Μπασκόνια: Οι ουραγοί της Euroleague «απέκλεισαν» μια από τις θεαματικότερες ομάδες

Μπασκόνια

i

©Intime

Μπασκόνια: Οι ουραγοί της Euroleague «απέκλεισαν» μια από τις θεαματικότερες ομάδες

Νίκος Καλαμπάκας 13:11 - 16.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:05 - 14.08.2024

Η Μπασκόνια έπαιξε φέτος φοβερό μπάσκετ, χάρισε απίθανες στιγμές στην Euroleague, όμως έγινε η τέταρτη ομάδα της διοργάνωσης που αποκλείστηκε έχοντας θετικό πρόσημο νικών. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να ηττηθεί από τις πέντε τελευταίες ομάδες της κατάταξης!

Αν και βρέθηκε μια ανάσα από τη συμμετοχή της στα playoffs, η Μπασκόνια τελικά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να γίνει η τέταρτη ομάδα της Euroleague που αν και ολοκλήρωσε την regular season με θετικό πρόσημο νικών, δεν πέρασε στα playoffs της Euroleague.

Από την εποχή που το πρωτάθλημα της Euroleague βρίσκει όλες τις ομάδες αντιμέτωπες μεταξύ τους, τρεις ακόμα ομάδες είχαν καταφέρει να πάρουν περισσότερες νίκες από ότι ήττες και να μην περάσουν στο top 8: Ο Ερυθρός Αστέρας το 2016-17 με 16 νίκες και 14 ήττες, η Βαλένθια το 2020/21 με 18 νίκες και 16 ήττες και την ίδια σεζόν η Μπασκόνια το είχε πάθει ξανά, με ρεκόρ 18-16).

Το απίθανο με τον φετινό της αποκλεισμό είναι το γεγονός ότι οι ήττες της από Βίρτους, Παναθηναϊκό, Άλμπα και Βιλερμπάν, που ήταν και οι ουραγοί της τελικής κατάταξης, τους κόστισαν φέτος τον αποκλεισμό.

Οι ήττες της Μπασκόνια που ίσως τελικά να της κόστισαν τον αποκλεισμό ήρθαν σε Μόναχο και Βερολίνο από Μπάγερν και Άλμπα στις 5 και 19 Ιανουαρίου, ενώ οι Βάσκοι είχαν διασυρθεί στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό στις 11 Νοεμβρίου. Δύο εβδομάδες πριν είχαν γνωρίσει ήττα και στο Αστρομπάλ από τους παίκτες του Πάρκερ, με τη Βιλερμπάν τελικά να τερματίζει στην τελευταία θέση. Επίσης, οι παίκτες του Πεναρόγια δεν τα κατάφεραν ούτε απέναντι στη Βίρτους, που τερμάτισε πέμπτη από το τέλος.

Συνολικά πάντως η παρουσία της Μπασκόνια ήταν εξαιρετική στη φετινή διοργάνωση. Ήταν από τις ομάδες που έπαιξαν το θεαματικότερο μπάσκετ. Είχε μέσο όρο 86,7 πόντους ανά παιχνίδι και σκόραρε περισσότερους από 100 πόντους σε πέντε αναμετρήσεις της. Έγινε επίσης η τρίτη ομάδα που σκόραρε 120 πόντους ή περισσότερους στην ιστορία της EuroLeague και η πρώτη τα τελευταία 15 χρόνια.

Το φετινό δημιούργημα της Βιτόρια φέρει την υπογραφή του Πεναρόγια και τριών της ρούκις στην Euroleague: Μάρκους Χάουαρντ, Ντάριους Τόμσον και Ντάλτον Χομς συνέθεσαν μια φοβερή τριάδα και παρέσυραν στους ρυθμούς τους όλη την ομάδα, καταφέρνωντας όσα σας γράψαμε παραπάνω.

Η ήττα τους την τελευταία αγωνιστική από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, τερμάτισε άδοξα μια χρονιά που σκόρπισε χαμόγελα. Οι εγγυήσεις πάντως για το μέλλον έχουν μπει για τα καλά στη Βιτόρια, που τη νέα σεζόν ευελπιστεί να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική και να συνεχίσει να προσφέρει θεαματικές στιγμές σε Ισπανία και Ευρώπη.