Από τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν στον Καϊρί Ίρβινγκ: Οι έξι καλύτερες εμφανίσεις σε πρεμιέρα του NBA (vids)
i

Καϊρί Ίρβινγκ (αριστερά), Ουίλτ Τσάμπερλεϊν

Από τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν στον Καϊρί Ίρβινγκ: Οι έξι καλύτερες εμφανίσεις σε πρεμιέρα του NBA (vids)

Μιχάλης Καλογήρου 15:00 - 22.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:45 - 22.10.2024

Το NBA επιστρέφει με την regural season να ξεκινά τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου και κάνουμε μία αναδρομή στις έξι καλύτερες εμφανίσεις σε «opening week» του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη.

Η regular season είναι ένας μαραθώνιος 82 παιχνιδιών. Ο όρος «μαραθώνιος» χαρακτηρίζει απόλυτα την κανονική διάρκεια του NBA, αφού δεν αρκεί μόνο μια δυναμική εκκίνηση, αλλά να έχει κανείς αντοχή και διάρκεια στον χρόνο. Έτσι, οι ομάδες του NBA προετοιμάζονται για μια μακρά σεζόν που θα κρίνει, κατ' αρχάς, την θέση τους στα play-off. Προφανώς ένα μόνο παιχνίδι δεν λέει πολλά, αλλά όπως και να έχει, ένα καλό ξεκίνημα μπορεί να αποτελέσει καλό οιωνό για όσα θα ακολουθήσουν.

Ας δούμε λοιπόν τις καλύτερες επιδόσεις σε εναρκτήριο παιχνίδι της regular season.

ΝΒΑ action… εστί: Το δοξαστικό πρωτάθλημα ξεκινά και οι «πενταστέρινες» παίρνουν θέση στα παρκέ του μαγικού πλανήτη
NBA

08:14 - 20.10.2024

ΝΒΑ action… εστί: Το δοξαστικό πρωτάθλημα ξεκινά και οι «πενταστέρινες» παίρνουν θέση στα παρκέ του μαγικού πλανήτη

Αν κάποιος όλον τον κόσμο γύρισε, Ανατολή και Δύση, μα σαν και τέτοια λίγκα δεν έχει συναντήσει, τότε μάλλον βρέθηκε στον «μαγικό πλανήτη» του NBA. Η regular season εκκινεί τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου, γι΄ αυτό πάμε να δούμε τα… αφεντικά των δύο περιφερειών σε ομαδικό επίπεδο και τις καλύτερες πεντάδες με τα μεγαλύτερα «αστέρια», που πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερο τις εξελίξεις.

1. Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1962): 56 πόντοι, 29 ριμπάουντ κόντρα στους Πίστονς

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει λίστα με κορυφαίες επιδόσεις χωρίς τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Έτσι λοιπόν, για να βρούμε την καλύτερη εμφάνιση σε πρεμιέρα του NBA πρέπει να πάμε πίσω στο μακρινό 1962. Συνηθισμένος σε τρομακτικές στατιστικές, ο Ουίλτ μας προσέφερε ακόμη μια, στην πρεμιέρα των Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς με τους Ντιτρόιτ Πίστονς για την σεζόν 1962-63. Οι Ουόριορς επικράτησαν με 140-113 με τον Τσάμπερλειν να τελειώνει το παιχνίδι με 56 πόντους και 29 ριμπάουντ. Μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να πούμε πως ο Ουίλτ καθάρισε το παιχνίδι, αφού έβαλε πάνω από τους τριπλάσιους πόντους από τον αμέσως επόμενο σε σκοράρισμα συμπαίκτη του (18 πόντοι, Ουέιν Χαϊτάουερ). Αυτή ήταν και η κορυφαία -μέχρι σήμερα- εμφάνιση σε «opening week» του NBA.

2. Μάικλ Τζόρνταν (1989): 54 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 6 aασίστ κόντρα στους Καβαλίερς

Όπως και με τον Ουίλτ, δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στην λίστα και ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο -για πολλούς- «GOAT» του αθλήματος άνοιξε την σεζόν 1989-1990 με μια μαγική εμφάνιση κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ο «MJ» σημείωσε 54 πόντους ενώ μάζεψε και 14 ριμπάουντ σουτάροντας παράλληλα, με ποσοστό άνω του 60% (19/31 σούτ). Οι Μπούλς πήραν την νίκη στην παράταση με 124-119 και ξεκίνησαν την σεζόν με το δεξί. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Τζόρνταν έκανε ρεκόρ καριέρας την ίδια σεζόν λίγους μήνες μετά, με 69 πόντους απέναντι στους...Κλίβελαντ Καβαλίερς.

3. Έλτζιν Μπέιλορ (1959): 52 πόντοι, 21 ριμπάουντ κόντρα στους Πίστονς

Ο Έλτζιν Μπέιλορ έλαμψε στην πρεμιέρα του 1959. Ο άσσος τον Μινεάπολις Λέικερς (πριν αυτοί μεταφερθούν στο Λος Άντζελες) σκόραρε 52 πόντους απέναντι στους Ντιτρόιτ Πίστονς και καταλαμβάνει την 3η θέση της συγκεκριμένης λίστας, ενώ είναι και ο «παλαιότερος» σε αυτή. Χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι δεν καταγράφονται καν στην στατιστική οι ασίστ, τα λεπτά συμμετοχής και τα κλεψίματα. Σε όσα ξέρουμε πάντως, ο Μπέιλορ ήταν εντυπωσιακός, καταγράφοντας πλάι στους 52 πόντους του και 21 ριμπάουντ. Οι Λέικερς πάντως, δεν πήραν την νίκη αφού οι Πίστονς κατάφεραν να κερδίσουν στον πόντο με σκορ 106-105. Έτσι, οι 52 πόντοι του Μπέιλορ δεν ήταν αρκετοί για να δώσουν την νίκη στην ομάδα του. Αποτελούν όμως -μέχρι σήμερα- μια από τις κορυφαίες επιδόσεις σε πρεμιέρα στην ιστορία του NBA.

4. Μάικλ Τζόρνταν (1986): 50 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 3 μπλοκ κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς

Για 2η φορά στην λίστα, ο Μάικλ Τζόρνταν δείχνει πως μάλλον του...άρεσαν οι πρεμιέρες. Αυτή την φορά, θύμα του «MJ» ήταν οι Νιού Γιόρκ Νικς που είδαν τον σταρ του Σικάγο να βάζει 50 πόντους στο καλάθι τους. Οι Νικς είχαν ήδη δώσει το πρώτο τους παιχνίδι στην regular season (ηττήθηκαν), για τους Μπούλς όμως ήταν η πρεμιέρα και φρόντισαν να δώσουν μια καλή πρώτη παράσταση μπροστά στο κοινό τους. Ο Τζόρνταν τελείωσε το παιχνίδι με 48% εντός παιδιάς, ενώ ήταν καθοριστικός και στην άμυνα με 4 κλεψίματα. Τον «MJ» πλαισίωσε ο Τσαρλς Όουκλι με 17 πόντους, με τους Νικς να βλέπουν τον -δευτεροετή τότε- Πάτρικ Γιούινγκ να μένει χαμηλά με 13 πόντους (3/10 σούτ).

5. Άντονι Ντέιβις (2016): 50 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 μπλοκ κόντρα στους Νάγκετς

Την περίοδο που ο Άντονι Ντέιβις αγωνιζόταν ακόμα με την φανέλα των Πέλικανς, μας είχε χαρίσει μια από τις εντυπωσιακότερες εμφανίσεις σε «opening week» του NBA. Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Οκτώβρη του 2016. Οι Νιού Όρλεαν Πέλικανς αντιμετωπίζουν στην πρεμιέρα τους Ντένβερ Νάγκετς, με τον νεαρό ακόμη Γιόκιτς να ξεκινάει από τον πάγκο (βασικός έπαιζε ο Γιούσουφ Νούρκιτς). Σε ένα κλειστό παιχνίδι, η ομάδα του Ντένβερ πήρε την νίκη με 107-102. Την νίκη των Νάγκετς, όμως, δεν την θυμούνται πολλοί. Αυτό που θυμούνται είναι η «50άρα» του Άντονι Ντέιβις, που με το καλημέρα στην σεζόν έδειξε πως θα διεκδικήσει, ακόμη και το βραβείο του MVP (o AD αναδείχθηκε στην κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος εκείνη την χρονιά).

Ο Ντέιβις είχε μια τρομακτική στατιστική, καθώς εκτός από τους 50 πόντους του, μάζεψε 15 ριμπάουντ και πρόσθεσε 5 κλεψίματα και 4 τάπες. Δεν θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι παραπάνω ο -πλέον- σταρ των Λέικερς, που είδε τους συμπαίκτες του να μην ακολουθούν. 2ος σκόρερ των Πέλικανς εκείνη την μέρα ήταν ο Τιμ Φρέιζερ με 15 πόντους, ενώ για τους Νάγκετς ο Νούρκιτς σημείωσε 23 πόντους με τον Ουίλ Μπάρτον να συμπληρώνει άλλους 22.

6. Καϊρί Ίρβινγκ (2019): 50 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ κόντρα στους Νετς

Η πρεμιέρα του NBA για την σεζόν 2019-20 έκρυβε μια από τις εντυπωσιακότερες εμφανίσεις στην ιστορία της λίγκας. Οι 50 πόντοι του Καϊρί Ίρβινγκ αποτελούν την 4η καλύτερη επίδοση σε πρεμιέρα στην ιστορία του NBA. Αυτό που κάνει όμως την «50άρα» του ακόμα πιο ηχηρή, είναι το γεγονός ότι αυτό το ματς ήταν και το ντεμπούτο του με την φανέλα των Νετς. Μοναδικό...ψεγάδι στην εμφάνιση αυτή, το ότι δεν συνδυάστηκε με νίκη με τους Τίμπεργουλβς να παίρνουν την νίκη στην παράταση με 127-126. Οι Νετς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μινεσότα, με τον Ίρβινγκ να αστοχεί στο τελευταίο σουτ του αγώνα και να βλέπει τους 50 πόντους που σκόραρε να πηγαίνουν «χαμένοι». Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Αυστραλός τελείωσε με 7 τρίποντα, ενώ η εμφάνιση αυτή του Ίρβινγκ ήταν και η τελευταία 50άρα που έχουμε δει σε πρεμιέρα του NBA.

Από τους εν ενεργεία παίκτες της λίγκας, πιο κοντά στο να μπει στην λίστα έφτασε το 2021 ο Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς, όταν σκόραρε 46 πόντους σε ένα παιχνίδι με τους Νικς. Ακολουθούν οι Χάρντεν και Μοράντ με 44 (και οι δύο στην «opening week» του 2020 με διαφορά 3 ημερών μεταξύ τους).