MVP: Τρίτος στην ψηφοφορία ο Αντετοκούνμπο, στο «μηδέν» ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά στην καριέρα του

Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζοέλ Εμπίντ

i

© photo by Patrick McDermott / Getty Images / Ideal Images

MVP: Τρίτος στην ψηφοφορία ο Αντετοκούνμπο, στο «μηδέν» ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά στην καριέρα του

Γιώργος Γαβριλάκης 10:17 - 03.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:39 - 14.08.2024

Ο Τζοέλ Εμπίντ έσπασε τις διαδοχικές κατακτήσεις του Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος τερμάτισε τρίτος, αφήνοντας πίσω του τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Μέχρι και ο Μπράνσον των Νικς πήρε ψήφο, αλλά τον ΛεΜπρόν δεν τον επέλεξε κανένας!

O βασικός λόγος που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν κατάφερε να πάρει το βραβείο του MVP για τρίτη φορά στην καριέρα του, πέραν φυσικά την σπουδαίας παρουσίας του Τζόελ Εμπίντ, ήταν το γεγονός ότι στην κανονική διάρκεια αγωνίστηκε σε 63 ματς. 

Από τη νέα σεζόν, απαιτούνται μίνιμουμ 65 για να μπορεί να διεκδικεί κάποιος οποιοδήποτε ατομικό βραβείο, όπως αυτό του πολυτιμότερου παίκτης της κανονικής περιόδου. Οπότε το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να δώσει σε κάποιο το... αγαλματάκι, που δεν κάλυπτε τη βασική προϋπόθεση που έχει κατοχυρωθεί και θα ισχύει από το σεζόν 2023-24. Διότι, κατά τα άλλα ήταν ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας της regular season και θα μπορούσε να έχει τύχη. Δεν είχε! Τελικά κατέληξε τρίτος στην ψηφοφορία, πίσω από τον 29χρονο σέντερ των Σίξερς, αλλά και από τον Σέρβο των Ντένβερ Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς

Ο Εμπίντ έβαλε τα κλάματα μόλις ανακοινώθηκε ότι αυτός είναι ο MVP (vid)
NBA

09:40 - 03.05.2023

Ο Εμπίντ έβαλε τα κλάματα μόλις ανακοινώθηκε ότι αυτός είναι ο MVP (vid)

Ήταν η τρίτη χρονιά που διεκδίκησε το βραβείο του MVP και τώρα που το κατέκτησε βγήκαν από μέσα του όλα τα συναισθήματα. Ο Τζόελ Εμπίντ μετά το χαμόγελο ικανοποίησης τον πήραν τα... ζουμιά και οι υπόλοιποι Σίξερς ήταν εκεί για να τον αποθεώσουν.

Γενικά η συγκεκριμένη βράβευση ήταν και φέτος υπόθεση διεθνών παικτών. Και όχι Αμερικάνων. Είναι η πέμπτη διαδοχική χρονιά που ο MVP δεν είναι από τις ΗΠΑ. Μετά τις δύο διακρίσεις του Αντετοκούνμπο (2019, 2020) και ισάριθμες του Γιόκιτς (2021, 2022) τώρα ο πολυτιμότερο όλων είναι από το Καμερούν, ως ο πρώτος της ιστορίας από τη συγκεκριμένη χώρα, δεύτερος Aφρικανός μετά τον Χακίμ Ολάζουον και πέμπτος μη Αμερικανός. Εκτός των Greek Freak και Joker, ήταν ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτζκι

Το αξιοσημείωτο στη φετινή διαδικασία ψηφοφορίας ήταν το γεγονός ότι τον ΛεΜπρόν Τζέιμς των Λέικερς δεν τον επέλεξε ούτε ένας απ' όσους πήγαν στην κάλπη. Και δεν ήταν λίγοι: 100 «ειδικοί» ψήφισαν και μάλιστα είχαν τη δυνατότητα ο καθένας από αυτούς να επιλέξει με ιεραρχική σειρά πέντε παίκτες. Οι 73 είχαν ως πρώτη επιλογή τον Εμπίντ, ο Γιόκιτς έπεισε τους 15 να τον εμπιστευτούν και ο Αντετοκούνμπο τους 12. 

Από εκεί και πέρα ψήφο πέμπτης κατηγορίας πήρε ο Τζέιλεν Μπράνσον των Νικς και ο Τζα Μοράντ των Γκρίζλις. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς όμως... τίποτα! Γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στην εικοσαετή καριέρα του στη λίγκα. Ο 38χρονος βέβαια, έχει το μυαλό του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και όχι στις προσωπικές διακρίσεις. Άλλωστε, είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, του αρκεί. Τώρα αναζητά το πέμπτο πρωτάθλημά του και οι Λέικερς νίκησαν στο πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών της Δύσης τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.