Η... αφάνα της Παρί που θα ζορίσει τον Παναθηναϊκό

Φωτ. IMAGO

Η... αφάνα της Παρί που θα ζορίσει τον Παναθηναϊκό

Απόστολος Μαυράκης 13:22 - 14.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:54 - 14.10.2024

Ο 22χρονος Ναντίρ Χιφί είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καταγράφοντας ήδη πολύ καλές επιδόσεις με την φανέλα της Παρί, με τον Παναθηναϊκό να καλείται να τον περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται το βράδυ της Τρίτης (15/10).

Μπορεί η νεοφώτιστη Παρί να έχει ξεκινήσει με 2 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στην Euroleague, ωστόσο ο Ερυθρός Αστέρας και η Ολίμπια Μιλάνο έχυσαν ιδρώτα και «αίμα» για να την καταβάλλουν. Πλέον, οι πρωταθλητές του περσινού EuroCup ετοιμάζονται για την αγώνα τους κόντρα στους πρωταθλητές της Euroleague το βράδυ της Τρίτης (15/10) στο πρώτο συναπάντημα των δυο ομάδων.

Πρωταγωνιστής για τους πρωτευουσιάνους ως τώρα είναι αναμφισβήτητα ο Τι Τζέι Σορτς, ο οποίος με 16,5 πόντους, 3,5 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1,5 κλέψιμο από παιχνίδι έχει κλέψει την παράσταση, αλλά και τα... βλέμματα του ευρωπαϊκού στερεώματος.

Βέβαια, δίπλα στον άσσο των Παριζιάνων, ξεχωρίζει και μια... αφάνα, η οποία έχει βαλθεί σιγά-σιγά και μεθοδικά να «τρελάνει» επίσης τον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο λόγος φυσικά γίνεται για τον Γαλλο-Αλγερινό Ναντίρ Χιφί, από τον οποίον ο Παναθηναϊκός δεν θα πρέπει να πάρει... τα μάτια του από πάνω του και να τον περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γεννημένος το 2022, ο Χιφί ξεκίνησε την καριέρα του από την επίσης γαλλική Λε Πορτέλ, με την καριέρα του να μην αργεί να «εκτοξευθεί», πηγαίνοντας στην Παρί το 2023, αφού πρώτα δεν επιλέχθηκε από κάποια ομάδα στο Draft του 2023.

Η σεζόν 2023/2024 ήταν ονειρική για τον νεαρό combo-guard της Παρί, αφού πέρα της κατάκτησης του EuroCup, ο ίδιος συμπεριλήφθηκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, ενώ στο γαλλικό πρωτάθλημα κατάφερε να είναι στην πρώτη καλύτερη πεντάδα και να συμμετάσχει στο All-Star Game.

Φέτος ο Χιφί μετρά 10,5 πόντους στα πρώτα 2 παιχνίδια της Euroleague, είναι όμως πρώτος σε πόντους ανά παιχνίδι στο γαλλικό πρωτάθλημα με 19,8 πόντους, ενώ μετρά και από 2,5 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 4 παιχνίδια.

Ο ίδιος μάλιστα είχε συμμετάσχει στο Summer League του NBA με την φανέλα των Τίμπεργουλβς, σημειώνοντας μάλιστα 18 πόντους σε έναν αγώνα επί των Πέισερς, ενώ συνολικά είχε 6,8 πόντους σε 3 παιχνίδια.

Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του Χιφί είναι συγκεκριμένα, αλλά πολύ δύσκολα να τα περιορίσεις. Η εκρηκτικότητά του και ο απίστευτα γρήγορος τρόπος με τον οποίον έχει την ικανότητα να εκτελεί είτε με σουτ είτε κοντά στο καλάθι, δημιουργεί πολλές φορές σύγχυση στις αντίπαλες άμυνες.

Αυτό βέβαια που ξεχωρίζει στην στατιστική του Γαλλο-Αλγερινού δεν είναι οι πόντοι ή τα ποσοστά του, αλλά ένα πιο προχωρημένο στατιστικό, το οποίο αποδεικνύει την συμβολή του στο παιχνίδι της ομάδας του.

Το usage rate του Χιφί είναι το υψηλότερο ως τώρα στην Euroleague, με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 35,9%. Σε... απλά ελληνικά, ο άσος της Παρί έχει συμμετοχή σε παραπάνω από το ένα τρίτο των κατοχών της ομάδας του -όσο φυσικά βρίσκεται στο παρκέ.

Αυτό μεταφράζεται αυτόματα στο ότι η Παρί βασίζεται απόλυτα στην δημιουργία του Χιφί για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, πράγμα που με μια πρώτη ματιά για παράδειγμα στις ασίστ του δεν μπορούμε να το δούμε, αφού έχει μόλις 2 σε ισάριθμα παιχνίδια στην Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός εννοείται πως διαθέτει το πολυεργαλείο ονόματι «Γκραντ», ωστόσο η αποστολή των γκαρντ των πρασίνων δυσκολεύει με την ταυτόχρονη συνύπαρξη του Χιφί και του Σορτς στο παρκέ.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Το μόνο που απομένει, είναι να δούμε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση μεταξύ των περσινών πρωταθλητών EuroCup και Euroleague το βράδυ της Τρίτης 15/10 και ώρα 21:30 στην Accor Arena, το γήπεδο που το 1996 ο Παναθηναϊκός σήκωσε το πρώτο του από τα 7 ευρωπαϊκά!