Οι Σέλτικς ξεκινούν τη διαδικασία πώλησης: Ο Γκρούσμπεκ εκτός από 6 δισεκατομμύρια ζητά και κάτι ακόμα από τον επόμενο ιδιοκτήτη
i

O ιδιοκτήτης των Σέλτικς, Βικ Γκρούσμπεκ με την σύζυγό του, Εμιλία Φατζαλάρι

Οι Σέλτικς ξεκινούν τη διαδικασία πώλησης: Ο Γκρούσμπεκ εκτός από 6 δισεκατομμύρια ζητά και κάτι ακόμα από τον επόμενο ιδιοκτήτη

Εντός Οκτωβρίου οι Μπόστον Σέλτικς θα κάνουν διοικητικό συμβούλιο ώστε να αρχίσουν να μελετούν τις προσφορές που καταφθάνουν από υποψήφιους αγοραστές. Προ αυτής της συνάντησης, ο νυν επικεφαλής της διοίκησης, Βικ Γκρούσμπεκ, αποκάλυψε στην Boston Globe πως επιθυμεί ακόμα και μετά τη μεταβίβαση των μετόχων να διατηρήσει εξουσίες στους Κέλτες, μέχρι το 2028.

Οι φήμες δημιούργησαν εντυπώσεις, προσδοκίες, αλλά και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Με το που ο Βικ Γκρούσμπεκ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένειά του στην κορυφής της πυραμίδας της διοίκησης των Μπόστον Σέλτικς, ανακοίνωσε -λίγες μόνο μέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος- πως η ομάδα πωλείται, τότε κάποιοι άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους. Κι άλλοι φημολογήθηκε πως έτριψαν τα χέρια τους, άσχετα αν στην πραγματικότητα δεν το έκαναν.

Ο Τζεφ Μπέζος για παράδειγμα, δεν ήθελε να πλανώνται θεωρίες. Διέψευσε μονομιάς τα δημοσιεύματα περί σκέψης του να βάλει στο portfolio του, πέραν από την Amazon και το πιο ιστορικό brand του NBA. Ο Ίλον Μασκ από την άλλη, δεν ήθελε καν να απαντήσει σε αυτές. Και ούτε πρόκειται να το κάνει μιας και τώρα έχει άλλες δουλειές (πέραν των SpaceX και Twitter). Κυρίως αυτές αφορούν της προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την λατρεία του προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχει χρόνο για να χαθεί στον «μαγικό πλανήτη».

Αντίθετα, ένας από τα επίσης top ονόματα της λίστας του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, ο Λάρι Έλισον, ποτέ δεν έκρυψε πως το NBA είναι πάντα επενδυτικός στόχος γι' αυτόν. Και μέσω του τεχνολογικού του κολοσσού (Oracle) είναι σε θέση και αυτός -όπως και αρκετοί ακόμα- να προσφέρουν το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή είναι η τιμή πώλησης!

To Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι θέλει να αγοράσει ομάδα του NBA, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα που δεν το επιτρέπει!
NBA

09:14 - 05.10.2024

To Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι θέλει να αγοράσει ομάδα του NBA, αλλά υπάρχει ένα... πρόβλημα που δεν το επιτρέπει!

Κι ενώ η Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων (κυρίως λόγω των πετρελαίων), μέσω του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει επένδυση στο NBA με αγορά ομάδα, ένας δομικός κανόνας στο καταστατικό του κορυφαίου πρωταθλήματος δεν επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο!

Βέβαια, οι προαναφερθέντες κυκλοφόρησαν ως ονόματα κυρίως λόγω της δημοφιλίας τους. Είναι βέβαιο πως οι προτάσεις που έχουν ήδη φθάσει στον Βικ Γκρούσμπεκ και στους συνεργάτες του είναι πολλές και θα γίνουν περισσότερες. Αυτά όμως, θα ξεκαθαριστούν εντός του μήνα. Οι Σέλτικς μετά τα μέσα του Οκτωβρίου έχουν προγραμματίσει ένα μεγάλο διοικητικό συμβούλιο. Εκεί φυσικά θα παρευρεθεί και ο Στιβ Πελιούκα, ο οποίος πίσω από τα μετοχικά πακέτα που ανήκουν στην οικογένεια Γκρούσμπεκ, έχει και αυτός ένα μειοψηφικό, αλλά σεβαστό... νούμερο. Επίσης, θεωρείται πως είναι ένας από τους υποψήφιους αγοραστές. Ή έστω ένας από τους πιθανούς υποψήφιους αγοραστές.

Όπως και να έχει, ο ίδιος ο Βικ Γκούσμπεκ, μίλησε στην Boston Globe, ιδιοκτησίας του Τζον Χένρι, ο οποίος επίσης αναμένεται να διεκδικήσει την αγορά των Σέλτικς και εξήγησε πως «όλα θα ξεκαθαριστούν σύντομα». Και πως «ουσιαστικά η διαδικασία πώλησης θα αρχίσει εντός του Οκτωβρίου, με την αξιολόγηση των προσφορών».

Βέβαια, παραδέχτηκε πως αυτή η διαδικασία για να ολοκληρωθεί «δεν είναι απλή υπόθεση και θα πάρει χρόνο». Αυτό όμως που πρόσθεσε ως σημαντική πληροφορία είναι πως σκοπεύει από τον νέο ιδιοκτήτη, όποιος κι αν είναι αυτός, να ζητήσει-απαιτήσει κάτι σημαντικό: «Να παραμείνω Govenor των Μπόστον Σέλτικς μέχρι το 2028». Και όπου Govenor, σημειώστε «ιδιοκτήτης». Είναι το ίδιο και το αυτό, μιας και από το 2019 στο καταστατικό του NBA οι ιδιοκτήτες των ομάδων (owners), μετονομάστηκαν govenors (κυβερνήτες). Κυρίως γιατί το owners έχει μία ρατσιστική... αύρα από εποχές που ειδικά στις ΗΠΑ κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν -κάποιοι πάλι όχι.

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αγοράσεις τους Μπόστον Σέλτικς: Ο ρόλος της JPMorgan στη διαδικασία πώλησης
NBA

08:19 - 12.08.2024

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αγοράσεις τους Μπόστον Σέλτικς: Ο ρόλος της JPMorgan στη διαδικασία πώλησης

Η χρηματιστηριακή αξία των Μπόστον Σέλτικς, που βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης, ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και τόσα θα πρέπει να καταβάλει ο νέος επενδυτής. Ποσό που θα αποτελέσει ρεκόρ συναλλαγής τέτοιου τύπου στην ιστορία του NBA. H JPMorgan Chase & Co έχει αναλάβει να... ενορχηστρώσει οικονομικά τη διαδικασία της πώλησης που αναμένεται να ξεκινήσει με την πρώτη ευκαιρία και η πλήρης μεταβίβαση μετοχών θα ολοκληρωθεί το 2028.

Το έτος 2028 πάντως δεν είναι τυχαίο Ακόμα κι αν οι Σέλτικς είχαν ήδη παραχωρηθεί στη νέα ιδιοκτησία, η πώληση δεν θα ολοκληρωθεί μια κι έξω. Θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια απ' όταν πέσουν οι υπογραφές, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η μεταβίβαση των μετοχών. Μία διαδικασία που θα αναλάβει ο εξωτερικός συνεργάτης, ονόματι JP Morgan.

Οπότε, ο Βικ Γκρούσμπεκ δεν πρόκειται να ρίξει πέτρα πίσω του. «Σκοπεύω να παραμείνω στον οργανισμό, στη θέση που βρίσκομαι και τώρα για καιρό ακόμα», είπε αποφασισμένος. Μάλιστα, διευκρίνισε πως συμφωνούν και οι υπόλοιποι μέτοχοι από την οικογένειά του, που συνολικά θα πουλήσουν το πλειοψηφικό πακέτο, καταλήγοντας πως «θα είναι μία τετραετία μετάβασης και για τον νέο ιδιοκτήτη και πιστεύω ότι είναι μία δίκαια απαίτηση εκ μέρους μου».