Έξι πρώην NBAερς που ίσως δεν ήξερες ότι αγωνίζονται στην Ευρώπη (vids)

Έρικ Πάσκαλ, Σεκού Ντουμπουγιά και Σέιμπεν Λι

i

©IMAGO

Έξι πρώην NBAερς που ίσως δεν ήξερες ότι αγωνίζονται στην Ευρώπη (vids)

Από τα σαλόνια του NBA... στην Ευρώπη, ας δούμε έξι άλλοτε παίκτες του NBA που αγωνίζονται στα μέρη μας (αλλά όχι στην Euroleague)

Πόσοι και πόσοι παίκτες που δεν βρήκαν συμβόλαιο στο NBA, αποφάσισαν να κάνουν το βήμα προς την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Η πλειοψηφία των παικτών αυτών, υπογράφουν σε ομάδες της Euroleague, με σκοπό να παραμείνουν στο κορυφαίο επίπεδο, απλώς...διαφορετικής ηπείρου. Τί γίνεται όμως με αυτούς που αγωνίζονται σε ομάδες της Ευρώπης, αλλά όχι στην Euroleague; Ας δούμε λοιπόν 6 πρώην NBAερς που βγάζουν το ψωμί τους σε ευρωπαϊκές ομάδες, που δεν συμμετέχουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Eric Paschall - Pistoia Basket 2000

Πρώτος της λίστας είναι ο Έρικ Πάσκαλ της ιταλικής Πιστόια. Ο Πάσκαλ είναι από τους παίκτες με τα περισσότερα παιχνίδια στο NBA της συγκεκριμένης λίστας με 162. Έγινε ντραφτ το 2019 στον 2ο γύρο από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και σε αντίθεση με αρκετά πικ 2ου γύρου, οι Ουόριορς πίστεψαν από την αρχή τον Αμερικανό φόργουορντ και του προσέφεραν εγγυημένο συμβόλαιο. Η «rookie» του χρονιά ήταν ονειρική αφού αγωνίστηκε σε 60 παιχνίδια με τους «πολεμιστές» (14.0 πόντοι και 4.6 ριμπαόυντ μ.ο.), ενώ ήταν μέλος της 2ης πεντάδας με τους καλύτερους rookie εκείνης της χρονιάς. Η πρώτη σεζόν του Πάσκαλ στο NBA όμως, έμελλε να είναι και η καλύτερη αφού η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Την σεζόν 2020-21 αγωνίστηκε σε 40 παιχνίδια με όλους του τους μέσους όρους να πέφτουν (μέτρησε βέβαια και 10 λεπτά λιγότερα ανα αγώνα). Στα τέλη της σεζόν ο απόφοιτος του Βιλανόβα έβλεπε τον χρόνο συμμετοχής του να πέφτει όλο και περισσότερο, με τους Ουόριορς εν τέλει να τον ανταλλάσσουν το καλοκαίρι του 2021 στους Γιούτα Τζαζ για ένα πικ 2ου γύρου.

Ο Πάσκαλ αγωνίστηκε σε 62 παιχνίδια με την φανέλα των Τζαζ μετρώντας 5.8 πόντους ανα αγώνα. Μπορεί η παρουσία του να μην ήταν κακή, οι Τζαζ όμως έκριναν ότι χρειάζονταν κάτι καλύτερο στην θέση «4» και δεν του προσέφεραν συμβόλαιο. Το ίδιο καλοκαίρι ο Πάσκαλ υπέγραψε «two-way» συμβόλαιο με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, όμως αποδεσμεύτηκε πριν καν αρχίσει η σεζόν. Κάπου εκεί τα λαμπερά φώτα του NBA είχαν σβήσει για τον Αμερικανό, ο οποίος για πολλούς φανς απλά...εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Μετά από ένα πέρασμα στο Πουέρτο Ρίκο (μόλις 1 μήνα), ο Πάσκαλ, όντας πλέον πολύ βαρύτερος από τις μέρες του στο NBA, μετακόμισε στην ιταλική Πιστόια του LBA.

Frank Jackson - Nanterre 92

Δεύτερος στην λίστα και πρώτος σε συνολικά παιχνίδια στο NBA είναι ο Φρανκ Τζάκσον με 214. Έγινε ντραφτ το 2017 στον 2ο γύρο από τους Νιου Όρλεαν Πέλικανς με τους οποίους αγωνίστηκε για 2 χρόνια. Ακολούθησε το Ντιτρόιτ για άλλα 2 χρόνια και μία μόλις εμφάνιση με τους Γιούτα Τζαζ (10ημερο συμβόλαιο) το 2022. Ο νυν γκάρντ της Ναντέρ στην Γαλλία, έχει μετακομίσει από πέρυσι στην Ευρώπη, αφού φόρεσε την φανέλα της Βιλερμπάν. Στην περσινή Euroleague, αγωνίστηκε 6 φορές μετρώντας 10.3 πόντους ανα αγώνα. Ο Τζάκσον αποφάσισε να παραμείνει κάτοικος Γαλλίας και υπέγραψε με την Ναντέρ τον περασμένο Ιούνιο.

Τα στατιστικά του Τζάκσον στο NBA: 214 παιχνίδια, 18.1 λεπτά, 8.5 πόντοι, 1.8 ριμπαόυντ

Mfiondu Kabengele - Reyer Venezia

Ένας παλιός μας γνώριμος, ο Μφιοντού Καμπενγκέλε, βρίσκεται και εκείνος στο κλάμπ με τους πρώην NBAερς της Ευρώπης. Ο πρώην παίκτης της ΆΕΚ Betsson ξεκίνησε την καριέρα του στο NBA το 2019, όταν επιλέγει στο νούμερο 27 από τους Μπρούκλιν Νετς. Τα δικαιώματά του έγιναν αργότερα ανταλλαγή στους Λος Άντζελες Κλίπερς, οι οποίοι είδαν τον Καμπενγκέλε να φορά 35 φορές την φανέλα τους προτού γίνει ανταλλαγή (1.5 χρόνο μετά) στους Σακραμέντο Κινγκς, οι οποίοι τον αποδέσμευσαν. Ακολούθησαν 16 εμφανίσεις με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και 4 ακόμη με τους Μπόστον Σέλτικς.

Βλέποντας πως βρίσκεται πάντα μεταξύ G-League και NBA, ο Κονγκολέζος σέντερ αποφάσισε να κάνει για πρώτη φορά το βήμα προς την Ευρώπη όταν και υπέγραψε με την ΆΕΚ. Με την φανέλα της Ένωσης έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, προτού διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ τους και ζητήσει ο ίδιος να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ο Καμπενγκέλε είχε συμφωνήσει με την Ιταλική Βενέτσια, ενώ είχε συμβόλαιο με την ΆΕΚ, κάτι που προφανώς δεν άρεσε στους ιθύνοντες της ομάδας. Οι πληροφορίες βέβαια επιβεβαιώθηκαν, αφού λίγες μέρες μετά το «διαζύγιο» με την Ένωση, ο Καμπενγκέλε ανακοινώθηκε από την Βενέτσια.

Τα στατιστικά του Κονγκολέζου στο
NBA: 55 παιχνίδια, 6.9 λεπτά, 2.6 πόντοι ανα αγώνα

Anthony Lamb - Aquila Trento

Όπως και ο Καμπενγκέλε, ο Άντονι Λαμπ πέρασε τα χρόνια του στην Αμερική μεταξύ G-League και NBA. Ο Λαμπ δεν έγινε ποτέ ντραφτ και το 2020 ξεκίνησε την προσπάθειά του να «κερδίσει» ένα συμβόλαιο στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Αυτό του το προσέφεραν οι Χιούστον Ρόκετς, με την φανέλα των οποίων πραγματοποίησε 24 παιχνίδια. Ακολούθησε η θυγατρική ομάδα του Χιούστον στην G-League, Ριο Γκράντε Βάιπερς, με την οποία ο Λαμπ στέφθηκε πρωταθλητής G-League το 2022. Ακολούθησαν 2 παιχνίδια με τους Σαν Αντόνιο Σπέρς (10ήμερο συμβόλαιο) και ξανά G-League. Στις αρχές της σεζόν 2022-23 ο Λαμπ υπέγραψε συμβόλαιο 10 ημερών με τους Ουόριορς, το οποίο στην συνέχεια μετατράπηκε σε κανονικό. Ο Αμερικανός έκανε την καλύτερή του χρονιά με την ομάδα της Καλιφόρνια παίζοντας σε 62 παιχνίδια. Ο Λαμπ μέτρησε κατά μ.ο. 19.3 λεπτά συμμετοχής κάτι που έδειχνε πως οι Ουόριορς θα τον κρατούσαν και την επόμενη χρονιά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και ο Νεοϋορκέζος μετακόμισε στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας για τους Νιου Ζήλαντ Μπρέικερς.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Λαμπ υπέγραψε στην ιταλική Τρέντο, ψάχνοντας ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη, λίγους μήνες μετά τον τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα (Φεβρουάριος 2024).

Τα στατιστικά του Λαμπ στο NBA: 88 παιχνίδια, 18.4 λεπτά, 6.2 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ

Sekou Doumbouya - MoraBanc Andorra

Γεννημένος στην Γουινέα, ο Ντουμπουγιά αποτελεί τον «υψηλότερα επιλεγμένο στο draft» παίκτη της λίστας, αφού είδε το όνομά του στην επιλογή νούμερο 15 το 2019. Οι Ντιτρόιτ Πίστονς επέλεξαν τον Ντουμπουγιά αναζητώντας μια νέα αρχή, αφού οι κακές σεζόν έρχονταν η μια μετά την άλλη. Η «rookie» σεζόν του δεν ήταν κακή, αλλά σε καμια περίπτωση δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι Πίστονς. Ο γαλλικής καταγωγής (γεννημένος στην Γουινέα) φόργουορντ αγωνίστηκε 38 φορές την πρώτη του σεζόν μετρώντας 6.4 πόντους και 3 ριμπάουντ. Η 2η σεζόν του στο NBA έμοιαζε...με χρονιά της μαρμότας, αφού και τα ποσοστά του και οι μέσοι όροι του άλλαξαν ελάχιστα (5.1 πόντοι και 2.7 ριμπάουντ). Ακολούθησαν δύο απανωτά trade με τους ,τελικούς αποδέκτες, Χιούστον Ρόκετς να τον αποδεσμεύουν την επόμενη μέρα. Ο Ντουμπουγιά έκανε 2 εμφανίσεις με τους Λος Άντζελες Λέικερς προτού η πόρτα του NBA κλείσει για εκείνον.

Στα μισά της περασμένης σεζόν ο αθλητής από την Γουινέα υπέγραψε με την γαλλική Ροάν, ενώ από τον Ιούλιο αγωνίζεται με την Ανδόρρα της ισπανικής ACB.

https://www.youtube.com/watch?v=hKUoMUAaIG8

Saben Lee - Manisa Buyuksehir

Τελευταίος της λίστας αλλά εξίσου σημαντικός, ο Σέιμπεν Λι. Γεννημένος στο Μιζούρι των ΗΠΑ, ο Λι επιλέγει στο draft του 2020 από τους Γιούτα Τζαζ (νούμερο 38), προτού ανταλλαχθεί στους Ντιτρόιτ Πίστονς. Αρχικά υπέγραψε «two-way» συμβόλαιο προτού αυτό μετατραπεί σε πολυετές. Ο Λι πέρασε δύο σεζόν στο Ντιτρόιτ (και τις δύο είχε μέσο όρο 5.6 πόντους) προτού υπογράψει στους Φιλαδέλφεια Σίξερς, με τους οποίους αγωνίστηκε μόλις 2 φορές. Μετά από έναν χρόνο (και την G-League), ο Λι βρήκε ξανά ομάδα στο NBA όταν υπέγραψε με τους Φοίνιξ Σανς. Με την ομάδα της Αριζόνα μέτρησε 47 παιχνίδια σε δύο σεζόν. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που πάτησε παρκέ σε γήπεδο του NBA.

Μετά από έναν χρόνο «ανεργίας» ο Λι έκανε το βήμα προ την Ευρώπη και υπέγραψε με την τουρκική Μανίσα.

Τα στατιστικά του Λι στο NBA: 134 παιχνίδια, 14.5 λεπτά, 5.2 πόντοι, 2.8 ασίστ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν κυρίως στους παίκτες που έρχονται σε κάποια ομάδα της Euroleague, σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί άλλοτε NBAερς που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στα γήπεδα της Ευρώπης, σε ομάδες που δεν έχουν την τύχη να αγωνίζονται στην Euroleague.