Η χρηματιστηριακή αξία των Μπόστον Σέλτικς, που βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης, ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και τόσα θα πρέπει να καταβάλει ο νέος επενδυτής. Ποσό που θα αποτελέσει ρεκόρ συναλλαγής τέτοιου τύπου στην ιστορία του NBA. H JPMorgan Chase & Co έχει αναλάβει να... ενορχηστρώσει οικονομικά τη διαδικασία της πώλησης που αναμένεται να ξεκινήσει με την πρώτη ευκαιρία και η πλήρης μεταβίβαση μετοχών θα ολοκληρωθεί το 2028.
Μέχρι το 2028 ο Βικ Γκρούσμπεργκ και η οικογένειά του θα έχουν κλείσει τον κύκλο τους στη διοίκηση των Μπόστον Σέλτικς. Ένας κύκλος που άνοιξε το 2002 και που λίγο μετά την κατάκτηση του 18ου δακτυλιδιού, ο οργανισμός μπήκε σε καθεστώς πώλησης.
Οι Κέλτες είναι ένα από τα πιο ιστορικά brands στον παγκόσμιο αθλητισμό και πλέον είναι (ξανά) η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στο αμερικάνικο πρωτάθλημα. Εδώ και λίγους μήνες άλλωστε, οι Λέικερς υπολείπονται μιας κατάκτησης στη σχετική λίστα των τροπαιούχων.
Οι Μπόστον Σέλτικς πάντως, δεν είναι η πιο πολύτιμη ομάδα του NBA, όσον αφορά την χρηματιστηριακή της αξία. Βρίσκεται στο No 4, πίσω από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, τους Νιου Γιορκ Νικς και τους Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά υπολογίζεται πως το ποσό της πώλησής τους θα ξεπεράσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το νυν ρεκόρ πώλησης που έχει να κάνει με τα 4 δισεκατομμύρια που έδωσε το 2022 ο Ματ Ίσμπια για να αγοράσει τους Φοίνιξ Σανς.
Η χρηματιστηριακή αξία των Μπόστον Σέλτικς αγγίζει τα $5,2 δισεκατομμύρια και αυτή περίπου αναμένεται να είναι και η συνολική κατάθεση που θα γίνει στους λογαριασμούς, κυρίως του Γκρούσμπεργκ, αλλά και στους υπόλοιπους επιχειρηματίες-μετόχους που εκπροσωπούν τους Boston Basketball Partners, όταν ο νέος επενδυτής βρει το θάρρος (και τα λεφτά) για να ξεκινήσει κι εκείνος την περιπέτειά του στον «μαγικό πλανήτη».
Επειδή όμως ο Γκρούσμπεργκ, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι ξόδεψε $360 εκατομμύρια για να αποκτήσει τους Σέλτικς, που 22 χρόνια μετά το valuation έχει ξεπεράσει τα $5.000.000.000 (!), σκοπεύει να μεταβίβαση των μετοχών να γίνει τμηματικά και να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 2028, αποφάσισε να συνεργαστεί με αμερικανική πολυεθνική επενδυτική τράπεζα, την γνωστή και μη εξαιρετέα JPMorgan Chase Co.
Έναν «κολοσσό» του κλάδου, με φήμη που προηγείται του ονόματός της και που ασχολείται συνήθως με την παγκόσμια ύφεση, τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στα συστήματα υγείας ανά τον πλανήτη, αλλά... παρεμπιπτόντως διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια άνω των τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποτελεί την μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την μεγαλύτερη τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.
Η παρουσία της JPMorgan Chase Co., που έχει εμπλακεί εσχάτως στα σπορ, με χορηγική παρουσία της στο MLS και την Ίντερ Μαϊάμι αλλά και με την... ονοματοδοσία στο γήπεδο των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (Chase Arena), έχει να κάνει αυτή τη φορά με την διαδικασία πώλησης των Σέλτικς σε διαδοχικές χρονικές φάσεις. Μια μορφή μεταβίβασης που χρειάζεται ειδική διαχείρισης και εμπειρία επί του θέματος. Και ο Γκρούσμπεργκ ναι μεν έχει αποφασίσει να ρευστοποιήσει, αλλά θέλει να το κάνει με τον πιο αποτελεσματικό και... ήσυχο τρόπο.
Την τελευταία φορά που ομάδα του ΝΒΑ πωλήθηκε σε... χρονικά τμήματα ήταν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς τον Μάιο του 2021 και από τότε μέχρι σήμερα τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται ακόμη στα δικαστήρια. Οι Σέλτικς δεν σκοπεύουν να υπάρξει κάποιο ερωτηματικό στην δική τους ιστορία και γι' αυτό η JPMorgan εμφανίζεται στο προσκήνιο. Για να απαντήσει και να προστατεύσει από... κακοτοπιές, κυρίως τον Γκρούσμπεργκ και την οικογένειά του.
Οι φημολογίες για τους υποψήφιους αγοραστές
Ο Ίλον Μασκ «ακούστηκε» περισσότερο ως... καπνός χωρίς φωτιά. Το όνομά του ανακυκλώθηκε στο αχανές διαδικτυακό... καφενείο, όπως ανακυκλώνεται κάθε φορά που κάτι πωλείται. Συνέβη, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε στο προσκήνιο για παρόμοιο λόγο και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον, όταν κάποιο δελεαστικό brand θα βάλει στην εξώπορτα την ταμπέλα «Πωλείται».
Στην πραγματικότητα όμως, άλλοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές. Κατ' αρχάς, κομβικό και αποφασιστικό ρόλο παίζει το όνομα του ο Στιβ Πελιούκα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην ομάδα του Boston Basketball Partners, ως ο τρίτος με το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών και σκέφτεται σοβαρά να γίνει το απόλυτο αφεντικό.
17:06 - 04.07.2024
Το πωλητήριο των Μπόστον Σέλτικς και η χρηματιστηριακή τους αξία: Ο... μύθος για εμπλοκή του Ίλον Μασκ και οι πιθανοί αγοραστές
Με το που ο Βικ Γκρούσμπεργκ ανακοίνωσε πως θα πουλήσει τους Μπόστον Σέλτικς, όλοι σκέφτηκαν πως ήρθε η ώρα ο Ίλον Μασκ να ασχοληθεί με το NBA. Επειδή όμως, εκείνος έχει το μυαλό του στον πλανήτη Άρη και όχι στον «μαγικό πλανήτη», στην επιφάνεια τοποθετούνται τρία ονόματα: Ένας νυν μέτοχος, το αφεντικό της Λίβερπουλ και αυτό της Αταλάντα.
Η προσωπική του περιουσία είναι τεράστια, αλλά για να κάνει την αγορά θα πρέπει να σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος της. Μόνο που είναι και ο πρόεδρος της Bain Capital μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, που μπορεί να του φανεί χρήσιμη για να αντλήσει χρήματα. Όπως του φάνηκε χρήσιμη και όταν αποφάσισε η αγάπη του για τα σπορ να επεκταθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, επενδύοντας στην ιταλική Αταλάντα.
Πέραν του Πελιούκα, που προς το παρόν είναι το κεντρικό πρόσωπο που διακινείται ως υποψήφιος αγοραστής του ισχυρού μετοχικού ποσοστού του Γκρούσμπεργκ, εμφανίζεται και το όνομα του Τζον Χένρι.
Πρόκειται για τον 75χρονο ιδιοκτήτη των Μπόστον Ρεντ Σοξ του Αμερικάνικου Μπέιζμπολ, της εφημερίδας Boston Globe, των Πίτσμπουργκ Πένγκουινς του Χόκεϊ, αλλά και ιδιοκτήτη της Λίβερπουλ. Δηλαδή της τέταρτης πιο... ακριβής ομάδας στο ποδόσφαιρο -πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπαρτσελόνα. Έχει εμπλακεί δηλαδή με ένα από τα πιο ιστορικά κλαμπ της Ευρώπης και σκέφτεται πως ήρθε η ώρα να μπει στον κόσμο του NBA.
Από τη συλλογή του στις επενδύσεις στη Βοστώνη, του... λείπουν οι Μπόστον Σέλτικς, αλλά και οι Μπόστον Μπρούινς του NFL, που ανήκουν στην οικογένεια Τζέικομπς με επικεφαλής τον 84χρονο Τζέρεμι Τζέικομπς. Δηλαδή, τον τέταρτο και τελευταίο πιθανό αγοραστή των Σέλτικς, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα.
14:47 - 13.01.2024
H χήρα του Στιβ Τζομπς πουλάει τους Ουίζαρντς, αλλά o Έλληνας μεγαλομέτοχός τους συνεχίζει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Η Λορίν Πάουελ, η πάμπλουτη επιχειρηματίας και χήρα του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, αναζητά επενδυτή για να του μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της στους οργανισμούς των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (NBA) και Ουάσινγκτον Κάπιταλς (NHL). O πρόεδρος αυτών, ελληνικής καταγωγής, Τεντ (Θεόδωρος) Λιόνσις, συνεχίζει πάντως να σκέφτεται την επένδυση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για το νέο γήπεδο.
🤑 Οι ομάδες με χρηματιστηριακή αξία άνω των $5.000.000.000
🏈 Ντάλας Καουμπόις (NFL): $9 δισεκατομμύρια
⚾ Νιου Γιορκ Γιάνκις (MLB): $7,1 δισεκατομμύρια
🏀 Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (NBA): $7 δισεκατομμύρια
🏈 Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς (NFL): $7 δισεκατομμύρια
🏈 Λος Άντελες Ραμς (NFL): $6,9 δισεκατομμύρια
🏈 Νιου Γιορκ Τζάιαντς (NFL): $6,8 δισεκατομμύρια
🏈 Σικάγο Μπέαρς (NFL): $6,3 δισεκατομμύρια
🏈 Λας Βέγκας Ράιντερς (NFL): $6,2 δισεκατομμύρια
🏀 Νιου Γιορκ Νικς (NBA): $6,1 δισεκατομμύρια
🏈 Νιου Γιορκ Τζετς (NFL): $6,1 δισεκατομμύρια
⚽ Ρεάλ Μαδριτης (La Liga): $6,1 δισεκατομμύρια
🏈 Ουάσινγκτον Κομάντερς (NFL): $6,1 δισεκατομμύρια
⚽ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Premier League): $6 δισεκατομμύρια
🏈 Σαν Φρανσίσκο 49ers (NFL): $6 δισεκατομμύρια
🏀 Λος Άντζελες Λέικερς (NBA): $5,9 δισεκατομμύρια
🏈 Φιλαδέλφεια Ινγκλς (NFL): $5,8 δισεκατομμύρια
🏈 Μαϊάμι Ντόλφινς (NFL): $5,7 δισεκατομμύρια
⚽ Μπαρτσελόνα (La Liga): $5,5 δισεκατομμύρια
🏈 Χιούστον Τέξας (NFL): $5,5 δισεκατομμύρια
⚽ Λίβερπουλ (Premiere League): $5,3 δισεκατομμύρια
🏀 Μπόστον Σέλτικς (NBA): $5,2 δισεκατομμύρια
🏈 Ντένβερ Μπρόνκος (NFL): $5,1 δισεκατομμύρια
🏈 Σιάτλ Σίχοκς (NFL): $5 δισεκατομμύρια