Μπόνζι Κόλσον - Ο MVP της Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το συμβόλαιό του, το buy – out και η παρουσία του στους Ισραηλινούς

Μπόνζι Κόλσον - Ο MVP της Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το συμβόλαιό του, το buy – out και η παρουσία του στους Ισραηλινούς

Sportal newsroom 21:37 - 03.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:15 - 29.05.2024

Όλα τα φώτα είχαν πέσει στον Λορέντζο Μπράουν και στον Ουέιντ Μπόλντγουιν, ωστόσο, από πλευράς Μακάμπι ένας είναι ο τύπος που έχει κλέψει τις εντυπώσεις και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μπόνζι Κόλσον, που ώρες – ώρες είναι μια Μακάμπι μόνος του.

Στο άκουσμα ότι η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα είναι η ομάδα που θα βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού AKTOR στην προσπάθειά του για το Final Four του Βερολίνου ήταν αναμενόμενο ότι όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στη γραμμή των γκαρντ και συγκεκριμένα στον Λορέντζο Μπράουν και στον Ουέιντ Μπάλντγουιν.

Ο 33χρονος γκαρντ, που έχει κάνει κατά καιρούς και όργια με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, έχει καταγράψει φέτος 13,1 πόντους και 6,1 ασίστ, αποτελώντας τον «εγκέφαλο» των Ισραηλινών, ενώ ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, τον οποίο είχε φέρει στην Ευρώπη για πρώτη φορά ο Ντέιβιντ Μπλατ, είναι τρίτος σκόρερ στη φετινή Euroleague με 17,4 πόντους και τέταρτος στο PIR με 19,1 στο σύστημα αξιολόγησης.

Επιπλέον, σαν κερασάκι στην τούρτα των συζητήσεων πριν από τη σειρά των αγώνων με τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο Ουέιντ Μπόλντγουιν άνοιξε και το δικό του beef με τον Κέντρικ Ναν.

Ωστόσο, με τη σειρά πλέον να κρίνεται σε πέμπτο παιχνίδι, τα φώτα από πλευράς Μακάμπι Τελ Αβίβ έχουν πέσει πάνω σε έναν άλλο παίκτη κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Μπόνζι Κόλσον.

Ποιος είναι ο Μπόνζι Κόλσον

Ο Αμερικανός έχει γεννηθεί στις 12 Ιανουαρίου του 1996 στην Ουάσινγκτον και βλέπει τον κόσμο από τα 198 εκατοστά. Παρά το ύψος του αγωνίζεται στις δύο θέσεις των φόργουορντ και το 2016 το Sports Illustrated τον είχε περιγράψει ως «μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές ανωμαλίες του στην ιστορία των κολεγίων». Ο λόγος ήταν ότι παρά το χαμηλό του ύψος για τις θέσεις που αγωνιζόταν, είχε πολύ άνοιγμα χεριών (2.13μ.) και για αυτόν τον λόγο έπαιζε εκείνα τα χρόνια και ως σέντερ, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τα γκαρντ ήταν πιο ψηλά από εκείνον.

Το Μιλγουόκι και η ευρωπαϊκή θητεία

Ο Μπόνζι Κόλσον δεν έγινε ποτέ draft και σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι δύο σοβαροί τραυματισμοί του, καθώς έχει σπάσει το πόδι του δύο φορές, γεγονότα όμως που τα άφησε πίσω του. Τον Σεπτέμβριο του 2018 υπέγραψε με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και τον Ιανουάριο του 2019 στο Μιλγουόκι, οπότε ήταν συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά στην ουσία τις περισσότερες αγωνιστικές του μέρες τις πέρασε στη G – League.

H απόφαση για το υπερατλαντικό ταξίδι είχε παρθεί η… αμερικανομάνα Νταρουσάφακα, τον απέκτησε τον Ιούλιο του 2019, με τον Κόλσον να καταγράφει 12,2 πόντους και 5,1 ριμπάουντ στην Τουρκία και 10,8 πόντους και 5 ριμπάουντ στο EuroCup.

Το 2020/21 τον απέκτησε η Στρασμπούρ από τη Γαλλία και εκεί έγινε το πρώτο «μπαμ», αφού αναδείχθηκε ο MVP της διοργάνωσης για την κανονική περίοδο, με νούμερα εξαιρετικά, αφού είχε 19,1 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ κατά μέσο όρο στο BCL. Παράλληλα, ήταν ο μοναδικός στη διοργάνωση με 18+ πόντους και 6+ ριμπάουντ.

Το πρόγραμμα είχε επιστροφή στην Τουρκία για λογαριασμό της Καρσίγιακα, με την οποία συνέχισε τις υψηλές πτήσεις με 16 πόντους μέσο όρο και 7,2 ριμπάουντ και ήρθε η στιγμή για την ευκαιρία για το υψηλότερο επίπεδο. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ τον απέκτησε τον Ιούνιο του 2022 και φυσικά ήταν θέμα χρόνου οι Ισραηλινοί να επενδύσουν πάνω στο «χρυσάφι» που είχαν βρει, καθώς ολοκλήρωσε την παρθενική του σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο με 10,7 πόντους, 5,6 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και 13,1 στο σύστημα αξιολόγησης.

Το νέο συμβόλαιο

Τον περασμένο Μάιο, λοιπόν, η Μακάμπι Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την ανανέωση συμβολαίου του Αμερικανού μέχρι το 2025, πριν καν προλάβουν οι μνηστήρες να μπουν στη σκέψη να τον δελεάσουν με υψηλότερο συμβόλαιο.

Άλλωστε, για τα μεγάλα πορτοφόλια της Ευρώπης, το τρέχον συμβόλαιο του 28χρονου θεωρείται εξαιρετικά βατό. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ο Μπόνζι Κόλσον είναι μόλις ο 4ος πιο ακριβοπληρωμένος του ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, διότι με 700.000 δολάρια ετησίως είναι κάτω από το 1,5 εκατ. με το οποίο αμείβονται οι Μπόλντγουιν και Μπράουν και πιο κάτω από τις 800.000 ευρώ του Τζος Νίμπο.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Επιπλέον, πάλι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ υπάρχει Buy – out για το NBA και παραμένει άγνωστο αν υφίσταται τέτοιο για ανταγωνίστρια ομάδα από τη Euroleague. Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον τι θα συμβεί με την περίπτωσή του, όσο ακόμα η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο Ισραήλ απέχει πολύ από την κανονικότητα.