα Κανάρια επικράτησαν με 78-74, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκαν χωρίς τον 41χρονο ηγέτη τους, Μαρτσελίνιο Χουέρτας. Ο Γκεόργκι Σερμπαντίνι έβαλε τη δική του εμπειρία (και πέντε πόντους), ο Μπρούνο Φιντιπάλντο (11 π.) και ο Φραν Γκουέρα (14 π.) πήραν πρωτοβουλίες στην επίθεση και τελικά τα κατάφεραν.

Την ίδια ώρα, η Μπασκόνια, έπαιξε χωρίς τον Μάρκους Χάουαρντ, ο οποίος πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της Euroleague συνολικά, αλλά ο Τσίμα Μονέκε ήταν διαθέσιμος. Τελείωσε τη σεζόν 2023-24 ως τραυματίας, αλλά την ξεκινάει (απ' ότι φαίνεται κεφάτος). Έπαιξε 23'20'' και έβαλε 25 πόντους με 4/7 τρίποντα, ενώ πρόλαβε να μαζέψει και 5 ριμπάουντ. Αυτός και ο Τιμοτέ Λουαού-Καμπαρό (14 πόντοι), μεταγραφή από τη Βιλερμπάν, ήταν που ξεχώρισαν, ενώ ο Νίκος Ρογκαβόπουλος ήρθε από τον πάγκο και ο Λάσο τον κράτησε στο παρκέ για σχεδόν 12 λεπτά (παρά ένα δευτερόλεπτο).

Ο 23χρονος Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ έβαλε 2 πόντους, ενώ είχε 0/4 τρίποντα, μάζεψε δύο ριμπάουντ και γι' αυτόν ξεκινάει μία πολύ κομβική σεζόν για την καριέρα του. Πέρσι, είχε την πρώτη του επαφή με την Euroleague και με την Μπασκόνια και φέτος στοχεύει στην αναβάθμιση του παιχνιδιού του που θα του δώσει και έναν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του.

Το 2023-24 έπαιξε σε 29 ματς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και κατέγραψε στη στατιστική του 6,1 πόντους και 1,7 ριμπάουντ μέσο όρο. Στην Liga Endesa είχε 5,2 πόντους και 3,2 ριμπάουντ.