Η preseason του NBA ξεκινά από το Άμπου Ντάμπι: Τα Global Games του «μαγικού πλανήτη» από το 1984, μέχρι την εγκατάστασή τους στα ΗΑΕ
i

© Μπίγιαν Βινούλοβιτς / Sportal.rs

Η preseason του NBA ξεκινά από το Άμπου Ντάμπι: Τα Global Games του «μαγικού πλανήτη» από το 1984, μέχρι την εγκατάστασή τους στα ΗΑΕ

Γιώργος Γαβριλάκης 12:58 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 16:46 - 04.10.2024

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Άμπου Ντάμπι θα διεξαχθούν αγώνες της preseason του NBA. Φέτος, στην πόλη των ΗΑΕ φιλοξενούνται οι Μπόστον Σέλτικς και οι Ντένβερ Νάγκετς που θα αναμετρηθούν στην Etihad Arena δύο φορές. Μία την Παρασκευή (4/10, 19:00) και άλλη μία την Κυριακή (6/10). Την πρώτη φορά όμως, που έγινε φιλικό προετοιμασίας μεταξύ ομάδων του «μαγικού πλανήτη» εκτός βορείου Αμερικής, ήταν το 1984 στο Μιλάνο.

Οι δύο τελευταίοι πρωταθλητές του NBA, οι... φρέσκοι Μπόστον Σέλτικς και οι τέως Ντένβερ Νάγκετς, βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι. Έκαναν μία παύση στο training camp τους, ουσιαστικά λίγες ώρες μετά την έναρξή του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας (αντίστοιχα) και μεταφέρθηκαν στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για δύο φιλικούς αγώνες που είχαν προγραμματιστεί από τον Μάρτιο κιόλας.

O πρώτος θα διεξαχθεί το απόγευμα της Παρασκευής (10/4, 19:00), ενώ ο δεύτερος θα γίνει δύο μέρες μετά. Στο Άμπου Ντάμπι πάντως, έχουν να υπερηφανεύονται πως ανήκουν πλέον για τα καλά στην ατζέντα του «μαγικού πλανήτη». Κυρίως σε επίπεδο marketing. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως το In-Season Tournament που καθιερώθηκε πέρσι στο NBA (και κατακτήθηκε από τους Λέικερς με MVP τον ΛεΜπρόν Τζέιμς), εδώ και μήνες μετονομάστηκε σε Emirates NBA Cup και έτσι θα τιτλοφορείται τα επόμενα χρόνια.

Επίσης είναι η τρίτη χρονιά που η πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η υπερσύγχρονη Etihad Arena θα φιλοξενήσουν φιλικούς αγώνες της κορυφαίας λίγκας. Την πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν στις 6 Οκτωβρίου του 2002 όταν οι Ατλάντα Χοκς είχαν νικήσει σε εκείνα τα μέρη τους Μιλγουόκι Μπακς τους Γιάννη Αντετοκούνμπο δύο φορές σε τρεις μέρες.

Πέρσι το ταξίδι στην... έρημο έκαναν οι Ντάλας Μάβερικς και οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς και φέτος η σκυτάλη βρίσκεται στα χέρια των Σέλτικς του Τζέισον Τέιτουμ και του MVP των περασμένων τελικών, Τζέιλεν Μπράουν και των Νάγκετς του τρεις φορές πολυτιμότερου παίκτη της λίγκας, Νίκολα Γιόκιτς.

Πάντως, το Ντουμπάι δεν είναι το μόνο μέρος που ενδιαφέρει επιχειρησιακά το NBA. Στο Παρίσι έχουν καθιερωθεί αγώνες και μάλιστα της κανονικής διάρκειας της σεζόν, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Μεξικό.

Την πρώτη φορά όμως, που έγιναν αγώνες της Pre Season εκτός ΗΠΑ, το ημερολόγιο ήταν γυρισμένο στις σελίδες του 1984. Στις 11 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους οι Φοίνιξ Σανς και οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς είχαν συναντηθεί στο Pallazzo dello Sport di San Siro, στο Μιλάνο. Το Λονδίνο ήταν η επιλογή του ΝΒΑ στις αρχές των nighties (το 1993 έπαιξαν οι Ορλάντο Μάτζικ και οι Ατλαντα Χοκς), ενώ το 1996 οι Ιντιάνα Πέισερς και οι Σιάτλ Σούπερσονικς έκαναν τουρ στο Βερολίνο και αγωνίστηκαν στην Deutschlandhalle Arena που εγκαινιάστηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ το 1935 και γκρεμίστηκε πριν από 13 χρόνια (στις 3 Δεκεμβρίου του 2011).

Η Κίνα και η Ιαπωνία, ακόμα και η Ινδία υπήρξαν χρονιές που είχαν την τιμητική τους, αλλά πλέον όπως και η Euroleague, έτσι και το NBA εστιάζει τις συνεργασίες του και μελετά τις προοπτικές που δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.