Η Μπασκόνια καλεί τον Σάμανιτς πίσω στην Ισπανία - Ο Κροάτης NBAer είναι ο βασικός στόχος των Βάσκων
i

© imago

Η Μπασκόνια καλεί τον Σάμανιτς πίσω στην Ισπανία - Ο Κροάτης NBAer είναι ο βασικός στόχος των Βάσκων

Γιώργος Γαβριλάκης 10:08 - 24.07.2024 / Ανανεώθηκε: 10:31 - 24.07.2024

Σύμφωνα με σέρβικο δημοσίευμα, ο Λούκα Σάμανιτς, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από τους Γιούτα Τζαζ, βρίσκεται στη λίστα της Μπασκόνια, που θέλει να καλύψει κενά στη front line, ειδικά από τη στιγμή που η παραμονή του Τσίμα Μονέκε είναι στον... αέρα.

Την ώρα που οι φήμες περί αποχώρησης του Τσίμα Μονέκε από την Μπασκόνια... πολλαπλασιάζονται και στο επίκεντρο βρίσκεται η θέληση της Παρτίζαν να τον αποκτήσει, η ομάδα από την Χώρα των Βάσκων, καταστρώνει ένα σχέδιο αντικατάστασής του. Και βάζει στο... κάδρο αυτής, τον Λούκα Σάμανιτς. Έναν φόργουορντ/σέντερ με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αλλά με μεγάλη προοπτική, που σύμφωνα με σέρβικο δημοσίευμα της Telesport.rs βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον ισπανικό σύλλογο.

Ο Σαμανιτς, ο οποίος είναι 24 ετών, έχει ύψος 211 εκατοστά και γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, αγωνίζεται στο NBA (και την G-League) από το 2019. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς αρχικά του έδωσαν την ευκαιρία, ως επιλογή τους στον πρώτο γύρο του Draft 2019 (No 19), ενώ τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίστηκε -συνολικά για 50 αγώνες- με τους Γιούτα Τζαζ. Την πρώτη σεζόν έπαιξε 7 ματς και είχε 9,9 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ, ενώ το 2023-24 εμφανίστηκε για 43 ματς (τα επτά ως μέλος της πρώτης πεντάδας) και κατέγραψε στην στατιστική του 4,1 πόντους και 2,4 ριμπάουντ σε μόλις 9,4 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους
NBA

09:28 - 24.07.2024

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους

Και οι δύο είχαν εγγυημένα συμβόλαια στα χέρια τους για τη νέα σεζόν του NBA. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Γιούτα Ουατανάμπε όμως, προ της επιθυμίας τους να επιστρέψουν εκεί που νοιώθουν ότι ανήκουν, αρνήθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια (συνολικά) και αποχαιρέτησαν τον «μαγικό πλανήτη». Οι Αμερικάνοι... απορούν με τις αποφάσεις τους, αλλά πέραν από τα χρήματα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιλογές.

Τώρα είναι ελεύθερος και το ενδιαφέρον της Μπασκόνια, που φαίνεται πως θα μετατραπεί άμεσα σε προσφορά συμβολαίου (αν δεν έχει μετατραπεί ήδη) φαντάζει δελεαστική στα μάτια του νεαρού, που ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, έχει ζήσει στην Ισπανία και μάλιστα αν και Κροάτης, στην Liga Endesa θα αγωνίζεται (αν το αποφασίσει) ως γηγενής. Δεν καταλαμβάνει θέση ξένου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Βάσκους, που δεν θα διστάσουν να καλύψουν όλες τις οικονομικές απαιτήσεις του Σάμανιτς. Αρκεί να πειστεί πως το NBA θα μπει στον... πάγο γι' αυτόν.