Μιας και ο Ότο Πόρτερ Τζούνιορ σε ηλικία 30 ετών σταμάτησε το μπάσκετ, στην συλλογική μνήμη επανήλθε το... τρομακτικά άτυχο και ατυχές Draft του 2013. Όταν τον επέλεξαν οι Ουίζαρντς στο Νο 3 και οι Μπακς διάλεξαν τον Αντετοκούνμπο στο Νο 15.
Σε κάθε ιστορική αναδρομή των NBA Drafts προκύπτουν περιπτώσεις παικτών, που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν στα παρκέ του «μαγικού πλανήτη» τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει με τα χαρίσματά τους στο Κολεγιακό πρωτάθλημα (κατά κύριο λόγο) ή στην Ευρώπη. Και το αντίστροφο. Υπήρξαν κι αυτοί που εμφανίστηκαν από το... πουθενά και έγιναν σούπερ σταρς που άλλαξαν τα δεδομένα στις ομάδες τους και στη λίγκα γενικότερα.
Μιας όμως, που ο Ότο Πόρτερ Τζούνιορ ανακοίνωσε πως στην ηλικία των 30 ετών αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ, ήρθε στην μνήμη των φανατικών το Draft του 2013 και μάλιστα ο... σκοτεινός δρόμος της διαδικασίας αυτής. Διότι, τη βραδιά που οι Μιλγουόκι Μπακς αποφάσισαν -και δικαιώθηκαν τελικά- να επενδύσουν το Νο 15 στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, υπήρξαν 14 ομάδες που διάλεξαν πριν από αυτούς και πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως οι πολλοί υπολόγιζαν.
Μία δεκαετία αργότερα, από τους (14) παίκτες που στις 18 Ιουνίου του 2013 άκουσαν το όνομά του από τον αείμνηστο κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, πριν το ακούσει ο 18χρονος τότε Αντετοκούνμπο, μόνο οι έξι ανήκουν ακόμα σε ομάδες του ΝΒΑ. Κανείς δεν βρίσκεται στο επίπεδο του All-Star και μόνο δύο στην πραγματικότητα έχουν θέση βασικού στις ομάδες που αγωνίζονται.
Και πριν προλάβει να σταματήσει το μπάσκετ ο Ότο Πόρτερ Τζούνιορ, το είχε κάνει το Νο 1 του Draft εκείνης της σεζόν, ενώ το Νο 2 δεν έχει ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα και προσπαθεί εδώ και καιρό να ξεπεράσει τους τραυματισμούς του, αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Υπάρχουν επίσης, περιπτώσεις (ανάμεσα στις 14) που απλώς συμπληρώνουν τα ρόστερ των ομάδων και αγωνίζονται από λίγο έως καθόλου, όπως υπάρχουν και μερικοί που παίζουν εκτός ΉΠΑ. Ένας από αυτούς μάλιστα, εμφανίστηκε προσφάτως για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.
Από τον Μπένετ στον ΜάκΛεμορ
Πρόκειται για ένα από τα ιστορικά... βατόμουρα στα Draft του ΝΒΑ. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς επέλεξαν τον Καναδό, Άντονι Μπένετ, όταν ήταν 18 ετών και μετά από τέσσερις σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα -με διαφορετική ομάδα κάθε χρόνο- το 2017 αποχώρησε από τον «μαγικό πλανήτη» και δεν επέστρεψε ξανά.
Ήρθε όμως, στην Ευρώπη και με την Φενέρπαχτσε κατέκτησε την EuroLeague το 2017. Όχι ότι την βοήθησε ιδιαίτερα, καθώς σε 10 αγώνες είχε 1,2 πόντους αι 0,9 ριμπάουντ, αλλά πήρε μέρος στην συλλογική προσπάθεια και στο τέλος (με κάποιον τρόπο) επιβραβεύθηκε γι' αυτήν.
Μόνο που ήταν και μοναδική του παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και κατέληξε να παίζει από 'δω και από 'κει (Ισραήλ, G-League, Ταϊβάν) μέχρι το 2023. Μετά... τέλος!
Το Νο 2 του Draft ήταν ο Βίκτορ Ολαντίπο και οι Ορλάντο Μάτζικ ήταν πολύ ενθουσιασμένοι μαζί του. Έπαιξε τρία χρόνια γι' αυτούς, εξελίχθηκε, πήγε στην Οκλαχόμα και αργότερα με τους Ιντιάνα Πέισερς έφθασε στο επίπεδο του All-Star. Είχε 23,1 πόντους το 2017-18 και μετά άρχισαν οι τραυματισμοί. Ο ένας μετά τον άλλον!
Προσπάθησε να επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τα καταφέρει. Έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν 2021-22 και 2021-22, οι Μαϊάμι Χιτ του έδωσαν άλλη μια ευκαιρία πέρσι (2022-23, 10,7 πόντοι και 3,5 ασίστ σε 42 αγώνες), αλλά στο μέσο της σεζόν χτύπησε ξανά. Έκανε τρίτο χειρουργείο και πλέον, δεν ανήκει στο ΝΒΑ. Είναι 31 ετών, ίσως στο μέλλον προσπαθήσει να επιστρέφει, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.
Το Νο 4 και το Νο 5 ανήκουν σε δύο ρολίστες του ΝΒΑ. Δύο ψηλούς που στο «σήμερα» απλώς δίνουν βοήθειες στις ομάδες τους. Ο Κόντι Ζέλερ στη Νέα Ορλεάνη και ο Άλεξ Λεν στους Σακραμέντο Κινγκς.
Έκτος στη λίσταμ είναι ο Νέρλενς Νόελ, ο οποίος δεν έχει κλείσει καν τα 30 του χρόνια (αυτό θα συμβεί στις 10 Απριλίου), αλλά ούτε αυτός έχει βρει συμβόλαιο για φέτος. Πέρσι έπαιξε τρία ματς με τους Μπρούκλιν Νετς και 14 με τους Ντιτρόιτ Πίστονς και κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ξανά (με δεκαήμερα ή μη εγγυημένα συμβόλαια), αλλά δεν πρόκειται να κάνει κάτι περισσότερο απ' όσα λίγα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στην καριέρα του: 467 ματς με 7,1 πόντους και 6,1 ριμπάουντ μέσο όρο.
Στο Νο 7 οι Σακραμέντο Κινγκς, είχαν διαλέξει τον Μπεν ΜάκΛεμορ, ο οποίος την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έκανε ένα... πέρασμα σαν Guest Star στην ΑΕΚ και πλέον βρίσκεται στην Ισπανία για την Μπρέογκαν. Στο μέλλον, είναι περισσότερο πιθανό να παίξει στην Κίνα (ξανά), παρά στο ΝΒΑ, εκεί όπου έχει καθιερωθεί όλα τα χρόνια ο Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ (Νο 8) και μάλιστα έχει κατακτήσει ήδη δύο πρωταθλήματα. Ένα με τους Λέικερς το 2020 και άλλο έναν με τη νυν ομάδα του, τους Ντένβερ Νάγκετς (2023).
18:30 - 20.11.2023
Φοβερό τρίποντο, διαμαρτυρίες και τεχνική ποινή για τον Μάκλεμορ
Ο Μάκλεμορ πέτυχε ένα φοβερό τρίποντο, διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ και του επιβλήθηκε τεχνική ποινή.
Σε επίπεδο προσωπική στατιστικής πάντως, ο μόνος από το Draft του 2013 που επιλέχθηκε πριν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και κατάφερε να έχει κάνει εντύπωση στο ΝΒΑ ήταν το Νο 10. Αυτόν που... αλίευσαν οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, αφού πρώτα στο Νο 9 οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς διάλεξαν τον νυν αναπληρωματικό γκαρντ των Νικς, Τρέι Μπερκ. Πρόκειται για τον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, ο οποίος στη 11η σεζον του παίζει με τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς (20,9 πόντοι, 5,7 ασίστ) και για ένατη διαδοχική σεζόν έχει πάνω από 20 πόντους ανά αγώνα.
Κορυφαίος rookie στο τέλος εκείνης της σεζόν ήταν το Νο 11, ο Mάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Η ομάδα του έχανε το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, αλλά ο ίδιος από την πρώτη του μέρα πήρε πολλές ευκαιρίες και μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Είχε 16,7 πόντους, 6,2 ριμπάουντ και 6,3 ασίστ την πρώτη του χρονιά, αλλά αυτή ήταν και η καλύτερη της καριέρας του.
Ξεκίνησε με την ίδια σπίθα και στη σεζόν 2014-15, αλλά δεν κατάφερε να την τελειώσει. Το ίδιο συνέβη και σε όλες τις επόμενες προσπάθειές του στο ΝΒΑ. Έβρισκε συμβόλαια λόγω του εντυπωσιακού του βιογραφικού στη rookie σεζόν του, αλλά πάντα τραυματιζόταν και εγκατέλειπε στου δρόμου τα μισά. Την τελευταία φορά που έπαιξε στο κορυφαίο πρωτάθλημα ήταν το 2022-23, όταν εμφανίστηκε σε 4 ματς με τους Ορλάντο Μάτζικ. Στα 32 του, θεωρείται ήδη... πρώην παίκτης!
Στο Νο 12 ήταν ο Νεοζηλανδός Στίβεν Άνταμς, ο οποίος τα καλά του χρόνια στο ΝΒΑ τα έχει περάσει. Ξεχώρισε με το στυλ του και την παρουσία του, έγινε για αρκετές σεζόν ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ και αμυντικούς, αλλά πέρσι με τους Μέμφις Γκρίζλις τραυματίστηκε στη μέση της σεζόν και από τότε δεν έχει επιστρέψει. Πλέον ανήκει στους Χιούστον Ρόκετς, την φανέλα των οποίων ακόμα δεν έχει φορέσει και δεν θα το κάνει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Από του χρόνου βλέπουμε...
Ο Κέλι Ολίνικ έρχεται μετά τον Άνταμς και από τη Νέα Ζηλανδία πάμε στον Καναδά. Εκεί που γεννήθηκε ο Ολίνικ και εκεί που εδώ και αρκετές εβδομάδες αγωνίζεται. Οι Ράπτορς τον απέκτησαν (από τους Τζαζ) τον Φλεβάρη και ο 30χρονος σέντερ με το «φαρμακερό» μακρινό σουτ, έχει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των Πτερόσαυρων. Δεν έγινε ποτέ του σταρ, αλλά το ψωμί του το βγάζει μία χαρά στον «μαγικό πλανήτη».
10:02 - 02.03.2024
Ο πολυνίκης του Μιλγουόκι: Η 40η νίκη των Μπακς στη σεζόν ήταν και η 489η του Αντετοκούνμπο (vid)
Οι Μπακς νίκησαν στο Σικάγο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει ένα τρομερό double double (46 πόντοι, 16 ριμπάουντ) και αυτή ήταν η τεσσαρακοστή νίκη τους στη σεζόν. Στο σύνολο της καριέρας του Greek Freak ήταν η 489η νίκη με τους Μπακς και πλέον είναι (και) ο πολυνίκης του Μιλγουόκι
Και ένα βήμα πριν φθάσουμε στο Νο 15 και το... φαινόμενο «Γιάννης Αντετοκούνμπο», αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εγκατασταθεί στην Μινεσότα και όχι στο Μιλγουόκι. Διότι, οι Τίμπεργουλβς διάλεγαν ακριβώς πριν τους Μπακς και στιγμιαία ένοιωσαν ενθουσιασμένοι που είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον σούπερ σκόρερ του UCLA, Σαμπάζ Μοχάμεντ.
Δέκα χρόνια μετά, ο Μοχάμεντ παίζει στην G-League, ενώ πέρσι εμφανίστηκε στην Κίνα στον Λίβανο και στο Μπαχρέιν.