«Κλείνει» η... ιλιγγιώδης συμφωνία: Τρία δίκτυα δίνουν 76 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
i

© photo by Douglas P. DeFelice / Getty Images / Ideal Images

«Κλείνει» η... ιλιγγιώδης συμφωνία: Τρία δίκτυα δίνουν 76 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Γιώργος Γαβριλάκης 09:03 - 06.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:14 - 06.06.2024

Το ESPN της Walt Disney Co., μαζί με την Amazon και το NBC, είναι έτοιμοι για το νέο Giga-Deal με το NBA που θα τους διασφαλίσει για μία δεκαετία τα τηλεοπτικά δικαιώματα που στο σύνολο τους θα στοιχίσουν στις τρία δίκτυα το εξωφρενικό ποσό των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχεδόν το ένα πέμπτο του χρέους της Ελλάδας!

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η εικόνα όμως, πλέον έχει διαμορφωθεί και από τη στιγμή που το TNT φαίνεται πως δεν διεκδικεί πλέον το πακέτο και η σεζόν 2024-25 θα είναι η τελευταία (μέχρι την... επόμενη) που θα μεταδώσει live αγώνες του NBA, ουσιαστικά τρία δίκτυα είναι αυτά που... παίζουν μόνα τους για να συνεργαστούν με το κορυφαίο πρωτάθλημα τα επόμενα 11 χρόνια. Διότι, το συμβόλαιο έχει διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2035 και τα κομμάτια της πίττας είναι τρία.

Η Disney, το NBC και το Amazon φαίνεται πως είναι οι τελικοί τρεις... προνομιούχοι, μόνο που δεν επικαλέστηκαν την τύχη του για να μπουν στην σύμβαση. Χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους για να το κάνουν και μάλιστα συνολικά ρίχνουν στο τραπέζι 76 δισεκατομμύρια δολάρια για να κλείσουν το Deal. Και σύντομα θα κλείσει!

Το ESPN, που ανήκει στην Walt Disney Co. θα έχει τον πρώτο λόγο στις μεταδώσει και το πιο προνομιακό πακέτο, πράγμα που θα του στοιχίζει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δηλαδή πάνω 28 εκατομμύρια δολάρια στο σύνολο των ετών.

Η προσφορά του NBC φθάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Amazon τα 1,8 δισεκατομμύρια ανά σεζόν και μάλιστα οι δυο τους θα αποκτήσουν το δικαίωμα μετάδοσης αγώνων μέχρι τους τελικούς των περιφερειών στα Playoffs, αλλά και του In-season Tournament που από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα ονομάζεται Emirates NBA Cup.

Πάνω από 76 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι: Το νέο κολοσσιαίο deal τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο NBA
NBA

10:05 - 10.05.2024

Πάνω από 76 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι: Το νέο κολοσσιαίο deal τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο NBA

To 2025 ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του NBA με τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις πλατφόρμες που μεταδίδουν τους αγώνες και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση έχουν πάρει... φωτιά. Τα ποσά που δαπανούνται στις ΗΠΑ ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, το NFL παραμένει στην κορυφή, αλλά ο «μαγικός πλανήτης» ανεβαίνει κλίμακες.

Πάντως, η όλη ιστορία, εκτός της εκτόξευσης του κόστους από τις εταιρίες Media (μέχρι στιγμής κανείς και ποτέ δεν έδωσε πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο) πέραν της αύξησης των κερδών του ΝΒΑ, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ, έχει φέρει και μία μικρή αναστάτωση στους φιλάθλους. Κυρίως, γιατί η αγαπημένη εκπομπή Inside the NBA που μεταδίδεται από τη δεκαετία το '90 από το TNT, σύντομα θα ρήξη την αυλαία του. Και ο Σακίλ Ο'Νιλ δεν θα συναντά τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ (μαζί με τους Κένι Σμιθ και Έρνι Τζόνσον) στα τηλεοπτικά πλανό για να προσφέρουν στιγμές άφθονου γέλιου.

H «μαμά» εταιρία του TNT, δηλαδή η Warner Bros, εξ αρχής είχε δείξει την πρόθεσή της να μην εμπλακεί στην πλειοδοσία. Το έκανε μέχρι ενός σημείου, αλλά σύντομα στην πραγματικότητα αποσύρθηκε και χάνει το ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια!

Tags: